Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Σκέφτονται ακόμα και «λύση πτώχευσης» στην Κύπρο

Δεύτερες σκέψεις, ακόμη και για χρεοκοπία, η οποία μοιραία θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ, αναπτύσσονται τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο και κάνουν την Αθήνα, αλλά και τις υπόλοιπες πρωτεύουσες της ευρωζώνης να ανατριχιάζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κύπρο τρεις-τέσσερις βουλευτές από το κόμμα του κ. Αναστασιάδη διατυπώνουν απόψεις για πτώχευση μέσα στο ευρώ, υποστηρίζοντας ότι, αν προχωρήσει η λύση του Εurogroup, σύντομα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα μείνει με ελάχιστες καταθέσεις, αφού η φυγή τους -και κυρίως των ρωσικών κεφαλαίων- θα είναι μαζική.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι πιέσεις στην Κύπρο για να εγκρίνει άμεσα το σχέδιο διάσωσης η Βουλή, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί ανήσυχη η Αθήνα που πιστεύει ότι τελικά θα επικρατήσει νηφαλιότητα και η Κύπρος θα εφαρμόσει  τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η καθυστέρηση στην ψήφιση του σχεδίου από τη Βουλή δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στις αγορές αύριο Δευτέρα και γι’ αυτό υπήρξε και παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ζήτησε να εγκριθεί σήμερα το σχέδιο διάσωσης.

Η καθυστέρηση στην ψήφιση και ο πυρετός των διαβουλεύσεων μεταξύ των κυπριακών κομμάτων, σε συνδυασμό με το plan B που φέρεται να συζητά η πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου, το περιεχόμενο του οποίου κανείς δεν γνωρίζει, έχουν ανεβάσει  το θερμόμετρο της ανησυχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια μικρή ομάδα βουλευτών στο κόμμα του κ. Αναστασιάδη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Κύπρος είναι καλύτερα να προχωρήσει σε πτώχευση μέσα στο ευρώ.

Οι απόψεις αυτές συναντώνται με τις ανάλογες απόψεις που διατυπώνει το ΑΚΕΛ  και δημιουργούν έναν πολιτικό πόλο, ο οποίος συγκρούεται με τους υποστηρικτές του σχεδίου διάσωσης.

Όπως μεταφέρουν κυπριακές πηγές, το κλίμα στο νησί -με διαφορετικές φυσικά συνθήκες- θυμίζει την ένταση που υπήρχε με δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

Οι πολέμιοι του σχεδίου διάσωσης διατυπώνουν την άποψη ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο είναι χαμένες, καθώς θα φύγουν από το νησί μόλις ανοίξουν οι τράπεζες. Αντιπροτείνουν πτώχευση μέσα στο ευρώ, πιστεύοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις και για την ευρωζώνη.

Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σεναρίου ενισχύουν τη θέση τους υπογραμμίζοντας ότι χονδρικά οι καταθέσεις των Κυπρίων είναι 30 δισ. και των ξένων 40 δισ., εκ των οποίων  τα 28 δισ. είναι ρωσικά κεφάλαια.

Ωστόσο, πηγές από την ΕΕ απαντούν ότι δεν υπάρχει πτώχευση εντός ευρώ και ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει αυτόματα και έξοδο από την ευρωζώνη. Είναι προφανές ότι με το χαρτί της εξόδου από την ευρώ, η ευρωζώνη πιέζει την Κύπρο επισείοντας τον κίνδυνο της Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά και ανήσυχη τις εξελίξεις. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο πτώχευσης μέσα στο ευρώ και διατυπώνει την άποψη ότι τελικά θα επικρατήσει νηφαλιότητα και η κυπριακή πλευρά θα εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων είναι για το κούρεμα των καταθέσεων να μην δοθεί στους καταθέτες ως αποζημίωση μετοχές των κυπριακών τραπεζών που δεν έχουν καμία αξία, αλλά ομόλογα συνδεδεμένα με τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Πιθανόν πρόκειται για την εναλλακτική λύση του plan B, προκειμένου να περάσει από την κυπριακή Βουλή το σχέδιο διάσωσης.

newmoney.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

7 Σχόλια Σκέφτονται ακόμα και «λύση πτώχευσης» στην Κύπρο

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  Πρωτοφανείς μαφιόζικες τακτικές ακολουθούνται στην Κύπρο από την κυβέρνηση Αναστασιάδη σε συνεργασία με την τρόικα, προκειμένου να δημευθεί ποσοστό των καταθέσεων από τις τράπεζες.
   
  Αποκαλυπτική η σχετική ενημέρωση της Τράπεζας Κύπρου η οποία ουσιαστικά κατάσχει μέχρι νεωτέρας, όλες τις καταθέσεις και σταματά όλες τις κινήσεις των λογαριασμών πάνω από το ποσό των 1000 ευρώ και αυτό μόνο μπονο για φοιτητές:
   
  Ιδού η επιστολή της ντροπής προς τους καταθέτες της τράπεζας, η οποία είναι πανομοιότυπη και για τις λοιπές τράπεζες του νησιού:
   
  “Λόγω της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup, δεν μπορούν να διενεργηθούν μεταφορές μεταξύ λογαριασμών στην Κύπρο και το εξωτερικό (συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών της Τράπεζας Κύπρου). Μεταφορές σε λογαριασμούς φοιτητών επιτρέπονται μέχρι το μέγιστο ποσό των 1.000 ευρώ, μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως.”
   
  Είχε προηγηθεί εντολή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με ανάλογο περιεχόμενο.
   
  Kανείς δεν ξέρει πότε θα ανακληθεί η δέσμευση των λογαριασμών στην Κύπρο. Πάντως όχι την Τρίτη: Οι τράπεζες θα είναι κλειστές…
   
  Ακόμη, με επιστολή της προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά την άμεση διεκπεραίωση της διαδικασίας που αφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου για “κούρεμα” των καταθέσεων.
   
  Στην Κύπρο μετέβη και εκπρόσωπος της ΕΚΤ, προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα αυτοπροσώπως, ο οποίος, παράλληλα, ζήτησε να ανοίξουν κανονικά τα τραπεζικά καταστήματα την Τρίτη.
   
  Όλα αυτά ενώ δεν υπάρχει καμία νομική ρύθμιση που να το επιτρέπει. Δηλαδή η όλη διαδικασία είναι 100% παράνομη και οργουελικής έμπνευσης, αλλά δυστυχώς αληθινή. Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί πλέον μια τράπεζα μετά απ’όλο αυτό;
   

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  «Υπεύθυνοι είναι όλοι οι καταθέτες στην Κύπρο», δήλωσε το Σάββατο βράδυ η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε παρέμβαση της για τις εξελίξεις στην Κύπρο.
  Σε δήλωσή της κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών το Σάββατο το βράδυ, η κ. Μέρκελ ανέφερε «είπαμε ότι όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες κι αυτό είναι το σωστό». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σε δήλωσή του αναφέρει πως «δεν είναι υπεύθυνοι οι μικροκαταθέτες για την κακοδιαχείριση».
  Στο μεταξύ, να εγκρίνει κατ’ αρχήν την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, το συντομότερο δυνατό, θα ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ανέφερε, ενημερώνοντας νωρίτερα την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.
  Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ακόμη και αυτός ο οδυνηρός συμβιβασμός για την Κύπρο, που προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης, όπως επιθυμούσε η Γερμανία, δεν συνιστά εγγύηση ότι θα εγκριθεί το πακέτο στήριξης από το γερμανικό κοινοβούλιο.

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  Σωστή χαρακτήρισε την συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
  Στο περιθώριο εκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην περιοχή Γκρίμεν, η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup, δήλωσε: «Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν εν μέρει και οι υπεύθυνοι – όχι μόνο οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών. Και θεωρώ ότι αυτό είναι σωστό».

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  “Προστυχιά” χαρακτήρισε την στάση των Ευρωπαίων “εταίρων” στο Eurogroup ο Αρχιεπίσκοπος της Μεγαλονήσου. Μιλώντας στο μνημόσυνο του Θεόφιλου Γεωργιάδη, ο Μακαριότατος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση που έτυχε η Κύπρος από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Μας πρόδωσαν οι φίλοι μας και οι συνέταιροι μας”.
  Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι όσοι συνέβαλαν σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να λογοδοτήσουν, τονίζοντας μάλιστα πρέπει να πάνε και φυλακή.
  Ο Αρχιεπίσκοπος δεν δίστασε να πει ότι, «όταν θα είμαστε σε θέση που να μπορούμε να αποχωρήσουμε από την ευρωζώνη, πρέπει να το πράξουμε για την αξιοπρέπειά μας».

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  Φήμες για παρέμβαση του Ρώσου προέδρου κυκλοφορούν στην Κύπρο και μάλιστα του αποδίδουν ότι απηύθυνε την φράση «Αν περάσεις αυτό το νομοσχέδιο βάλε καλύτερα μια γερμανική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο», στον πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη, αλλά βέβαια οι φήμες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν!
  Άλλωστε η Ρωσία τοποθετείται επίσημα πάντα δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου ή του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών σε τέτοια θέματα.
  Υποτίθεται ότι δέχθηκε ένα “οργισμένο” τηλεφώνημα από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Νίκος Αναστασιάδης στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος του είπε:
  «Καλύτερα να βάλεις την γερμανική σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν έχεις καταλάβει πως με αυτή την απόφαση καταστρέφεις τη χώρα σου;»
  «Πως θα υπάρξουν τράπεζες την Τρίτη; Ποιος θα τις εμπιστεύεται; Εάν προχωρήσετε σ΄αυτή την ενέργεια ξεχάστε μας…»
  Αν πράγματι έχει συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση που μπορεί να κρίνει τις εξελίξεις…

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  Π-Ρ-Ο-Σ-Ο-Χ-Η:::
  ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Η MOODYS ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΠΑΜΜΜΜΜΜ…………………………..
  Το βασικό σενάριο της Moody΄s δεν προβλέπει χρεοκοπία της Κύπρου ή μορατόριουμ στις πληρωμές προς το εξωτερικό αυτό το έτος, αναφέρει ο οίκος σε ανάλυση του για τους κινδύνους στις ρωσικές τράπεζες από την έκθεση τους στο νησί.
  Η Moody΄s υπογραμμίζει ότι το βασικό της σενάριο δεν είναι για χρεοκοπία ή μορατόριουμ  στις εξωτερικές πληρωμές από την Κύπρο.
  Ωστόσο, όπως έχει σημειώσει από το Φεβρουάριο, υπάρχει “αυξημένη πιθανότητα το ίδιο το μέγεθος από το αναμενόμενο βάρος του χρέους να υποχρεώσει τις αρχές να ακολουθήσουν κάθε διαδρομή για τη μείωση του χρέους, με αυτό να περιλαμβάνει και ζημιές προς των ιδιωτικό τομέα στο κυπριακό χρέος. Η κρυστάλλωση αυτών των κινδύνων θα είναι πιστωτικά αρνητική για τις ρωσικές τράπεζες που έχουν δεσμούς με την Κύπρο, αν και δεν αναμένεται να είναι αρκετά σημαντικές για να δικαιολογούν δράσεις στην αξιολόγηση, δεδομένου του μεγέθους της έκθεσης”.
  Στην ανάλυση του ο οίκος εντοπίζει τρία κανάλια μέσω των οποίων οι ρωσικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους από την Κύπρο:
  -δάνεια σε εταιρείες ρωσικής καταγωγής με έδρα την Κύπρο
  -τραπεζικές και εταιρικές καταθέσεις και επενδύσεις σε κυπριακές τράπεζες
  -ρωσικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών.
  Πιο αναλυτικά, ο οίκος αναφέρει ότι μια δίοδος μετάδοσης για τις ρωσικές τράπεζες είναι τα δάνειά τους στις εταιρείες με έδρα την Κύπρο και ρωσική καταγωγή.
  Εκτιμούμε ότι αυτά τα δάνεια διαμορφώνονται στα 30-40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 ή στο 15%-20% της κεφαλαιακής βάσης των ρωσικών τραπεζών. Ενδεχόμενο κυπριακό μορατόριουμ στις εξωτερικές πληρωμές θα μπορούσε να εμποδίσει την αποπληρωμή των δανείων στη Ρωσία, οδηγώντας σε πιέσεις την ποιότητα των asset”, εξηγεί η αντιπρόεδρος της Moody’s, Eugene Tarzimanov.
  Η δεύτερη δίοδος μέσω της οποίας οι ρωσικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στους κινδύνους που συνδέονται με την Κύπρο, είναι οι τραπεζικές και εταιρικές καταθέσεις, καθώς και οι επενδύσεις στις κυπριακές τράπεζες.
  Η Moody’s εκτιμά ότι οι ρωσικές τράπεζες είχαν καταθέσει περί τα 12 δισ. ευρώ σε κυπριακές τράπεζες (κατά κύριο λόγο θυγατρικές ρωσικών τραπεζών στην Κύπρο), στο τέλος του 2012, συν 1 δισ. ευρώ επενδεδυμένο κεφάλαιο στις τραπεζικές και μη θυγατρικές στην Κύπρο.
  Ενώ αυτές οι επενδύσεις βασίζονται κυρίως στις σχέσεις μητρικής-θυγατρικής, χρεοκοπίες από ενδογενείς κυπριακές τράπεζες, ένα πάγωμα καταθέσεων και/ή ένα μορατόριουμ στις εξωτερικές πληρωμές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιες απώλειες για τις ρωσικές τράπεζες.
  Υπάρχουν επίσης έμμεσα ρίσκα για τις ρωσικές τράπεζες που σχετίζονται με τις ρωσικές εταιρικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.
   “Εκτιμούμε ότι οι μη ρωσικής καταγωγής εταιρικές καταθέσεις στην Κύπρο, αγγίζουν τα 19 δισ. ευρώ, την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Στην περίπτωση τραπεζών χρεοκοπιών, παγώματος καταθέσεων ή καταμερισμού του φορτίου με τους καταθέτες χονδρικής, αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να εγγράψουν ζημιές στις καταθέσεις τους ή να χάσουν την ευκαιρία επαναπατρισμού των χρημάτων τους. Ως αντάλλαγμα, αυτό θα μείωνε την ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν το τραπεζικό χρέος στη Ρωσία”.

 • Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΔΩ ΜΑΣΚΑΡΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ! ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑ (ΣΠΑΝΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΒΕΒΑΙΑ) ΑΣ ΤΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ!
  Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
  Όπως επεσήμανε ο κ.Στουρνάρας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και εξήτασαν τις ευρύτερες εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα αυτό.
   

    Σε ότι αφορά στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ο κ.Στουρνάρας επεσήμανε ότι οι διεργασίες συνεχίζονται σχετικά με το ζήτημα αυτό.
   
    Όπως είχε σημειώσει χθες ο κ. Στουρνάρας «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>