Σοβαρή διαφωνία Ε.Ε. – ΔΝΤ τινάζει στον αέρα το PSI;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt το οποίο επικαλείται πηγή από τη Γερμανική κυβέρνηση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η σχεδιαζόμενη βοήθεια προς τη χώρα μας θα πρέπει να αυξηθεί κατά μερικές δεκάδες δις, προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο.

Δεδομένου ότι το καταστατικό του ΔΝΤ δεν επιτρέπει δανειοδοτήσεις μη βιώσιμων χρεών και δεδομένου ότι ήδη έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιφυλάξεις από αναπτυσσόμενες χώρες που συμμετέχουν στο ταμείο, η παραδοχή της κ. Λαγκάρντ κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για το PSI, καθώς η επιτυχία της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους προϋποθέτει τη πρότερη χρηματοδότηση της χώρας, προκειμένου να δοθούν στους ομολογιούχους τα συμφωνηθέντα μετρητά.

Η είδηση καταδεικνύει επίσης τη διάσταση απόψεων μεταξύ των ισχυρών πόλων της παγκόσμιας οικονομίας και τις διαφορετικές οπτικές ως προς την ενδεδειγμένη λύση για την κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη. Καθώς οι χώρες της ευρωζώνης η μία μετά την άλλη πέφτουν στη δίνη της κρίσης και χάνουν την πρόσβαση στις αγορές, το ΔΝΤ αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική σίγουρη πηγή εύρεσης κεφαλαίων.

Αν το δημοσίευμα είναι αληθές η κ. Μέρκελ έχει μόλις προσθέσει ακόμα έναν εφιάλτη στο τρομακτικό 2012 και θα πρέπει γρήγορα να βγάλει έναν άσο από το μανίκι, πριν οι αγορές κατασπαράξουν το επόμενο θύμα. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους τραπεζίτες, οι συζητήσεις για την συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα βαίνουν άσχημα.

Αυτή την στιγμή, η συμμετοχή των ιδιωτών είναι λιγότερο από 75%, που σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί πολύ λιγότερο απ’ όσο αναμένεται, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες μεγαλύτερης συμμετοχής των υπολοίπων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στο πακέτο βοήθειας για την χώρα μας. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η επιτυχία του psi, εξαρτάται από το αν θα λάβουμε και το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ για να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Βέβαια, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες της Ευρωζώνης να χορηγήσουν περισσότερα χρήματα, λόγω του πολιτικού κόστους.

Να σημειωθεί τέλος, ότι το Spiegel αποκάλυψε το Σάββατο, πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βυθίζεται λόγω του βάρους του χρέους της, ακόμη και αν επιτευχθεί το psi και πως ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα από την Ελλάδα εάν θέλει να αποφύγει την χρεοκοπία. Τέλος, πηγή από την Αθήνα που γνωρίζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το psi επέμεινε ότι, « η ελληνική κυβέρνηση πιέζει σκληρά και βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας». Αρνήθηκε όμως να αναφερθεί στο ποσοστό συμμετοχής ΚΦ – ΠΖ

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *