Σοκ από το ΒΗΜΑ>Περνούν στο Δημόσιο οι τράπεζες!

Αλήθεια, τι συμβαίνει εδώ, αδέλφια; Ποιος ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος Τσίπρας; Ποια κονσερβοκούτια;
Το ΒΗΜΑ του Σταύρου Ψυχάρη- με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Άγη Μάρκου με τον τίτλο “Περνούν στο Δημόσιο οι τράπεζες”- αναφέρεται ακριβώς σ΄αυτό, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώθηκε μόλις χθες και με 18 δις να μπαίνουν τα ταμεία τους.

Ιδού το ρεπορτάζ>

Στο Δημόσιο περνά ατύπως ο έλεγχος των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Την Παρασκευή υπεγράφησαν με καθυστέρηση εβδομάδων οι συμφωνίες για την εισφορά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των πρώτων 18 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την αναπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων που χάθηκαν από το PSI.

Πρόκειται ουσιαστικά για προκαταβολή που διατίθεται στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του κλάδου συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το μνημόνιο.

Οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το ΤΧΣ, απελευθερώνοντας την προς διάθεση ενίσχυση για την κάλυψη των απωλειών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Με τα κεφάλαια αυτά οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας επανέρχονται στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, ενώ δίνεται μια ανάσα στο σύστημα, το οποίο αποκτά ένα σημαντικό «μαξιλάρι» για την αντιμετώπιση των πιέσεων που δημιουργεί στο μέτωπο των καταθέσεων η πολιτική αβεβαιότητα. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πρόσβαση των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύστερα από έναν ολιγοήμερο αποκλεισμό. Οι διοικήσεις των τραπεζών ευελπιστούν ότι με την ανακεφαλαιοποίησή τους θα βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών απέναντι στον κλάδο.

Με τα 18 δισ. ευρώ οι αποταμιευτές μπορούν να αισθάνονται πιο σίγουροι για την ασφάλεια των χρημάτων τους.

 

Τα επόμενα βήματα

Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και με τους μετόχους, οι οποίοι παρά τον προσωρινό χαρακτήρα της σχετικής διαδικασίας βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απώλεια του ελέγχου των τραπεζών τους.

Στην παρούσα φάση δεν δόθηκε κάποιο αντάλλαγμα στο ΤΧΣ, αυτό όμως αναμένεται να συμβεί σε δεύτερο χρόνο μετά τις εκλογές, καθώς εκκρεμεί η οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καθοριστεί η αναλογία κοινών μετοχών – μετατρέψιμων ομολογιών που θα λάβει το ΤΧΣ, αλλά και οι όροι επιστροφής της βοήθειας από τους ιδιώτες μετόχους.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την υλοποίηση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης τουλάχιστον ως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για την επαναφορά του Core Tier 1 στα επίπεδα του 9%. Ωστόσο η προκήρυξη των νέων εκλογών καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία δύσκολα θα μπορέσει να περατωθεί ακόμη και ως το τέλος του έτους. Ο καθορισμός του τρόπου και του κόστους επαναγοράς των μετοχών από το ΤΧΣ, καθώς και άλλων θεμάτων που σχετίζονται με τον επανέλεγχο των τραπεζών από τον ιδιωτικό τομέα, δεν επιτρέπει στις διοικήσεις τους να προχωρήσουν σε παρουσιάσεις στο εξωτερικό για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ανεξάρτητα από την καθυστέρηση αυτή, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό δεν θα επέτρεπε την προσέγγιση επενδυτικών σχημάτων. «Με τον κίνδυνο χώρας και την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στο σύνολο της ευρωζώνης στα ύψη, μόνο καιρός για αυξήσεις κεφαλαίου δεν είναι σήμερα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά έμπειρος τραπεζίτης.

[sc:Πηγή id=”http://kourdistoportocali.com/articles/11657.htm” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.