Σοκ και δέος στην περιφέρεια από τα εκκαθαριστικά

Του Σπύρου Δημητρέλη

Τριβές και καυγάδες μεταξύ αγροτών και φοροτεχνικών έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται στην περιφέρεια λόγω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αγρότες με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ στη ζωή τους φόρο εισοδήματος, αφού πάντα το εισόδημά τους ήταν χαμηλότερο του αφορολόγητου ορίου, καλούνται με την φετινή εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος να πληρώσουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ φόρο. Ο φόρος προκύπτει κατά κύριο λόγο επειδή διαθέτουν ένα μεσαίο ΙΧ και μια ιδιόκτητη κατοικία στο χωριό και εξαιτίας αυτών πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Επίσης σημαντικό ρόλο στην επιβάρυνσή τους παίζει και η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ήταν έως το 2011. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι ο φοροτεχνικός τους έχει κάνει λάθος στη φορολογική δήλωση αφού αδυνατούν να πιστέψουν ότι καλούνται να πληρώσουν φόρο! Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι σχετικοί καυγάδες ξεκινούν όταν ο φοροτεχνικός τούς ενημερώνει ότι θα καταβάλουν φόρο μετά την άμεση έκδοση εκκαθαριστικού από το taxisnet κατά την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Μερικά παραδείγματα, δείχνουν τα ποσά φόρου που καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά οι αγρότες. Έστω ότι ένας άγαμος αγρότης διαθέτει εισόδημα από αγροτικές εργασίες ύψους 5.000 ευρώ. Ο ίδιος διαθέτει επίσης ένα ΙΧ 1.400 κυβικών εκατοστών ηλικίας 10 ετών,  διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία 60 τετραγωνικών και δήλωσε δαπάνες μέσω αποδείξεων ύψους 2.000 ευρώ. Αν και το πραγματικό του εισόδημα είναι 5.000 ευρώ, το τεκμαρτό εισόδημα είναι 9.040 ευρώ. Με βάση το τεκμαρτό εισόδημα προκύπτει φόρος εισοδήματος 404 ευρώ, ενώ σε αυτόν θα πρέπει να προστεθεί προκαταβολή φόρου 222,2 ευρώ καθώς και «ποινή» 26 ευρώ για τις αποδείξεις που λείπουν από το φορολογούμενο επειδή αντιστοιχούν λόγω του τεκμαρτού εισοδήματος περισσότερης αξίας αποδείξεις από αυτές που προσκόμισε. Ο συνολικός λογαριασμός του εκκαθαριστικού ανέρχεται στα 652,2 ευρώ. Πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, όπως και χιλιάδες όπως αυτός, δεν πλήρωναν φόρο.

Άλλο παράδειγμα. Έστω ότι ένα ζευγάρι αγροτών που ο σύζυγος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 5.500 ευρώ και η σύζυγος μηδενικό. Διαθέτουν από κοινού ένα ΙΧ 1.600 κυβικών εκατοστών ηλικίας 10 ετών και μια κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά το συγκεκριμένο ζευγάρι θα κληθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωση να πληρώσει 506,54 ευρώ αφού σε καθέναν από τους συζύγους αντιστοιχεί τεκμαρτό εισόδημα 6.340 ευρώ. Αναλογεί σε καθέναν φόρος εισοδήματος 163,4 ευρώ και προκαταβολή φόρου 89,87 ευρώ.

Τα παραπάνω εκκαθαριστικά ήταν και ένας από τους λόγους που επελέγη φέτος να πάει πίσω και κυρίως μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων. Ουσιαστικά επιχειρήθηκε να μην πάνε οι φορολογούμενοι στην κάλπη έχοντας λάβει τη λυπητερή της εφορίας…

[sc:Πηγή id=”http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1505142″ ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.