Σοκ και δέος στο ΥΠΟΙΚ από την κατάρρευση του ΦΠΑ

Του Σπύρου Δημητρέλη

“Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που θα μπει στο δημόσιο ταμείο τον Ιούλιο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το εύρος της μαύρης τρύπας του φετινού προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση η πορεία των εισπράξεων του ΦΠΑ δεν είναι απλώς απογοητευτική, είναι καταστροφική και επιδεινώνεται όσο περνούν οι μήνες με γεωμετρική πρόοδο”.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις και διαπιστώσεις γίνονται από έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν με μεγάλη απογοήτευση την πορεία σταδιακής κατάρρευσης βασικών πυλώνων των κρατικών εσόδων λόγω της επίδρασης της ύφεσης στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού.

Η ανάλυσή τους είναι ενδιαφέρουσα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες:

– ο Ιούλιος είναι ο δεύτερος μήνας μέσα στο 2012 που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποδίδουν ΦΠΑ στο δημόσιο. Πρόκειται για το ΦΠΑ που αφορά στις συναλλαγές τους για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, δηλαδή για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα αναμένεται συνέχιση και επιτάχυνση της πορείας κατάρρευσης των εσόδων από τον ΦΠΑ.

– τον Απρίλιο, που αποδόθηκε ΦΠΑ για πρώτη φορά εντός του 2012 από τους μικρομεσαίους, τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο ήταν μειωμένα κατά 13,4%. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2011 είχε αποδοθεί συνολικός ΦΠΑ 1,643 δισ. ευρώ, ενώ φέτος τον Απρίλιο αποδόθηκαν 1,422 δισ. ευρώ, δηλαδή 221 εκατ. ευρώ λιγότερα. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της πτώσης ας σημειωθεί ότι από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που έχει συμφωνηθεί προεκλογικά με την τρόικα προβλέπεται ετήσια μείωση δημοσίας δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ.

– η μείωση των εσόδων του ΦΠΑ τον Ιούλιο αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς η επιταχυνόμενη ύφεση της οικονομίας λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού από τους φόρους κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους εισπράχθηκε από ΦΠΑ το ποσό των 7,56 δισ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν εισπραχθεί 8,529 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση – σοκ ύψους 1 δισ. ευρώ η οποία δείχνει και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

– στο σύνολο του έτους η μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ.

[sc:Πηγή id=”http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1553719″ ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

3 σκέψεις σχετικά με το “Σοκ και δέος στο ΥΠΟΙΚ από την κατάρρευση του ΦΠΑ

 • 10/07/2012, 10:34
  Permalink

  Ένα κυνηγούσε παράνομα ελάφια. Κάποια στιγμή τον πιάνουν οι δασοφύλακες να περπατάει με ένα ελάφι που μόλις είχε σκοτώσει, φορτωμένο στον ώμο του.

  – Γιατί κυνηγάς ελάφια;

  – Δεν κυνηγάω ελάφια, πως σας ήρθε αυτή η σκέψη;

  – Και αυτό που έχεις στον ώμο τι είναι;

  – Αααααααα, ένα ελάφι! (με κινήσεις όπως διώχνουμε μια σφήκα από πάνω μας).

  …………………………….

   

  Τι σοκ και δέος λοιπόν για το ΦΠΑ, δεν το ήξεραν ότι έτσι θα γίνει; Ή πολύ μαλάκες είναι ή πολύ ………. μαλάκες!

  Σχολιάστε
 • 10/07/2012, 13:08
  Permalink

  Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι μαλάκες με περικεφαλαία.

  Σχολιάστε
 • 10/07/2012, 15:56
  Permalink

  3.000 αυτοκτονίες Χ 800 σύνταξη μηνιαία = 2.400.000 κέρδος το μήνα Χ 12 μήνες =28.800.000
  Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά τι κάνει μειώνει μακροπρόθεσμα τα χρήματα που θα δαπανήσει στα οποία δεν υπολογίζονται και τα χρήματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χρήματα για για φυλακίσεις κ.τ.λ. 
  Οι αυτόχειρες θα συνεχίσουν να βοηθούν την κυβέρνηση στο έργο τής ?
   

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.