Σοκ και δέος: 70.000 δανειολήπτες θα πάρουν… προσκλητήριο από τις τράπεζες

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Την ώρα που οι τράπεζες τηρούν διακριτική στάση έναντι υπερδανεισμένων επιχειρήσεων αποστέλλουν με καταιγιστικό ρυθμό επιστολές στα νοικοκυριά για να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους.

Ηδη, 70.000 κόκκινοι δανειολήπτες που δυνητικά πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχουν λάβει το προσκλητήριο των τραπεζών καθώς απομένουν λιγότερο από 3 μήνες για τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στο νέο πλαίσιο και μέχρι στιγμής τα ολοκληρωμένα αιτήματα είναι ελάχιστα.

Βρούτσης : Το χρονοδιάγραμμα για επιστροφή χρημάτων σε ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Μετά τη Eurobank που έστειλε επιστολές σε 35.000 πελάτες της, την Τράπεζα Πειραιώς που ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο 25.000 οφειλέτες και η Alpha Bank ενημέρωσε προσωπικά 20.000 πελάτες της, οι οποίοι έχουν λάβει ενυπόθηκα δάνεια και έχουν σταματήσει την αποπληρωμή τους. Και ενώ οι τράπεζες καλούν τους πελάτες τους να ρυθμίσουν τα στεγαστικά τους, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων περνάει στην εποπτεία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ο υπουργός, μάλιστα, συναντήθηκε χθες με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τους οποίους ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, στόχος του οποίου είναι να απαλλάξει τους τραπεζικούς ισολογισμούς από NPLs 30 δισ. ευρώ.

Ενημέρωση

Με τις επιστολές που στέλνουν οι τράπεζες, ενημερώνουν τους κόκκινους δανειολήπτες για τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης που προσφέρει ο νέος νόμος, με τη συμμετοχή του Δημοσίου (επιδότηση της δόσης) και για την υποβολή της σχετικής αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Για όσους οφειλέτες βρίσκονται σε στάδιο υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα και πληρούν τα βασικά κριτήρια που θέτει ο νόμος οι τράπεζες παγώνουν αμέσως τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Η αναστολή θα παραμένει σε ισχύ έως ότου ολοκληρωθεί η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και πριν αξιολογηθεί η επιλεξιμότητα του πελάτη μέσω της προβλεπόμενης ηλεκτρονικής διαδικασίας. Οι τράπεζες καλούν και όσους δεν μπορούν να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο πρώτης κατοικίας, να ενταχθούν σε ευνοϊκά προγράμματα ρύθμισης που προσφέρουν προκειμένου να διευθετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και να γλιτώσουν την κατοικία τους από τον πλειστηριασμό. Στόχος των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κόκκινοι δανειολήπτες στον νέο νόμο και στις ρυθμίσεις προκειμένου να αρχίσουν να τρέχουν έσοδα από «νεκρά» στεγαστικά δάνεια.

Κριτήρια ένταξης

Η συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή ακόμη και για όσους δεν πληρούν κάποια από τα κριτήρια ένταξης στον νόμο. Κι αυτό διότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι διατεθειμένα να προσφέρουν ανάλογες ρυθμίσεις σε όσους είναι συνεργάσιμοι, ακόμη κι αν κόβονται από την πλατφόρμα. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στους κόκκινους οφειλέτες να σώσουν το σπίτι τους, εξασφαλίζοντας χαμηλές μηνιαίες δόσεις (επιμήκυνση δανείου έως 25 έτη, επιτόκιο euribor +2%, κρατική επιδότηση, κούρεμα στο υπερβάλλον του 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού χρέος). Οσοι μείνουν εκτός ρύθμισης, από τη νέα χρονιά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Για τη διευκόλυνση των κόκκινων δανειοληπτών, οι τράπεζες έχουν ήδη δημιουργήσει ειδικές τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης μέσω των οποίων παρέχονται πληροφορίες για χρήση της ηλεκτρονική πλατφόρμας. Επίσης στα καταστήματα υπάρχουν εξειδικευμένοι υπάλληλοι που παρέχουν πρακτικές οδηγίες στους ενδιαφερόμενους πελάτες για την ολοκλήρωση και τελική υποβολή της αίτησής τους.

Πάντως, μέχρι σήμερα η κίνηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων παραμένει υποτονική. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς (χαμηλό επιτόκιο, επιμήκυνση διάρκειας, «κούρεμα», κρατική επιδότηση) περισσότερων από 100.000 δανειοληπτών, τη διαδικασία έχουν ξεκινήσει μόλις 22.882 χρήστες, έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 82 αιτήσεις, 16 προτάσεις ρύθμισης έχουν δοθεί από τις τράπεζες και έχουν ολοκληρωθεί μόλις 5 ρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.