Στάση πληρωμών από το κράτος με την κυβέρνηση να ψάχνει αγωνιωδώς χρήματα για τις δόσεις των δανειστών

Τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών που βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος ξεσκονίζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντλήσει την αναγκαία ρευστότητα και να καλύψει τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν αυτόν τον μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί άτυπη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες αφενός να παγώσουν και να μεταθέσουν μη αναγκαίες πληρωμές και αφετέρου να βρουν εναλλακτική χρηματοδότηση (εφόσον χρειαστεί) από τους λογαριασμούς που τηρούν στην ΤτΕ τα δημόσια νοσοκομεία, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοικήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία (χρειάζεται έγκριση από το διοικητικό συμβούλιό τους, η οποία έως τώρα δεν έχει δοθεί από κανένα Ταμείο), ο ΟΑΕΔ ακόμα και το… Μουσείο της Ακρόπολης.

Συγκεκριμένα:

 • Η δόση για το επίδομα θέρμανσης (70.000.000 ευρώ) θα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων σταδιακά από την ερχόμενη Πέμπτη. Η δόση κανονικά θα έπρεπε να είχε κατατεθεί από την περασμένη Δευτέρα.
 • Οι εφορίες πήραν εντολή να παγώσουν επιστροφές φόρους και να εκταμιεύουν μόνο μικροποσά 20-30 ευρώ.
 • Οι διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ δεν εγκρίνουν πληρωμές για τα έργα και μεταφέρουν στο μέλλον όποια αιτήματα.
 • Στο… περίμενε είναι και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή φόρου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η προσοχή του οικονομικού επιτελείου είναι εστιασμένη στις ασφυκτικές ημερομηνίες των δανειακών υποχρεώσεων, οι οποίες για τον Μάρτιο έχουν ως εξής:

 • 6/3: Ποσό 298.676.079 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ.
 • 6/3: Ποσό 1.400.000.000 αφορά λήξεις έντοκων γραμματίων.
 • 13/3: Ποσό 336.010.589 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ.
 • 13/3: Ποσό 1.600.000.000 αφορά λήξεις έντοκων γραμματίων.
 • 16/3: Ποσό 560.017.648 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ.
 • 20/3: Ποσό 336.010.589 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ.
 • 20/3: Πόσο 1.600.000.000 αφορά λήξεις έντοκων γραμματίων

Πιεστικές όμως είναι και οι πληρωμές στο εσωτερικό της χωράς, καθώς το Δημόσιο πρέπει να καταβάλει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Ετσι, το μόνο που επί της ουσίας παγώνει είναι οι υποχρεώσεις προς τρίτους, που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες.
Εκτός από την εξοικονόμηση από δαπάνες, το υπουργείο μπορεί να χρειαστεί και μέρος από τα διαθέσιμα όλων των δημόσιων φορέων.

Ηδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία μεταφέρονται περί τα 200.000.000 ευρώ από τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΤτΕ.
Αντίστοιχες συζητήσεις έχουν γίνει και με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία όμως προς το παρόν εμφανίζονται απρόθυμα -ή αδύναμα- να ανταποκριθούν, δεδομένου ότι τα ταμειακά διαθέσιμά τους στις εμπορικές τράπεζες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Συνεπώς η προσπάθεια θα συνεχιστεί και σε άλλους φορείς. 

Χωρίς κούρεμα στο κεφάλαιο των 100 δόσεων
Χωρίς το περίφημο «κούρεμα» έως και 50% στο κεφάλαιο της οφειλής προχωρά το σχέδιο για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που αποτελεί μία από τις έξι μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα παρουσιάσει στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ένταξη στη ρύθμιση για οφειλές είτε έως το 2013 είτε του 2014 θα έχει ως όφελος μόνο τη μείωση των προσαυξήσεων και όχι το «κούρεμα» της αρχικής οφειλής.

Ειδικότερα, οι έξι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση είναι:

1-2. Ανθρωπιστική κρίση – Διοικητική Μεταρρύθμιση: Τα μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας θα συνδυαστούν με τη διοικητική μεταρρύθμιση (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη).
3. Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης.
5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου.
6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.

Στο μεταξύ, αναστάτωση προκάλεσε χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο η διαρροή ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη με τους γνώριμούς μας επικεφαλής της τρόικας Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), οι οποίοι υποτίθεται ότι θα συνομιλούσαν πλέον μόνο με τεχνοκράτες και όχι απευθείας με υπουργούς.

Η πληροφορία για την τηλεδιάσκεψη διέρρευσε από πηγή των δανειστών μας λίγο πριν από τις 3 μετά το μεσημέρι. Υστερα από 2,5 ώρες το υπουργείο Οικονομικών τη διέψευσε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μεν εν όψει του Eurogroup
της Δευτέρας, αλλά την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης. 

Καθυστερούν και οι ενισχύσεις των αγροτών
Παρότι, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ από εμπορικές τράπεζες απευθείας στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει και δεν θα έχει καμία αρνητική συνέπεια στη διαδικασία και στους χρόνους πληρωμής κάθε είδους ενισχύσεων στους Ελληνες αγρότες, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται στα κάγκελα.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ την εκλαμβάνει σαν κακό ξεκίνημα, καλώντας την κυβέρνηση να την επανεξετάσει. «Η κίνηση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σχετικά με την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων διάφορων προγραμμάτων στους Ελληνες αγρότες και στην ομαλή εκτέλεση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2007-2013), το οποίο ήδη παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση (66% απορροφητικότητα στα σχέδια βελτίωσης και 26% απορροφητικότητα στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων)» αναφέρει η συνομοσπονδία και προσθέτει: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (2007-2013), προκειμένου να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι, και η παροχή ρευστότητας στους αγρότες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του αγροτικού τομέα».

 


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.