Στήνονται «δόκανα» για όσους βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών – αλλά και της Εφορίας – μπαίνουν πλέον όλα τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, καθώς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ΣΔΟΕ στήνουν «δόκανο» σε όσους βγάζουν χρήματα. Πλέον, ο έλεγχος γίνεται σε όλα τα εμβάσματα, ανεξαρτήτως ποσού, ενώ ακόμα και για όσους στέλνουν τμηματικά λιγότερα χρήματα, οι τράπεζες αθροίζουν το σύνολο των εμβασμάτων. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται ήδη σε ισχύ από το 2010, αλλά έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των εμβασμάτων.

Ετσι, οι εμπορικές τράπεζες σε καθημερινή βάση αναφέρουν τα στοιχεία αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να δημιουργηθεί ένας κατάλογος όσων έβγαλαν χρήματα από τη χώρα το τελευταίο διάστημα, ο οποίος μπορεί να γίνει αντικείμενο διασταύρωσης με την Εφορία.

Στόχος είναι να ελεγχθεί η πηγή των χρημάτων, καθώς και αν τα ποσά αυτά δικαιολογούνται με βάση προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις ισχύουσες συνθήκες και την κείμενη νομοθεσία, η διακίνηση κεφαλαίων είναι απολύτως νόμιμη.

Εντούτοις, στην τρέχουσα συγκυρία, εκτιμάται ότι όσοι κάνουν συναλλαγές μεγάλων ποσών είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθούν να δώσουν λογαριασμό για τις κινήσεις τους. Παράλληλα, αμέσως μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας για πιθανό έλεγχο, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις.

Ετσι, και προκειμένου να αποφύγουν τις κακοτοπιές, οι τραπεζίτες προειδοποιούν τους πελάτες τους ώστε να είναι απολύτως νομότυποι, ακόμη και εκείνους που στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Δηλαδή, στην περίπτωση των επιχειρήσεων, όσοι κάνουν συναλλαγές με το εξωτερικό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, συνοδεύοντας τη συναλλαγή τους με σχετικά δικαιολογητικά, μέσω των οποίων θα επεξηγούν τον λόγο για τον οποίο αποστέλλεται το έμβασμα, αλλά και την πηγή από την οποία προήλθαν τα χρήματα.

Αντίστοιχα, για τους ιδιώτες, τα πράγματα περιπλέκονται στην περίπτωση που οι αποστολείς του εμβάσματος δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, κυρίως επειδή δεν καλύπτονται από το ύψος των φορολογικών τους δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Εφορίας και άλλων εποπτικών φορέων. Παράλληλα, και με δεδομένο ότι πλέον οι Αρχές γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έστειλαν τα συγκεκριμένα ποσά στο εξωτερικό, αν θελήσουν να τα επιστρέψουν στο μέλλον, δεν αποκλείεται να γίνουν αντικείμενο ρυθμίσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη προκύπτει ότι οι ρυθμιστικές αρχές, έχοντας στα χέρια τους τα στοιχεία αυτά, είναι πολύ πιθανό να έρθουν σε επαφή με τράπεζες από το εξωτερικό στις οποίες έγιναν οι καταθέσεις. Και αυτό, προκειμένου στη συνέχεια να διασταυρώσουν τα στοιχεία και να αποκτήσουν πληροφορίες για άλλα εμβάσματα από τα ίδια πρόσωπα στο παρελθόν, στοιχείο που μπορεί να τις βοηθήσει στις διασταυρώσεις που γίνονται για τη φορολογική συμπεριφορά όσων μετέφεραν τα χρήματα.

Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές διατηρούν τα στοιχεία αυτά για την περίπτωση που στο μέλλον τεθεί σε εφαρμογή κάποιο πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων, προκειμένου να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι έκαναν σχετικές κινήσεις, αλλά και το ύψος των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό.

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/news/oikonomia/34441–lr——” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.