Στα αζήτητα τα πολυτελή ακίνητα

«Νεόδμητη μεζονέτα 150 τ.μ. πωλείται έναντι 850 χιλιάδων ευρώ στον Λυκαβηττό.»

«Μεζονέτα στην Εκάλη 250 τ.μ. δεκαετίας πωλείται προς 1,5 εκατ. ευρώ.»

«Μονοκατοικία 450 τ.μ. σε οικόπεδο 225 τ.μ. κατασκευής 2001 στο Χαλάνδρι διατίθεται έναντι 1,3 εκατ. ευρώ.»

«Νεόδμητη μεζονέτα στην Γλυφάδα 260 τ.μ. πωλείται προς περίπου 1 εκατ. ευρώ.»

«Μεζονέτα 210 τ.μ. στη Βούλα διατίθεται προς 850 χιλιάδες ευρώ.»

Οι παραπάνω κατοικίες αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα των περίπου χιλίων πολυτελών οικιστικών ακινήτων (όπως υπολογίζουν κτηματομεσιτικά δίκτυα) στην Αττική, τα οποία, αν και πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δεν βρίσκουν αγοραστές.

Στη παρούσα φάση η συγκυρία δεν ευνοεί τους πωλητές ακριβών ακινήτων. Τα πολυτελή σπίτια είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα δύσκολο να πουληθούν λόγω κρίσης και φορολογίας και αυτό το γνωρίζουν καλά οι όποιοι αγοραστές που, στην κυριολεξία, κάνουν εξαιρετικά χαμηλές προσφορές με την προσδοκία ο πωλητής να βρίσκεται σε δεινή θέση και σε μεγάλη ανάγκη για μετρητά. Το παρακάτω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: τριώροφη αυτόνομη πολυτελής κατοικία, με πισίνα, κήπο και απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα στη Γλυφάδα αποτιμήθηκε από μεσιτικό γραφείο προς 3 εκατ. ευρώ. Η καλύτερη προσφορά που πήραν, μέχρι σήμερα, οι πωλητές ήταν 800 χιλιάδες ευρώ…

Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να μοιάζει εύλογη, εάν ληφθεί υπόψη η καθίζηση της οικονομίας, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η παραοικονομία δεν «κινεί την κτηματαγορά». Και όχι άδικα, καθώς, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα αντιστοιχεί (δεδομένα 2010) στο 29,9% του ΑΕΠ, ήτοι σε 69,05 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η πολλαπλή και σύνθετη φορολόγηση των ακινήτων και δη αυτών που έχουν μεγάλη επιφάνεια, τα υπέρογκα έξοδα συντήρησης, η επιβολή τεκμηρίων, το υφεσιακό περιβάλλον και η αύξηση της ανεργίας καθιστούν απαγορευτική την απόκτηση ενός μεγάλου, έστω και πολύ φθηνότερου σε σχέση με μερικούς μήνες ή χρόνια πριν, σπιτιού» αναφέρει στο Capital.gr o Γιώργος Λίτσας, επικεφαλής εμπορικών ακινήτων της Δανός / BNP Paribas Real Estate.

Διψήφια μείωση τιμών

Σε τι ποσοστό ανέρχεται η έκπτωση των μεγάλων και πολυτελών ακινήτων; Από 15% έως και 30% ή περισσότερο, ακόμη και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες.

Πλην της υπερφορολόγησης που καθιστά την ιδιοκτησία ιδίως μεγάλων ακινήτων «απαγορευμένο καρπό», η ανυπαρξία ξένων επενδύσεων συμβάλλει στη συρρίκνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.

Η Αθήνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση, ανάμεσα σε 36 ευρωπαϊκές πόλεις, σε επίπεδο ευνοϊκού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Cushman&Wakefield.

Έτσι η ανυπαρξία μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, των οποίων τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη παραδοσιακά στρέφονται σε μεγάλες και πολυτελείς κατοικίες είναι μία από τις βασικές αιτίες που το ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων έχει βαλτώσει, σύμφωνα με παράγοντες του real estate.

Και η παραοικονομία; «Το μαύρο χρήμα» μπορεί να είναι αγνώστου προέλευσης, αλλά δεν πηγαίνει παντού» επισημαίνουν χαρακτηριστικά κτηματομεσίτες. Με άλλα λόγια, όσοι διαθέτουν ρευστότητα και αναζητούν να αγοράσουν ακίνητο, στρέφονται καταρχήν σε αγορές του εξωτερικού, στο Λονδίνο ή το Βερολίνο, όπως πιστοποιούν κτηματομεσίτες των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

«Αφενός οι αποδόσεις των οικιστικών ακινήτων στο εξωτερικό είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές στην Αθήνα, αφετέρου εκεί το ρίσκο του να μείνει χωρίς ενοικιαστή μία κατοικία είναι απειροελάχιστο έως ανύπαρκτο. Εξάλλου, οι επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα επικεντρώνονται σε assets που θεωρούνται προνομιακά, γειτνιάζουν με σταθμούς μετρό ή κεντρικές οδικές αρτηρίες. Γι΄ αυτό εκτιμάται ότι οι αξίες των μεγάλων και πολυτελών ακινήτων θα υποχωρήσουν ακόμη και άνω του 50% σε διάστημα πενταετίας» αναφέρει ο κ. Λίτσας.

Πράγματι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ακόμη και μετά την κατάργηση του πόθεν έσχες η συντριπτική πλειονότητα των αγοραπωλησιών στο εγχώριο real estate πραγματοποιείται για μικρά ή μεσαία ακίνητα αξίας 200-300 χιλιάδων ευρώ και από όσους διαθέτουν μετρητά.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.