Στα σκαριά σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια σε Ελλάδα και Ιταλία

Σημαντικές επιπτώσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα και την Ιταλία αναμένεται να έχει το πλαίσιο που επεξεργάζονται ΕΚΤ και Κομισιόν, με στόχο να δοθεί χείρα βοηθείας στις τράπεζες της Ευρωζώνης να διαχειριστούν με όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο τρόπο το φαινόμενο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, το σχέδιο αφορά στην εγγραφή επιπρόσθετων προβλέψεων για τα προβληματικά δάνεια χωρίς να προκύπτει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης στην περίπτωση που οι πωλήσεις θα είναι «συστημικού» χαρακτήρα. Θα συζητηθεί στο Ecofin της 4ης Δεκεμβρίου με στόχο να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό, αρκεί να καμφθούν οι γερμανικές αντιρρήσεις.

Όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το Liberal.gr ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αποφύγει τα… τραπεζικά δράματα στους τελευταίους μήνες της θητείας του, ενώ γνωρίζει ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν αντίξοες λόγω της κόντρας Ρώμης-Βρυξελλών και του ευρύτερου κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Έχοντας πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση των stress tests και με τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS9 σε ισχύ, οι ευρωπαϊκές αρχές φαίνονται έτοιμες να προχωρήσουν σε μία κίνηση που θα διώξει το πέπλο αβεβαιότητας πάνω από τις τράπεζες με υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων. Η επιτάχυνση των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα δώσει ανάσα σε ολόκληρο τον κλάδο και θα… καθησυχάσει τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν τις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» κόκκινα δάνεια, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Σήμερα, οι τράπεζες καλούνται να υπολογίζουν τις αναμενόμενες – και όχι τις αναγνωρισμένες – ζημιές που σχετίζονται με τον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων που χορηγούν γεγονός που αυξάνει τις προβλέψεις. Το νέο καθεστώς που προτείνεται θα διευκολύνει τις πωλήσεις δανείων, στην περίπτωση που αυτές είναι «συστημικού» χαρακτήρα, ήτοι ξεπερνούν ένα σημαντικό ποσό και «καθαρίζουν» τον ισολογισμό.

Η θέση της Γερμανίας αποτελούσε πάντοτε τροχοπέδη στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης που θα «ξεμπλόκαρε» τους τραπεζικούς κλάδους χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Η γερμανική πλευρά έδειχνε να μην ενδιαφέρεται για το αν μπορούν να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια χωρίς να υπάρξουν κοσμογονικές εξελίξεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Διότι σήμερα τραπεζική ένωση δεν υπάρχει και η εγγύηση των καταθέσεων είναι στην ουσία ανενεργή.

Με τις ευρωεκλογές να βρίσκονται προ των πυλών και τις ανησυχίες για την ανάπτυξη να αυξάνονται η Ευρώπη έχει μπροστά της ένα τεράστιο πρόβλημα που καλείται να λύσει χωρίς σοβαρούς κραδασμούς.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.