Στα 30 δισ. ανέρχονται οι ρυθμίσεις των δανείων

Σε ρύθμιση δάνεια ύψους 25 με 30 δισ. ευρώ.Μαζικά είναι πλέον τα αιτήματα από νοικοκυριά και επαγγελματίες προς τις τράπεζες με τα οποία ζητούν ρύθμιση και αναχρηματοδότηση των οφειλών τους. Την ίδια ώρα οι κόκκινες οφειλές έχουν πάρει φωτιά με τα δάνεια σε καθυστέρηση να ξεπερνούν στην πραγματικότητα τα 40 δισ ευρώ.

Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι μέσα στο 2012 θα πάνε σε ρύθμιση στεγαστικά δάνεια ύψους 8 με 9δισ ευρώ, δηλαδή το 12% των υπολοίπων της στεγαστικής πίστης που στο τέλος Νοεμβρίου ήταν 78,5δισ ευρώ.

Στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες οι συγκεντρώσεις οφειλών και οι αναχρηματοδοτήσεις με εγγύηση ακινήτου θα διαμορφωθούν στα 6δισ ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 18% των συνολικών υπολοίπων (στα 33,2δισ ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2011).

Ίδια είναι η εικόνα και στα ανοικτά δάνεια τα οποία έχουν δοθεί προς επαγγελματίες, καθώς το 30% των δανείων αυτών έχει ήδη αναχρηματοδοτηθεί ή βρίσκεται καθ΄ οδόν προς ρύθμιση. Τα υπόλοιπα της κατηγορίας αυτής, χωρίς να είναι καταγεγραμμένα, υπολογίζονται στα 25 με 30δισ ευρώ. Ήδη έχουν ρυθμιστεί περί τα 5δισ ευρώ και θα πάνε σε ρύθμιση άλλα τόσα.

Επίσης σε διαδικασία ρύθμισης θα έχει μπει μέχρι το τέλος του χρόνου σχεδόν το 10% των επιχειρηματικών δανείων (συνολικά υπόλοιπα 121δισ ευρώ).

Ας σημειωθεί ότι από το 2010 και μέχρι το τέλος του 2011 είχαν ρυθμιστεί δάνεια (όλων των κατηγοριών) ύψους 25δισ ευρώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το διάστημα Ιανουαρίου 2010- Ιουνίου 2011 είχαν ρυθμιστεί 126.000 στεγαστικά, 495.000 καταναλωτικά και 70.000 επιχειρηματικά δάνεια. Τα νούμερα αυτά στο τέλος του 2012, όπως όλα δείχνουν θα έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Μάλιστα σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη το τελευταίο διάστημα, οι τράπεζες δέχονται σωρηδόν αιτήματα για ρύθμιση ή αναχρηματοδότηση οφειλών. Και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι έχουν αρχίσει να «σκάνε» τα ρυθμισμένα δάνεια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αδιέξοδη.

Ταυτόχρονα τα ποσοστά των καθυστερήσεων είναι εκρηκτικά. Στα στεγαστικά έχουν ξεπεράσει το 10% (αν υπολογιστούν και οι ρυθμίσεις) και ξεπερνούν τα 7,85δισ ευρώ οι καθυστερήσεις. Τα «κόκκινα» καταναλωτικά αντιπροσωπεύουν το 18% των υπολοίπων και ξεπερνούν τα 7δισ ευρώ, ενώ στα επιχειρηματικά επίσης το 17% με 18% είναι σε καθυστέρηση με «κόκκινες» οφειλές 22δισ ευρώ.

www.exipno.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Στα 30 δισ. ανέρχονται οι ρυθμίσεις των δανείων”

  1. Γράφεται μια νέα ιστορία σε ένα σύστημα που ευνοούσε τους έχοντες και τώρα τους καταπίνει αδίστακτα αβίαστα ακατάστατα. Ναι έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε τα διπλάσια και ίσως τα τριπλάσια καθυστερημένα δάνεια από ότι το 2011, αν σκεφτεί κανείς ότι τώρα απειλούνται να πέσουν οι γίγαντες της οικονομίας που λέγαμε Π.Χ. MARANOCARFOS 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *