Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο για μη καταβολή διοδίων

Νόμιμο, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το πρόστιμο των 200 ευρώ που επιβάλλεται σε όσους αρνούνται να πληρώσουν τα διόδια ή ανεβάζουν τις μπάρες για να περάσουν «δωρεάν» τα αυτοκίνητα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν την προσφυγή του δημάρχου Ωρωπού Ι. Οικονομάκου, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο των 200 ευρώ που του επιβλήθηκε, όταν οδηγώντας αυτοκίνητο του Δήμου Ωρωπού στα διόδια Αφιδνών σήκωσε την μπάρα και πέρασε χωρίς να πληρώσει.

Αναλυτικότερα, το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 690/2013 απόφασή του (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Ηλ. Μάζος) υπογραμμίζει ότι:

η επιβολή προστίμου σε περίπτωση μη καταβολής διοδίων, «θεσπίστηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος», συναπτόμενους με «την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, την ασφάλεια και την λειτουργία των συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, αλλά και την προαγωγή της εμπιστοσύνης των πολιτών στην έννομη τάξη, που αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και όχι όπως εσφαλμένα υποστηρίζεται, προς ικανοποίηση των συμφερόντων των ιδιωτικών φορέων, δοθέντος, άλλωστε, ότι αφ’ ενός κατά νόμο τα έσοδα από τα εισπραττόμενα πρόστιμα διατίθενται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και αφ’ ετέρου η θεσπιζόμενη με το άρθρο 17 του ν. 3920/2011 ρύθμιση, η οποία καταλαμβάνει όχι μόνο τα διόδια που εισπράττονται από τους παραχωρησιούχους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και τα διόδια που επιβάλλονται τόσο από την διάδοχο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, ‘’Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων” (‘’Τ.Ε.Ο. Α.Ε.”), όσο και από τις Ανώνυμες Εταιρείες που (όπως η ‘’ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.”), έχουν ιδρυθεί από το Δημόσιο με σκοπό την μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση έργων οδοποιίας».

Εξάλλου, σύμφωνα με τους δικαστές, «η τυχόν αύξηση των εσόδων των παραχωρησιούχων (σ.σ.: εταιρειών εκμετάλλευσης αυτοκινητόδρομων) από τον περιορισμό του φαινομένου της άρνησης και της αποφυγής καταβολής των οφειλομένων διοδίων, δεν αναιρεί τον δημόσιο σκοπό, ο οποίος επιδιώκεται πρωτίστως».

Επίσης στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η κατασκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου της χώρας, το οποίο συνιστά αποστολή του Κράτους, μπορεί να ανατεθεί σε ιδιωτικούς φορείς, είτε με συμβάσεις εκτελέσεως έργων, είτε με συμβάσεις παραχωρήσεως.

Στη δεύτερη αυτή περίπτωση (παραχώρηση) το εργολαβικό αντάλλαγμα μπορεί να συνίσταται είτε αποκλειστικά στο δικαίωμα εκμεταλλεύσεως του έργου (υπό τους όρους του νόμου και υπό την εποπτεία της αρμόδιας δημόσιας αρχής), είτε στο δικαίωμα εκμεταλλεύσεως του έργου σε συνδυασμό με την καταβολή αμοιβής.

Μάλιστα, το δικαίωμα εκμεταλλεύσεως του έργου περιλαμβάνει και την είσπραξη διοδίων σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 2052/1992, συμπληρώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

voria.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 Σχόλια ΣτΕ: Νόμιμο το πρόστιμο για μη καταβολή διοδίων

 • Άρης

  Χα χα χα ! Καλό . Γιατί μπορεί κανείς να περιμένει κάτι άλλο ; 
  Εκεί που μας χρωστάνε μας παίρνουν και το βόδι .
  Ε , άμα περιμένεις μια απεργία και μια αντίδραση στα μπλόκα του κάθε νταβατζή  να αποφανθεί η δικαιοσύνη για το αν είναι νόμιμη ή όχι……χέσε μέσα Πολυχρόνη …..Εκεί φτάσαμε .
  H λαϊκή ετυμηγορία δεν έχει χρόνο για να βάλει ένα χεράκι  .Ψάχνει να βρεί πάρκινκγ έξω από τα μόλ ,γιατί δεν έχει να πληρώσει το πάρκινγ και ψάχνει όξω να βρεί . Και αυτό θέλει χρόνο .
   

 • rantaplan

  ενας δικαστης με α@@@@α δεν υπαρχει τελικα……………… ελπιζω να το κυνηγησει σε ευρωπαικο δικαστηριο ο δημαρχος ωρωπου. Το συνταγμα ειναι ξεκαθαρο οσον αφορα την συλλογη των φορων και των τελων. Μια ιδιωτικη διενεξη εγινε το δημοσιο συμφερων των εργολαβων….

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>