Στην μέγγενη της αβεβαιότητας και της πιστωτικής ασφυξίας οι τράπεζες

Στη μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας και της πολιτικής αβεβαιότητας βρίσκονται οι τράπεζες οι οποίες – όπως όλα δείχνουν – οδεύουν προς ένα τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν. Η έλλειψη ρευστότητας και η αλματώδης αύξηση των «κόκκινων δανείων» τις υποχρεώνουν να αναθεωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, να αποφύγουν την όποια πιστωτική επέκταση και να επικεντρωθούν στην επίλυση των εσωτερικών τους προβλημάτων.

Το τι θα γίνει στο μέλλον θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με την Μέρκελ στο Βερολίνο όπου ελπίζεται να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία που θα άρει το ντε φάκτο «εμπάργκο» κατά της Ελλάδας και η οικονομία θα αρχίσει να κινείται με ομαλότερους ρυθμούς. Αν όμως η προσπάθεια δεν καρποφορήσει και το καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας διατηρηθεί, τότε είναι βέβαιο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2016.
Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών σε αυτή την φάση είναι η ρευστότητα και τα «κόκκινα δάνεια» (NPLs) αλλά αν το πρόβλημα αυτό δεν επιλυθεί άμεσα, τότε είναι σίγουρο ότι οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε μαθηματική ακρίβεια σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ρευστότητα

Οι τράπεζες στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2015 είχαν υπολογίσει ότι η ρευστότητα που δανείζονται από την ΕΚΤ θα ήταν κάτω του 10% του ενεργητικού τους δηλαδή κάτω των 30-35 δισ. ευρώ. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Οι τράπεζες λόγω της αποτυχίας τους κράτους τέθηκαν εκτός αγορών, έχασαν καταθέσεις έως 25 δισεκ. το τελευταίο διάστημα και υποχρεώνονται το μεγάλο χάσμα ρευστότητας να το καλύπτουν από την ΕΚΤ.

Έχουν δανειστεί 104,2 δισεκ. και έναντι αυτών έχουν υποβάλλει εγγυήσεις 200 δισεκ. ευρώ. Τα 104,2 δισεκ. της ρευστότητας που έχουν δανειστεί από το ευρωσύστημα ELA και ΕΚΤ αντιστοιχεί στο 30% του ενεργητικού. Το προφίλ ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στα επίπεδα του Ιουλίου του 2013. Πρόκειται για μεγάλη επιδείνωση που ασφαλώς τρομάζει τους τραπεζίτες και όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο χώρο.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 25 δισεκ. από το ΤΧΣ και με 2,4 δισεκ. από τις προνομιούχες μετοχές του νόμου Αλογοσκούφη. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχει νεκρώσει, η διαδικασία ανάκτησης των επενδεδυμένων κεφαλαίων έχει παγώσει και γενικώς οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν 27 δισεκ. και μέχρι σήμερα ο στόχος αυτό δεν έχει επιτευχθεί.

Για να επιτευχθεί όμως θα πρέπει η Ελλάδα να γίνει επενδυτικός παράδεισος και όχι επενδυτές στρατηγικού χαρακτήρα όπως το Capital Group να αποχωρούν από την Ελλάδα. Το κεφαλαιακό ζήτημα των τραπεζών, πως οι τράπεζες θα ιδιωτικοποιηθούν και πως το ΤΧΣ θα ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε έχει δραματικά επιδεινωθεί. Οι ιδιωτικοποιήσεις σε αυτή την φάση είναι αδύνατες.

NPLs

Στο α΄ τρίμηνο του 2015 οι τράπεζες θα παρουσιάσουν αρνητικές εκπλήξεις καθώς θα σημειωθεί ποιοτική υποβάθμιση των δανειακών χαρτοφυλακίων ή πιο απλά θα αυξηθούν NPLs και προβλέψεις για προβληματικά δάνεια. Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, ο στόχος που είχε τεθεί ότι τα NPLs θα κορυφώσουν το 2015 και θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση τους μετά το β΄ 6μηνο έχει καταρρεύσει.
Τα προβληματικά δάνεια στο σύστημα έχουν φθάσει τα 90 δισεκ. περιλαμβανομένων και περιπτώσεων δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς «εικονικής αναδιάρθρωσης».
Τα NPLs θα συνεχίσουν να αυξάνονται, οι προβλέψεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται που σημαίνει ζημίες και στο α΄ τρίμηνο του 2015 για τις ελληνικές τράπεζες, περισσότερες από αυτές που έχουν εκτιμηθεί.
Το α΄ τρίμηνο του 2015 που θα ανακοινωθεί τον Μάιο του 2015 θα είναι κακό για τις ελληνικές τράπεζες με εμφανή την ποιοτική υποβάθμιση των λογιστικών καταστάσεων.

Πρόκληση 222 δισ. ευρώ

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση 222 δισεκ. που αντιστοιχεί στο 121% του ΑΕΠ. Τα 222 δισεκ. αθροίζονται ως εξής 104 δισεκ. από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος, 90 δισεκ. από τα προβληματικά δάνεια και 27 δισεκ. κεφάλαια που πρέπει να επιστραφούν. Το πρόβλημα είναι πολύ πολύ μεγαλύτερο από ότι εκτιμάται ή αξιολογείται.
Έτσι εξηγείται όμως γιατί οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει σε ιστορικά χαμηλά.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.