Στις καθυστερήσεις “παίζονται” τα “κόκκινα” δάνεια

Παράταση μέχρι το καλοκαίρι, βλέπουν οι τράπεζες στο υπό διαπραγμάτευση με τους “Θεσμούς” ζήτημα των “κόκκινων” δανείων, γεγονός που θα καθυστερήσει σημαντικά την έναρξη των πρακτικών ενεργητικής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, το κεφάλαιο “κόκκινα δάνεια” θα καταλήξει να “αποσυνδεθεί” από την υπόλοιπη συζήτηση για την αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σε μεγάλα “μέτωπα” όπως το ασφαλιστικό, η φορολογία εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και οι δαπάνες υγείας. Χθες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών με ένα τρίωρο “εισαγωγικό” κύκλο επαφών, ενώ το ραντεβού του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη για τα “κόκκινα” δάνεια αναβλήθηκε και προγραμματίστηκε για αύριο Παρασκευή. 

Το γεγονός ότι η αξιολόγηση βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες όπως π.χ. την απεργία των δικηγόρων που μπαίνει στον τρίτο της μήνα, έχουν καθυστερήσει σημαντικά τις δράσεις των τραπεζών για την ανάκτηση καθυστερούμενων οφειλών. Επιπρόσθετα, με σημαντική καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, αφού την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση “παρακολουθούν” το πλαίσιο αδειοδοτήσεων εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την ΤτΕ, αλλά και οι συνομιλίες με τις τράπεζες για τον καθορισμό των στόχων μείωσης επισφαλών δανείων. 

Οι καθυστερήσεις και η εκτίμηση ότι το θέμα των “κόκκινων” δανείων θα τραβήξει μέχρι το καλοκαίρι, αναμένεται να παρατείνουν περαιτέρω το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι μόλις προχθές ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία η απαγόρευση πώλησης δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων πήρε μηνιαία παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου. Όπως διαφαίνεται, η παράταση αυτή θα ανανεωθεί περαιτέρω.
Για τις τράπεζες και τον στόχο εξυγίανσης των ισολογισμών τους από έναν όγκο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων άνω των 100 δις. ευρώ, οι καθυστερήσεις αυτές είναι επιβαρυντικές, όχι μόνο γιατί δημιουργείται ο κίνδυνος να προστεθούν νέες επισφάλειες στις ήδη υπάρχουσες, αλλά και γιατί όταν θα αναληφθεί επισήμως δράση, θα πρέπει να γίνουν πολλά σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Μέχρι την ανάληψη της επίσημης και συντονισμένης δράσης, δηλαδή λειτουργώντας σε ένα οργανωμένο πλαίσιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην εφαρμογή μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων και θα “κυνηγήσουν” με πλειστηριασμούς τα μεγάλα ακίνητα. 

Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, τις οποίες έχει συστήσει και ο διοικητής της ΤτΕ, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη με τους επιθυμητούς ρυθμούς και οι μέχρι στιγμής πρακτικές βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων απλά έχουν οδηγήσει σε παράταση του προβλήματος.

Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, μαζί με την ενεργοποίηση του “όπλου” των πλειστηριασμών για μεγάλα ακίνητα, για τα οποία “δεν υπάρχει καμία ευαισθησία”, θα αποτελέσουν την εναλλακτική δράση για τις τράπεζες μέχρι να ολοκληρωθεί το πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης. 

Σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές και για τον τομέα των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων, όπου οι τράπεζες αναμένουν την παροχή θεσμοθετημένης κάλυψης στα μέλη των επιτροπών και των διοικήσεων που θα υπογράψουν αναδιαρθρώσεις και “κουρέματα” δανείων. 

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.