Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

  • nomore on Forum: Γενική συζήτηση 12στην ρυθμιση που εκανα στην eurobank, με καλο κουρεμα, δεν μου εδιναν γραπτως την πρότασή τους, αλλά όταν πήγα στην τράπεζα, πριν την υπογράψω πήρα τηλέφωνο τον δικηγόρ…
  • Quest on Forum: Γενική συζήτηση 121) αν ο δικηγόρος είναι νομιμοποιημένος από την τράπεζα που πήρες το δάνειο/κάρτα ή το τυχόν ''fund'' ή την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, ναι, αλλά να είναι γραπτή η…
  • begar on Forum: Γενική συζήτηση 12Λοιπόν. Παρακολουθώ τη συζήτηση που κάνετε για τις ρυθμίσεις οφειλών. Θα πω το εξής: Σε όλους, όσοι με πήραν τηλέφωνο και μου τα ζάλιζαν για ευνοϊκές ρυθμίσεις, απάντησ…
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΛΑΤΙΝΗΣ on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών2103362548 Κύκλος
  • Dimitris75 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλημέρα, Έχεις δίκιο, δεν είδα πως έκανες αίτημα. θα ήθελα αν λάβεις απάντηση από την τράπεζα να την κοινοποιήσεις. Αν κατάλαβα καλά μπορεί ο Χαρακτινιώτης να προτείνε…
  • Άρης. on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών2106200159 e-value
Minilink

Στις καθυστερήσεις “παίζονται” τα “κόκκινα” δάνεια

Παράταση μέχρι το καλοκαίρι, βλέπουν οι τράπεζες στο υπό διαπραγμάτευση με τους “Θεσμούς” ζήτημα των “κόκκινων” δανείων, γεγονός που θα καθυστερήσει σημαντικά την έναρξη των πρακτικών ενεργητικής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, το κεφάλαιο “κόκκινα δάνεια” θα καταλήξει να “αποσυνδεθεί” από την υπόλοιπη συζήτηση για την αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σε μεγάλα “μέτωπα” όπως το ασφαλιστικό, η φορολογία εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και οι δαπάνες υγείας. Χθες ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών με ένα τρίωρο “εισαγωγικό” κύκλο επαφών, ενώ το ραντεβού του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη για τα “κόκκινα” δάνεια αναβλήθηκε και προγραμματίστηκε για αύριο Παρασκευή. 

Το γεγονός ότι η αξιολόγηση βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες όπως π.χ. την απεργία των δικηγόρων που μπαίνει στον τρίτο της μήνα, έχουν καθυστερήσει σημαντικά τις δράσεις των τραπεζών για την ανάκτηση καθυστερούμενων οφειλών. Επιπρόσθετα, με σημαντική καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, αφού την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση “παρακολουθούν” το πλαίσιο αδειοδοτήσεων εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την ΤτΕ, αλλά και οι συνομιλίες με τις τράπεζες για τον καθορισμό των στόχων μείωσης επισφαλών δανείων. 

Οι καθυστερήσεις και η εκτίμηση ότι το θέμα των “κόκκινων” δανείων θα τραβήξει μέχρι το καλοκαίρι, αναμένεται να παρατείνουν περαιτέρω το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι μόλις προχθές ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία η απαγόρευση πώλησης δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων πήρε μηνιαία παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου. Όπως διαφαίνεται, η παράταση αυτή θα ανανεωθεί περαιτέρω.
Για τις τράπεζες και τον στόχο εξυγίανσης των ισολογισμών τους από έναν όγκο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων άνω των 100 δις. ευρώ, οι καθυστερήσεις αυτές είναι επιβαρυντικές, όχι μόνο γιατί δημιουργείται ο κίνδυνος να προστεθούν νέες επισφάλειες στις ήδη υπάρχουσες, αλλά και γιατί όταν θα αναληφθεί επισήμως δράση, θα πρέπει να γίνουν πολλά σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Μέχρι την ανάληψη της επίσημης και συντονισμένης δράσης, δηλαδή λειτουργώντας σε ένα οργανωμένο πλαίσιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην εφαρμογή μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων και θα “κυνηγήσουν” με πλειστηριασμούς τα μεγάλα ακίνητα. 

Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, τις οποίες έχει συστήσει και ο διοικητής της ΤτΕ, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη με τους επιθυμητούς ρυθμούς και οι μέχρι στιγμής πρακτικές βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων απλά έχουν οδηγήσει σε παράταση του προβλήματος.

Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, μαζί με την ενεργοποίηση του “όπλου” των πλειστηριασμών για μεγάλα ακίνητα, για τα οποία “δεν υπάρχει καμία ευαισθησία”, θα αποτελέσουν την εναλλακτική δράση για τις τράπεζες μέχρι να ολοκληρωθεί το πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης. 

Σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές και για τον τομέα των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων, όπου οι τράπεζες αναμένουν την παροχή θεσμοθετημένης κάλυψης στα μέλη των επιτροπών και των διοικήσεων που θα υπογράψουν αναδιαρθρώσεις και “κουρέματα” δανείων. 

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>