Στις 150.000 ευρώ κατεβάζει η κυβέρνηση το όριο προστασίας της α΄ κατοικίας του ν. Κατσέλη

Σκληρό «παζάρι» μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη για τα νέα όρια προστασίας του νόμου Κατσέλη, εν όψει της εκπνοής του νόμου στις 31 Δεκεμβρίου.

Ενώ η κυβέρνηση αναζητεί το διάδοχο σχήμα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των οικονομικά αδύναμων οφειλετών και οι δανειστές αναμένουν, στο τραπέζι του επόμενου Eurogroup τον Ιανουάριο, ένα πειστικό σχέδιο για το ότι το όποιο διάδοχο σχήμα δεν θα λειτουργήσει ως άσυλο στρατηγικών κακοπληρωτών, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – τραπεζών για το πόσο θα χαμηλώσει ο πήχης προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες κατ΄ ιδίαν με τους τραπεζίτες, από πλευράς κυβέρνησης ασκούνται πιέσεις ώστε το όριο προστασίας να μην υποχωρήσει κάτω από τις 150.000 ευρώ (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας).

Οι 150.000 ευρώ φαίνεται ότι είναι η «τελευταία προσφορά» της κυβέρνησης στο «παζάρι» για τα νέα όρια προστασίας του νόμου, μία «προσφορά» σαφώς χαμηλότερη από τα ισχύοντα όρια προστασίας τα οποία η κυβέρνηση αρχικά ήθελε να διατηρήσει, αλλά υψηλότερη κατά 50.000 ευρώ από το όριο που έχουν προτείνει οι τράπεζες.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, οι τράπεζες έχουν δηλώσει στην κυβέρνηση ότι καταρχάς δεν θα ήταν αντίθετες σε παράταση της ισχύος του νόμου, ωστόσο με ένα πολύ στενότερο εύρος προστασίας ώστε να καλύπτονται μόνο οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες. Το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία είχε αναφερθεί από τις τράπεζες ότι θα πρέπει να πέσει στις 100.000 ευρώ.

Το «πρέσινγκ» που ασκεί η κυβέρνηση στις τράπεζες για πήχη προστασίας στις 150.000 ευρώ, πιθανολογείται ότι θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενιαίας γραμμής με τις τράπεζες ώστε να παρουσιαστεί στους δανειστές ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, το οποίο θα έχει έτσι προϋποθέσεις να εγκριθεί από τους δανειστές και ο νόμος να παραταθεί για ένα εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Για τις περιπτώσεις που το Δημόσιο παρεμβαίνει, καταβάλλοντας μέρος της δόσης, η προστασία παρέχεται εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ενήλικας: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ συν 20.000 ευρώ ανά τέκνο) και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει από 1/1/2019, διάταξη που είχε ψηφίσει το 2015 και παρέμενε μέχρι σήμερα ανενεργή: την επιδότηση της δόσης (έως και 95%) στεγαστικών δανείων που έχουν ρυθμιστεί με το ν. Κατσέλη.

Το απόθεμα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018, ανερχόταν σε περίπου 135.000 αιτήσεις. Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων θα πρέπει να μειωθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα έτσι ώστε το απόθεμά τους να μηδενιστεί μέχρι τα τέλη του 2021.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Στις 150.000 ευρώ κατεβάζει η κυβέρνηση το όριο προστασίας της α΄ κατοικίας του ν. Κατσέλη

 • 14/12/2018, 15:25
  Permalink

  Τον τελευταίο μήνα γνωστή «Εισπρακτική» της ΕΤΕ καλεί πότε υπό ένταξη ή ενίοτε, ήδη ενταγμένους στο Ν.3869/10 δανειολήπτες (σε παράβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου) και άλλοτε εκβιαστικά και παραπλανητικά, άλλοτε πάλι ύπουλα επιχειρεί να αντλήσει ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα, αιτείται κατάθεση χρημάτων ή περαιτέρω παραίτηση από τα δικόγραφα σε όσους δεν έχουν τελεσίδικη απόφαση. Σύνηθες τηλεφωνικός αριθμός που χρησιμοποιείται το 2104859003. Αποφύγεται κάθε επικοινωνία μαζί τους, μη διανοηθείτε να μοιραστείτε μαζί τους κανένα ευαίσθητο προσωπικό σας δεδομένο, ενημερώστε τους ότι καταγράφετε την κλήση (θα σας το κλείσουν κατάμουτρα) ή απαιτήστε από αυτούς (τους δήθεν υπαλλήλους της ΕΤΕ) να προβαίνουν στην όποια επικοινωνία τους μαζί σας εγγράφως και δια συστημένης αλληλογραφίας ή εξωδίκου οχλήσεως. ΔΩΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΜΙΛΗΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΣΑΣ.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.