Στον αέρα (ξανά) το νέο δάνειο

Σε σίκουελ ενός θρίλερ για γερά… νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση Ελλάδας – τρόικας για το νέο δάνειο. Η κυβέρνηση συνεργασίας βρίσκεται σε αδύναμη θέση καθώς μετά την τρίμηνη καθυστέρηση στην  καταβολή της προηγούμενης δόσης, έχει μείνει χωρίς ρευστά διαθέσιμα.

Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι τα λεφτά από τις  εισπράξεις του ελληνικού δημοσίου φτάνουν οριακά έως τον Μάρτιο. Τότε, η λήξη ομολόγων 22 δισ. ευρώ καθιστά εντελώς αναγκαία τη δόση – μαμούθ των 89 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο και 9 δισ. ευρώ από το παλαιό).

Η τρόικα φέρεται, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα πλέον δεν έχει περιθώρια συνδιαλλαγής, να  κλιμακώνει τις πιέσεις της. Ζητά από τη κυβέρνηση πριν οριστικοποιήσει την κάθοδό της στην Αθήνα (τοποθετείται στο καλό σενάριο  το τελευταίο 10ήμερο Ιανουαρίου)  να προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις:

* Να βρει μέτρα αξίας 4- 7 δισ. ευρώ που θα καλύψουν τρύπα 2,5 δισ. ευρώ  στο έλλειμμα του 2011 το οποίο φέρεται να κλείνει πολύ υψηλότερα του 10% του ΑΕΠ. Ζητά τα μέτρα να ανακοινωθούν δημοσίως αλλά και να θεσπιστούν άμεσα, πριν από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, φωτογραφίζοντας μεγάλο μαχαίρι στο δημόσιο και στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

* Να καταγράψει τα μέτρα που θα ληφθούν την διετία 2013 – 2014 (προς το παρόν 7,7 δισ. ευρώ) στο νέο μνημόνιο και να αποδείξει εγγράφως ότι υπάρχει η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη θέσπισή τους.

* Να ολοκληρώσει κρίσιμες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει ήδη το Μνημόνιο, όπως οι περικοπές στις επικουρικές, οι αλλαγές στο εργασιακό και οι παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα. Οι σχετικές ρυθμίσεις τελικά δεν  εισήχθησαν στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και συζητούνται εκ νέου στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η κυβέρνηση χάνει συνεχώς χρόνο. Η διαπραγμάτευση για το PSI δεν είναι –λένε– καθόλου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών,  η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι επίσης βέβαιο ότι θα  διατηρηθεί και οι δανειστές δυσπιστούν για την διάθεση όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις εκλογές να εφαρμόσει τα μέτρα.

Υπάρχουν και οι οικονομικές εξελίξεις. Σε λίγες ημέρες αναμένεται νέα έκθεση για τη βιωσιμότητα  του ελληνικού χρέους η οποία (λόγω ύφεσης, χαμηλότερων εισπράξεων από ιδιωτικοποιήσεις και κακών δημοσιονομικών επιδόσεων)  δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναλαμβάνει το πόρισμα του Νοεμβρίου, δηλαδή ότι μετά το PSI το χρέος θα είναι οριακά βιώσιμο (χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *