Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

  • Dimitris75 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλημέρα Quest , εγώ είχα κάνει 2 γραπτά αιτήματα προς την Alpha Bank με την φυσική παρουσία μου σε κατάστημα και προσκομίζοντας όσα χαρτιά μου ζητήθηκαν Ε1, Ε9, ταυτότ…
  • ANSI on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών2177771470 2177771160 ΤΣΑΦΑΡΑΣ  
  • Quest on Forum: Γενική συζήτηση 12Επιστολή εστειλαν. Και ήταν περιπου ενα χρονο. Εσένα στην Alpha εννοείς ότι έστειλες εγγραφο αιτημα σου και δεν σου απάντησαν ?
  • νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα, πριν 14-15 χρόνια, παρά το καταναλωτικό δάνειο και το ότι είστε εγγυήτρια, θα παίρνατε αυθημερόν έγκριση για στεγαστικό σε όποια τράπεζα και αν πηγαίνατε. Σή…
  • νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Και δεν το λέτε εξ'αρχής οτι δεν έχετε τίποτα στο όνομά σας? Και Διαταγή Πληρωμής να βγάλουν δεν μπορούν να σας κάνουν απολύτως τίποτα.
  • DIMITRIS 75 on Forum: Γενική συζήτηση 12Νίκο καλησπέρα, Σχετικά με την καταγγελία στον Δικηγορικό Σύλλογο και εμένα μου είπανε από τον Συνήγορο του καταναλωτή πως κοστίζει 80 ευρώ. Λειτουργεί καθαρά αποτρεπτι…
Minilink

Στο «κόκκινο» η αγωνία για τις τράπεζες

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, μετά την αναβολή καταβολής της έκτης δόσης στην Ελλάδα και τις αντικρουόμενες απόψεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) τρομάζει τους επενδυτές, καθώς ενισχύει τον κίνδυνο αύξησης των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για τη διάσωση των τραπεζών με σημαντική έκθεση στο χρέος της χώρας μας.

Το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε προκάλεσε σημαντικές ρευστοποιήσεις χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων.

Ο λόγος είναι ότι φούντωσαν εκ νέου τα σενάρια για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν στο ενεργητικό τους ελληνικά ομόλογα, ώστε να προληφθεί το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου «κουρέματος», εφόσον δεν προχωρήσει το συμφωνηθέν PSI.

Την εξελισσόμενη κρίση επιτείνει και η διαφαινόμενη διχογνωμία εντός του Eurogroup για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη τεχνικών αναθεωρήσεων του σχεδίου στήριξης της χώρας, την ίδια στιγμή που η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας κυρία Ελενα Σαλγκάντο, επέμενε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν αλλαγές

Τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη γαλλοβελγική τράπεζα Dexia και προκάλεσε την άμεση αντίδραση Παρισιού και Βρυξελλών που δεσμεύτηκαν χθες να καλύψουν τις απώλειες που μπορεί να προκύψουν, με στόχο να σταματήσουν την πτώση της μετοχής της, που έφτασε να υποχωρεί έως και 38%.

Οι επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες

Σημαντικές ζημιές θα εγγράψουν και οι ελληνικές τράπεζες αν επαληθευτούν τα σενάρια αύξησης του haircut.

Οι απομειώσεις στο β΄ τρίμηνο του 2011 λόγω του PSI διαμορφώθηκαν στα 6 δισ. ευρώ περίπου, ενώ αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για επιπλέον «κούρεμα» πέρα του 21%, είναι πιθανό οι ζημιές να ξεπεράσουν συνολικά τα 15 δις. ευρώ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγώντας σε χαμηλά πολλών ετών τις κεφαλαιοποιήσεις των μεγαλύτερων τραπεζών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η πτώση για τον κλαδικό δείκτη έφτασε το 10,77%, με την Εθνική να υποχωρεί κατά 14,12%, την Eurobank κατά 9,41%, την Alpha Bank κατά 9,84% και την Τράπεζα Πειραιώς κατά 18,18%.

Στηρίζει τη ρευστότητα η ΕΚΤ

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα αποδεχθεί να στηρίζει για όσο χρειαστεί τη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σε χθεσινό δημοσίευμα του Reuters επισημαίνεται ότι με την αβεβαιότητα στα ύψη, η Ευρωτράπεζα θα αναβάλει τα σχέδιά της για την εφαρμογή ενός σχεδίου μείωσης της εξάρτησης των προβληματικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, από τη χρηματοδότησή της.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα μπορούν, εφόσον δεν έχουν τα απαιτούμενα καλύμματα για κατάθεση στο Ευρωσύστημα, να δανείζονται από την εγχώρια νομισματική αρχή μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA).

www.tovima.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>