Στο «κόκκινο» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σύμφωνα με τον οίκο Moody’s

Αρνητικές παραμένουν οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, καθώς το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον (βαθιά ύφεση, υψηλό ρίσκο χρέους και «εύθραυστη» καταθετική βάση) θα συνεχίσει να «αφαιρεί» από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο την ποιότητα, όσο και την ποσότητα των κεφαλαίων τους.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα, με τη Moody’s να εκτιμά ότι η συρρίκνωση φέτος θα φθάσει στο 7% και θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 2,3% το 2013, αποτελεί το βασικό παράγοντα που ασκεί όλο και πιο ισχυρές πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και η ταυτόχρονη αδυναμία των επιχειρήσεων να ενισχύσουν τα κέρδη τους πλήττει τις τραπεζικές καταθέσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ισχυρά προβλήματα στις μονάδες τόσο λιανικής όσο και εταιρικής τραπεζικής (retail και corporate banking).

Ο οίκος υποστηρίζει, διευκρινίζοντας, πάντως όπως αναφέρει η express.gr, ότι δεν αποτελεί «κυρίαρχο» σενάριο για τον ίδιο, ότι το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη δεν έχει εκλείψει, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Moody’s εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες τόσο φέτος όσο και το 2013, με την καλή πορεία όσων εξ αυτών έχουν έκθεση σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να μην μπορεί να καλύψει το τεράστιο κενό που δημιουργεί η αρνητική πορεία της εγχώριας αγοράς.

www.tsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *