Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

  • Dimitris75 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλημέρα, Έχεις δίκιο, δεν είδα πως έκανες αίτημα. θα ήθελα αν λάβεις απάντηση από την τράπεζα να την κοινοποιήσεις. Αν κατάλαβα καλά μπορεί ο Χαρακτινιώτης να προτείνε…
  • arjangerben@gmail.com on Forum: Γενική συζήτηση 12Προσφέρω δάνειο
  • Άρης. on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών2106200159 e-value
  • νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα @Matina, άσχετα με το τί διαβάζουμε δεξιά και αριστερά οτι τα δάνεια κρίθηκαν παράνομα, οτι έχουν αποπληρωθεί από το κράτος μέσω ανακεφαλαιώσεων κλπ κλπ, η αλ…
  • Matina on Forum: Γενική συζήτηση 12Επίσης, μπορώ να ζητήσω από τη Eurobank αναλυτική κατάσταση των οφειλών μου με κάποια αίτηση που θα καταθέσω εγώ στην τράπεζα χωρίς να μπει στην μέση δικηγόρος?
  • Matina on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, εάν κάποιος γνωρίζει να με κατατοπίσει.. Με παίρνουν τηλ από το γραφείο της Χαρακτινιώτη για διακανονισμό εκ μέρους της Eurobank…
Minilink

Στο ΣτΕ η ρύθμιση – έκτρωμα υπέρ Μυτιληναίου

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις από φορείς της αγοράς φωτοβολταϊκών για τη ρύθμιση – έκτρωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος επί ημερών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία πέρασε νύχτα και χαρακτηρίστηκε ως «δώρο» στον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Με το νόμο 4001/2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου εξομοίωσε τη μονάδα συμπαραγωγής με τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Έτσι ο κ. Μυτιληναίος, μέσω της εταιρείας του «Αλουμίνιον», θα εισπράττει περίπου 215 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια!

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, με την εφαρμογή της υπ’ αρ. Δ5-ΗΛ/Γ/Φ1/749 αποφάσεως, θα επιβαρυνθεί κατά τρόπο υπέρμετρο ο ήδη ελλειμματικός ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ Α.Ε). Ο ΣΠΕΦ ζητά την ακύρωση της απόφασης προκειμένου να προασπιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου των Φωτοβολταϊκών, καθώς και τα συμφέροντα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του o ΣΠΕΦ «με την εν λόγω Απόφαση υποβιβάζεται σημαντικά το επίπεδο των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να δύναται να χαρακτηριστεί μια μονάδα ως ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), η ισχύς των οποίων θα απορροφάται κατά προτεραιότητα και η παραγόμενη ενέργειά τους θα αμείβεται με εγγυημένη τιμή (FIT)».

Η τακτική του μεγαλοφειλέτη της ΔΕΗ Μυτιλητανίου

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτή τη ρύθμιση που στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν ως «δώρο» στον επιχειρηματία, την ίδια ώρα μάλιστα που εμφανίζεται ως μεγαλοφειλέτης της ΔΕΗ, καθώς χρωστάει περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ; Η εταιρεία «Αλουμίνιον» του κ. Μυτιληναίου θέλει να αγοράζει (βάσει της προσωρινής τιμής που καθόρισε ο ίδιος) ρεύμα, καταβάλλοντας 40 ευρώ στις 1.000 KWh. Όμως την ίδια στιγμή οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του επιχειρηματία πωλούν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με μέση τιμή 59,4 ευρώ τις 1.000 KWh. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τη συγκεκριμένη αγορά προμηθεύεται ρεύμα η ΔΕΗ, για να πουλήσει στην «Αλουμίνιον»! Με τη χαριστική ρύθμιση Παπακωνσταντίνου στο νόμο 4001/11, ειδικά από τη μονάδα συμπαραγωγής, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα πουλά ρεύμα με 130 ευρώ τις 1.000 KWh. Δηλαδή με τιμή υπερτριπλάσια από αυτή που ο ίδιος θεωρεί, ότι πρέπει να αγοράζει από τη ΔΕΗ!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, ο κ. Μυτιληναίος θα κερδίσει χάρη σε αυτή τη ρύθμιση περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια συνολική επιδότηση θα αγγίξει τα 215 εκατ. ευρώ. Όταν ο ετήσιος τζίρος της ΔΕΗ ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ και τα 215 εκατ. μεταφράζονται σε επιβάρυνση των τιμολογίων κατά 4% για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, αυτό σημαίνει, ότι στα 100 ευρώ που πληρώνει μία οικογένεια στη ΔΕΗ, τα 4 ευρώ θα καταλήγουν στον κ. Μυτιληναίο με τη μορφή επιδότησης!

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος απαντάει με εξώδικα. Υποστηρίζει ότι είναι μεγάλος καταναλωτής και αν σταματήσει η «Αλουμίνιον» να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ, θα κλείσει μια λιγνιτική μονάδα και θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Όμως η ΔΕΗ φαίνεται να τον διαψεύδει, καθώς σύμφωνα με μελέτη της, αν σταματήσει να προμηθεύει με ρεύμα την «Αλουμίνιον», όχι μόνο δεν θα κλείσει καμία μονάδα, αλλά θα μειωθούν και οι ζημιές. Ασφαλώς και κανείς δεν θέλει να κλείσει μία μονάδα και να χάσει ο κόσμος τη δουλειά του. Πρέπει όμως να μπει ένα τέλος στο «πάρτι» που έχει στηθεί με τον κ. Μυτιληναίο, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι του ΣΠΕΦ.

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο ΣΠΕΦ, ο οποίος προειδοποιεί, ότι «με την εφαρμογή αυτής της Αποφάσεως θα επιβαρυνθεί κατά τρόπο υπέρμετρο ο ήδη ελλειμματικός ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, γεγονός που αφενός θα δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκατοντάδων παραγωγών ΑΠΕ (οι οποίοι ήδη με τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία) και αφετέρου θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση του Ειδικού Τέλους ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων – πρώην Τέλος ΑΠΕ) επιβαρύνοντας περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ΣΠΕΦ είχε αντιδράσει σφοδρότατα το περασμένο καλοκαίρι οπότε και ψηφίστηκε η τροπολογία (άρθρο 197 του ν.4001/2011). Με την επίμαχη τροπολογία δόθηκε προτεραιότητα κατά την κατανομή του φορτίου σε μονάδες ΣΗΘΥΑ ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος και την τιμολόγησή τους με εγγυημένη τιμή παρ’ ότι η λειτουργία τους στηρίζεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

 

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

1 comment to Στο ΣτΕ η ρύθμιση – έκτρωμα υπέρ Μυτιληναίου

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>