Στο ΣτΕ η ρύθμιση – έκτρωμα υπέρ Μυτιληναίου

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις από φορείς της αγοράς φωτοβολταϊκών για τη ρύθμιση – έκτρωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος επί ημερών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία πέρασε νύχτα και χαρακτηρίστηκε ως «δώρο» στον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Με το νόμο 4001/2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου εξομοίωσε τη μονάδα συμπαραγωγής με τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Έτσι ο κ. Μυτιληναίος, μέσω της εταιρείας του «Αλουμίνιον», θα εισπράττει περίπου 215 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 25 χρόνια!

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ) προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, με την εφαρμογή της υπ’ αρ. Δ5-ΗΛ/Γ/Φ1/749 αποφάσεως, θα επιβαρυνθεί κατά τρόπο υπέρμετρο ο ήδη ελλειμματικός ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ Α.Ε). Ο ΣΠΕΦ ζητά την ακύρωση της απόφασης προκειμένου να προασπιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου των Φωτοβολταϊκών, καθώς και τα συμφέροντα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του o ΣΠΕΦ «με την εν λόγω Απόφαση υποβιβάζεται σημαντικά το επίπεδο των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να δύναται να χαρακτηριστεί μια μονάδα ως ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), η ισχύς των οποίων θα απορροφάται κατά προτεραιότητα και η παραγόμενη ενέργειά τους θα αμείβεται με εγγυημένη τιμή (FIT)».

Η τακτική του μεγαλοφειλέτη της ΔΕΗ Μυτιλητανίου

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτή τη ρύθμιση που στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν ως «δώρο» στον επιχειρηματία, την ίδια ώρα μάλιστα που εμφανίζεται ως μεγαλοφειλέτης της ΔΕΗ, καθώς χρωστάει περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ; Η εταιρεία «Αλουμίνιον» του κ. Μυτιληναίου θέλει να αγοράζει (βάσει της προσωρινής τιμής που καθόρισε ο ίδιος) ρεύμα, καταβάλλοντας 40 ευρώ στις 1.000 KWh. Όμως την ίδια στιγμή οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του επιχειρηματία πωλούν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με μέση τιμή 59,4 ευρώ τις 1.000 KWh. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τη συγκεκριμένη αγορά προμηθεύεται ρεύμα η ΔΕΗ, για να πουλήσει στην «Αλουμίνιον»! Με τη χαριστική ρύθμιση Παπακωνσταντίνου στο νόμο 4001/11, ειδικά από τη μονάδα συμπαραγωγής, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα πουλά ρεύμα με 130 ευρώ τις 1.000 KWh. Δηλαδή με τιμή υπερτριπλάσια από αυτή που ο ίδιος θεωρεί, ότι πρέπει να αγοράζει από τη ΔΕΗ!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, ο κ. Μυτιληναίος θα κερδίσει χάρη σε αυτή τη ρύθμιση περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια συνολική επιδότηση θα αγγίξει τα 215 εκατ. ευρώ. Όταν ο ετήσιος τζίρος της ΔΕΗ ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ και τα 215 εκατ. μεταφράζονται σε επιβάρυνση των τιμολογίων κατά 4% για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, αυτό σημαίνει, ότι στα 100 ευρώ που πληρώνει μία οικογένεια στη ΔΕΗ, τα 4 ευρώ θα καταλήγουν στον κ. Μυτιληναίο με τη μορφή επιδότησης!

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος απαντάει με εξώδικα. Υποστηρίζει ότι είναι μεγάλος καταναλωτής και αν σταματήσει η «Αλουμίνιον» να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ, θα κλείσει μια λιγνιτική μονάδα και θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Όμως η ΔΕΗ φαίνεται να τον διαψεύδει, καθώς σύμφωνα με μελέτη της, αν σταματήσει να προμηθεύει με ρεύμα την «Αλουμίνιον», όχι μόνο δεν θα κλείσει καμία μονάδα, αλλά θα μειωθούν και οι ζημιές. Ασφαλώς και κανείς δεν θέλει να κλείσει μία μονάδα και να χάσει ο κόσμος τη δουλειά του. Πρέπει όμως να μπει ένα τέλος στο «πάρτι» που έχει στηθεί με τον κ. Μυτιληναίο, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι του ΣΠΕΦ.

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο ΣΠΕΦ, ο οποίος προειδοποιεί, ότι «με την εφαρμογή αυτής της Αποφάσεως θα επιβαρυνθεί κατά τρόπο υπέρμετρο ο ήδη ελλειμματικός ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, γεγονός που αφενός θα δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκατοντάδων παραγωγών ΑΠΕ (οι οποίοι ήδη με τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις έχουν οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία) και αφετέρου θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση του Ειδικού Τέλους ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων – πρώην Τέλος ΑΠΕ) επιβαρύνοντας περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ΣΠΕΦ είχε αντιδράσει σφοδρότατα το περασμένο καλοκαίρι οπότε και ψηφίστηκε η τροπολογία (άρθρο 197 του ν.4001/2011). Με την επίμαχη τροπολογία δόθηκε προτεραιότητα κατά την κατανομή του φορτίου σε μονάδες ΣΗΘΥΑ ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος και την τιμολόγησή τους με εγγυημένη τιμή παρ’ ότι η λειτουργία τους στηρίζεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

 

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Στο ΣτΕ η ρύθμιση – έκτρωμα υπέρ Μυτιληναίου

 • 16/05/2012, 18:37
  Permalink

  Και μετά έχουν το θράσος να ζητούν ξανά την ψήφο μας!

   

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.