Στο χείλος του γκρεμού η Ισπανία

Αγριο διπλωματικό και πολιτικό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωζώνη, με επίκεντρο την Ισπανία, η οποία βρίσκεται σε οριακό σημείο αναζητώντας κεφάλαια της τάξης των 50 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Γερμανία αν και δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέμβει επί της ουσίας πιέζει την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης για τα κεφάλαια, υπογράφοντας και Μνημόνιο. Η Ισπανία από την πλευρά της προσπαθεί να αποφύγει το κουστούμι που προσπαθεί να της φορέσει η Γερμανία και πιέζει για άλλου τύπου λύση στα διεθνή φόρα.

Στο πλαίσιο προσπάθειας να ελέγξει την κατάσταση η Αγκελα Μέρεκελ δήλωσε πως Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, εάν το ζητήσει η Μαδρίτη, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμώντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με το ποσό της οικονομικής βοήθειας. Ερωτηθείς για τη δυνατότητα μιας απευθείας βοήθειας προς τον τραπεζικό τομέα, απάντησε ότι προπάντων πρόκειται για «ένα νομικό πρόβλημα».

Η υποβάθμιση της χώρας κατά τρεις βαθμίδες από τη Fitch και το σενάριο που θέλει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις τράπεζες να φτάνουν τα €100 δισ. δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια στη Μαδρίτη να επιδιώξει το δικό της δρόμο. Η χώρα κατάφερε να αντλήσει περί τα 2 δισ. από τις αγορές με τσιμπημένο όμως επιτόκιο, χθες, ένδειξη ότι ακόμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Το γεγονός όμως παραμένει, τα αποτελέσματα του ελέγχου των τραπεζών αναμένεται να δείξουν τρύπα 40-50 δισ. σε πρώτη φάση, κεφάλαια που δεν υπάρχουν παρά μόνο στον EFSF.

Η Fitch εκτιμά το πιθανό δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών γύρω στα 60 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ), ενώ δεν αποκλείεται να φθάσει έως τα 100 δισ. ευρώ με βάση το χειρότερο σενάριο συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση του οίκου για 30 δισ. ευρώ. Το ακαθάριστο κυβερνητικό χρέος της Ισπανίας αναμένεται να απογειωθεί στο 95% του ΑΕΠ το 2015 με βάση την εκτίμηση για κόστος ανακεφαλαιοποίησης στα 60 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η προηγούμενη πρόβλεψε έκανε λόγο για χρέος στο 82% στα τέλη του 2013.

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η Ισπανία θα παραμείνει σε ύφεση για το υπόλοιπο του έτους αλλά και το 2013, ενώ προηγουμένως ανέμενε ήπια ανάκαμψη το επόμενο έτος. Επίσης τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού δανεισμού της χώρας την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε πιθανή περαιτέρω εξάπλωση της ελληνικής κρίσης.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/101648.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Goodmorning%2008.06″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *