Στο χειρουργείο οι τράπεζες

Σήμερα θα αποστείλουν οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις δικές τους παραδοχές για την πορεία των καταθέσεων, επιτοκίων και τιμών ακινήτων. Σημειώνεται ότι ή ΕΚΤ είχε ζητήσει από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να της αποστείλουν τις δικές τους παραμέτρους, προκειμένου να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις παραδοχές που έχει θέσει η ευρωτράπεζα για το ΑΕΠ και την ανεργία μέχρι και το 2017, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί το stress test.

Οι παραδοχές του βασικού σεναρίου προβλέπουν ότι:

• Το 2015 θα κλείσει με ύφεση -2,3% (αποπληθωρισμένο ΑΕΠ -3,2%), αρνητικό πληθωρισμό -0,40% και ανεργία 26,9%.

• Το 2016 θα κλείσει με ύφεση -1,3% (αποπληθωρισμένο ΑΕΠ 0,7%), πληθωρισμό 1,5% και ανεργία 27,1%.

• Το 2017 ανάπτυξη 2,7% (αποπληθωρισμένο ΑΕΠ 3,4%), πληθωρισμό 0,9% και ανεργία 25,7%.

Η πρώτη φάση του τεστ κοπώσεως έχει ήδη ξεκινήσει και «τρέχει» παράλληλα με τον έλεγχο στοιχείων ενεργητικού (AQRs), ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο του μήνα. Η δεύτερη φάση των stress test θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, ενώ ο τελικός λογαριασμός του τεστ κοπώσεως πιθανότατα θα γίνει γνωστός το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Εκτός όμως από τους ελέγχους που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο SMM στις εγχώριες τράπεζες, οι τελευταίες ξαναγράφουν αυτές τις ημέρες τα business και restructuring plans. Αν και πέρυσι τα τραπεζικά ιδρύματα είχαν υποβάλλει στον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό επιχειρησιακά πλάνα, τα οποία μάλιστα είχαν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή,  η  επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών από το Δεκέμβριο του 2014 και όσα απρόβλεπτα ακολούθησαν τους επόμενους μήνες δημιούργησαν νέα δεδομένα για το εγχώριο banking, με αποτέλεσμα να τιναχθούν στον αέρα οι σχεδιασμοί των τραπεζών.

Υπό αυτές οι συνθήκες οι τράπεζες έχουν αρχίσει την συγγραφή νέων πλάνων αναδιάρθρωσης με διετή ορίζοντα, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν επάνοδο των τραπεζών σε κερδοφορία το 2017, πωλήσεις θυγατρικών εντός και εκτός Ελλάδας, κινήσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, δράσεις για τη μείωση του κόστους χρήματος και ενίσχυση της ρευστότητας, μείωση των προβλέψεων και κινήσεις για ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.

Σε ό,τι αφορά επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη ο «λογαριασμός» που θα προκύψει από το stress test θα είναι διαχειρίσιμος, με τις εκτιμήσεις να τον τοποθετούν μεταξύ 7 – 8 δις. ευρώ. Εν τω μεταξύ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εκτεταμένη διαβούλευση για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης μεταξύ της ΤτΕ, της ΕΚΤ και του SSM, με στόχο τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτήν.

Ετσι, τα κίνητρα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα αποτελέσουν σε κάθε περίπτωση σημαντική παράμετρο για το αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί. Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η εκτεταμένη χρήση μιας εναλλακτικής μορφής κεφαλαίου, τίτλων που υπό προϋποθέσεις μετατρέπονται σε μετοχές-CoCos. Βεβαίως η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης  προϋποθέτει ένα κλίμα ισορροπίας και ομαλότητας στην οικονομία αλλά και στο πολιτικό σκηνικό που θα δημιουργήσει ευκαιρίες και προσέλευση, κατ’ επέκταση, ξένων κεφαλαίων.

www.sofokleousin.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.