Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

  • Nemesis on Forum: Γενική συζήτηση 12Φίλε no more, 1. Αν το σπίτι είναι σε υποθήκη λόγω δανείου (υποθέτω στεγαστικό) τότε πρέπει να δεχτεί την πώληση η Τράπεζα όπου η υποθήκη και το χρέος μεταφέρεται στον…
  • no more on Forum: Γενική συζήτηση 12κάτι ακόμα, όταν λένε ότι μπορούν να καλούν μια φορά ανά 2η μέρα, εννοούν εργάσιμη μέρα;; δηλαδή άμα σε καλέσουν παρασκευή μπορούν να ξανακαλ΄σεουν δευτέρα;; ή θα πρέπε…
  • no more on Forum: Γενική συζήτηση 12καλησπέρα, ζήτησα και πήρα το αρχείο κλήσεων από εισπρακτική εταιρία, λείπουν πολλές κλήσεις γιατί κάνω και εγώ ηχογραφήσεις αλλά έχω μέσα στο αρχείο τους 2 κλήσεις απα…
  • tleon on Forum: Γενική συζήτηση 12Δηλαδή την πάτησε ο φίλος μου...
  • begar on Forum: Γενική συζήτηση 12Από τη στιγμή που θα μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία στο παιδί του, αρχίζει προθεσμία 5 ετών, μέσα στην οποία η τράπεζα μπορεί να τον κυνηγήσει για καταδολίευση και να α…
  • tleon on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλημερα σε όλους. Μια βοήθεια για ένα φίλο και συνάδελφο θα ήθελα. Είναι φορτωμένος με δάνεια πάνω από 35000. Έχει το πατρικό του στο όνομά του, ένα παλιο σπίτι όχι τί…
Minilink

Στο 19% τα «κόκκινα» δάνεια – Σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων προχωρούν οι τράπεζες

Αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων καταγράφεται όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Αυτό το θέμα υπήρξε και αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης τεχνικών κλιμακίων των τραπεζών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η σύσκεψη των τεχνικών κλιμακίων πραγματοποιήθηκε υπό τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Παπαδάκη.

Σε 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τις τράπεζες ανέρχονται οι καταθέσεις που μπήκαν στα ταμεία των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τραπεζίτες το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων αυτών είναι μετρητά που οι πελάτες των τραπεζών είχαν «σηκώσει» από τους καταθετικούς τους λογαριασμούς υπό το φόβο χρεοκοπίας της χώρας και επιστροφής στη δραχμή.

Το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων ήταν μικροκαταθέσεις ενώ υπήρχε και ένα τμήμα μετρητών που αφορούσε παλαιότερες αναλήψεις- που πραγματοποιήθηκαν σε φάσεις κρίσης ακόμη και μέσα στο 2011- όπως προκύπτει από τους αριθμούς των δεσμίδων που εμφανίζονται στα ταμεία των τραπεζών από τους οποίους μπορεί να διακριβωθεί ο χρόνος εκταμίευσης των καταθέσεων.

Τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για αρκετά υψηλά ποσά (άνω των 200.000 ευρώ) σε επίπεδο προθεσμίας τριμήνου-εξαμήνου κινούνται από 4,7% έως 5,5% σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες.

Ας σημειωθεί ότι προεκλογικά τα επιτόκια για αντίστοιχα ποσά και αντίστοιχες προθεσμίες κινούνταν κοντά στο 6% και σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της δυσπραγίας των πιστωτικών ιδρυμάτων να συγκρατήσουν τα μετρητά στο ταμείο τους ξεπερνούσαν ακόμη και αυτά τα επίπεδα.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως παρά το γεγονός πως επιστρέφουν καταθέσεις δεν επιστρέφουν καθόλου εμβάσματα τα οποία εξήχθησαν στο εξωτερικό είτε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. είτε στην Ελβετία. Η τρέχουσα,ωστόσο, κατάσταση δίνει μία ευχέρεια στις τράπεζες να «ρίξουν» τα επιτόκια δεδομένου ότι αποκτούν σταδιακά κάποια ρευστότητα η οποία θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Κόκκινα δάνεια»

Συγχρόνως μείζον ζήτημα για τα πιστωτικά ιδρύματα αποτελεί ο ρυθμός αύξησης των «κόκκινων» δανείων καθώς η ασφυξία των επιχειρήσεων αλλά και των ιδιωτών βρίσκεται σε απόλυτο μέγεθος.

Εχουν ξεπεράσει το 19% τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των τρίων μηνών σύμφωνα πάλι με πρόχειρα στοιχεία που έχουν καταμετρημένα και στη διάθεσή τους οι τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή παραμένει δραματική και εξαιρετικά δύσκολα αντιμετωπίσιμη από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ρυθμίσεις

Οι τράπεζες προσπαθούν με κάθε τρόπο είτε στα καταναλωτικά δάνεια που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είτε στα στεγαστικά είτε στα επιχειρηματικά δάνεια να ρυθμίσουν όσα ρυθμίζονται και να καταστήσουν «βιώσιμους» όσους πελάτες τους μπορούν έστω και μελλοντικά να αποπληρώσουν τμήμα της οφειλής τους.

Ωστόσο, τα ποσά είναι συνεχώς διογκούμενα και οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για ποσοστά πέραν του 20% που θα διαμορφωθούν μετά το Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ στα πλαίσια της καθυστέρησης που υπήρξε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι τράπεζες δεν εκτιμάται πως θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν με νέα κεφάλαια την ελληνική οικονομία πριν το τέλος του έτους, όπως τουλάχιστον σημειώνουν έγκυροι παράγοντες του χώρου.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί πολύ σημαντική υπόθεση όχι μόνον για τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία αφού οι τράπεζες μοιραία θα αποτελέσουν κάποια στιγμή την κινητήρια δύναμη χρηματοδοτικής ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ανακεφαλαιοποίηση

Η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί ένα από τα καυτά μέτωπα με τα οποία αναμένεται άμεσα να ασχοληθεί το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μάλιστα όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τουλάχιστον ως προς κάποια σημεία της ο σχεδιασμός μεταβάλλεται όπως για παράδειγμα στο θέμα της Αγροτικής Τράπεζας η οποία στόχος ήταν να σπάσει σε good και bad bank (δηλαδή σε μία καλή τράπεζα που θα απορροφήσει τα στοιχεία ενεργητικού και σε μία κακή τράπεζα που θα απορροφήσει τις ζημίες) αλλά σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αυτό αλλάζει.

Οι τράπεζες επιθυμούν να τρέξει άμεσα το project της ανακεφαλαιοποίησής τους κάτι το οποίο σημαίνει πως η ΤτΕ θα πρέπει να ανακοινώσει άμεσα στην κάθε τράπεζα τις κεφαλαιακές της ανάγκες ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αυξήσεως κεφαλαίου.

Εκτός τα εμβάσματα

Στα γκισέ των τραπεζών δεν επιστρέφουν εμβάσματα τα οποία εξήχθησαν στο εξωτερικό είτε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε στην Ελβετία.

Τα επιτόκια

Τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για αρκετά υψηλά ποσά (άνω των 200.000 ευρώ) σε επίπεδο προθεσμίας τριμήνου-εξαμήνου κινούνται από 4,7% έως 5,5%.

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/periousia/trapezes/35737–19–lr———-” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 Σχόλια Στο 19% τα «κόκκινα» δάνεια – Σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων προχωρούν οι τράπεζες

  • Xaris

    Ποιό 20%; Σήμερα μίλαγα με μεγαλοστέλεχος και χρόναι γνωστό στην ΕΤΕ και μου έλεγε πως μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχουν πιάσει το 40%+!!!! Λέτε με τέτοια ποσοστά να αντέχει κανένα τραπεζικό σύστημα πουθενά στον Κόσμο; Να θυμίσω πως η παγκόσμια πρακτική ορίζει ως χρεωκοπημένη μια τράπεζα άμα το ποσοστό των μή εισπραξιμων απαιτήσεων της υπερβαίνει το 6%!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>