Στο 41% τα «κόκκινα δάνεια» στην Κρήτη

Προβληματισμό στους τραπεζίτες και αγανάκτηση στους δανειολήπτες, προκαλούν τα νέα στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια, που έδωσαν στην δημοσιότητα οι τράπεζες.

Μόνο στην Κρήτη, που είναι μια από τις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές της χώρας, ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αγγίζει το 41%, ενώ ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος της φτώχειας για τα νοικοκυριά, εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ.

Το ανελέητο φοροκυνηγητό, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των εισοδημάτων, έχει οδηγήσει σε μια εκρηκτική κατάσταση, δηλώνουν στην «Ν.Τ.Κ.» δανειολήπτες από το Ρέθυμνο.

Ο Μανόλης Στρατιδάκης από το Ρέθυμνο είναι ένας από τους χιλιάδες δανειολήπτες της Κρήτης, που τα δάνεια του είναι στο «κόκκινο», ενώ ο ίδιος βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με διαταγές πληρωμής. Στην Κρήτη, λένε τα στοιχεία των τραπεζών, ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων, αγγίζει το 41%.

Και την ώρα που η δυτική Ελλάδα, συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Κρήτη παρά το ότι είναι τουριστική περιοχή, άρα θεωρητικά υπάρχουν αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό, εντούτοις δεν παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως θα ήταν το αναμενόμενο, προκαλώντας έτσι έντονη δυσφορία στους τραπεζίτες.

Αν και οι τράπεζες αποφεύγουν να συνδέσουν ευθέως τα ευρήματά τους με την γεωγραφική κατανομή των στρατηγικών κακοπληρωτών, εντούτοις πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι μελέτες αυτές θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο για το «κυνήγι» των δανειοληπτών που δεν είναι «εντάξει» στις πληρωμές τους.

Στο μεταξύ, η μείωση του ΑΕΠ αυξάνει τον κίνδυνο της φτώχειας για τα νοικοκυριά, καθώς βάσει των τελευταίων επικαιροποιημένων στοιχείων της ελληνικής στατιστικής αρχής για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά γεωγραφική περιφέρεια της χώρας, στην Κρήτη αυτό διαμορφώνεται στις 13.773 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως, με την τελευταία σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιµώνται σε πάνω από 832 χιλιάδες επί συνόλου 4ων και πλέον εκατομμυρίων νοικοκυριών, σε πανελλαδικό επίπεδο.

neatv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *