Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

  • Φενια on Forum: Γενική συζήτηση 12Αυτό είναι μια πολύ καλή ερωτηση gp. Θα λειτουργεί άραγε ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου;;;; Και έτσι θα μπορεί να βάζει αυτόματως χέρι σε μισθούς κτλ (σε οσους χρωσ…
  • Διώνιος on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών6977347877 6979729756 6979223710 6977365971 6979223872 Ενοχλούν πολύ θέλοντας να πουλήσουν χρηματιστηριακά προιόντα, συμβουλές κλπ.
  • νίκος123 on Οδηγός αντιμετώπισης εισπρακτικών εταιριών@xm καλησπέρα και συλληπητήρια. Λυπάμαι ειλικρινά για την κατάσταση που βιώνετε. Οι εισπρακτικές και οι δικηγόροι δεν συγκινούνται με τίποτα και δεν σέβονται τίποτα. Γι…
  • Xm on Οδηγός αντιμετώπισης εισπρακτικών εταιριώνΚαλησπέρα σας   Έχω έρθει σε πολύ δύσκολη θέση.εχασα πολύ πρόσφατα τον συζηγο μου και αναγκάστηκα να παραιτηθώ από την εργασία μου αφού νοσηλευόταν για μεγάλο χρον…
  • gp on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα σας !  Διαβάζω στον σημερινό διαδικτυακό τύπο πως :  """"Σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η…
  • Νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Πριν λίγες μέρες πρωί πρωί χτύπησε το κουδούνι και με έψαχνε ο... ταχυδρόμος για να μου παραδώσει δύο συστημένα γράμματα. Ουδέποτε στην περιοχή μας τόσα χρόνια ο ταχυδρ…
Minilink

Στροφή στο… ρεαλισμό για τα κόκκινα δάνεια

Αλλαγή στρατηγικής για τα NPLs δημιουργούν τα πραγματικά δεδομένα. Πώς σκοπεύει να διαχειριστεί η κυβέρνηση τα στεγαστικά και τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Τι ειπώθηκε σε συνάντηση του Γ. Σταθάκη με τραπεζίτες. Πάει πίσω η «bad bank».

Η… έλλειψη κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της περιβόητης σεισάχθειας αναγκάζει την κυβέρνηση να μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις για το τέλος της άνοιξης, αλλά και να περιορίσει το εύρος των επικείμενων παρεμβάσεων, κυρίως σε ο,τι αφορά το ύψος του κουρέματος στα κόκκινα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι πληροφορίες αναφέρουν πως ο νόμος Δένδια που αφορά τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων φαίνεται να έχει την αποδοχή των κυβερνητικών στελεχών, πλην του τμήματος το οποίο καλύπτει τις περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων. Για τις τελευταίες αναμένεται να έρθει διάταξη, η οποία θα τις αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυστηρότητα, εξέλιξη που στηρίζουν και οι διοικήσεις των τραπεζών.

Στο κομβικό θέμα της σύστασης bad bank η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην έχει ακόμη αποφασίσει τη δομή της, ενώ σοβαρό αγκάθι παραμένει η εύρεση πόρων για τη χρηματοδότησή της.

Μυστική συνάντηση

Η στροφή στον… ρεαλισμό αποτυπώθηκε με σαφήνεια στην πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν το επικείμενο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Οι τραπεζίτες διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι δεν έχουν προχωρήσει, ούτε προτίθενται (και για αμιγώς οικονομικούς λόγους) να πλειστηριάσουν σπίτια δανειοληπτών.

Ωστόσο, τόνισαν στον Γιώργο Σταθάκη ότι η «περίμετρος προστασίας», που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε βάλει η κυβέρνηση, δηλαδή συνολική περιουσία έως 700.000 ευρώ, εισόδημα 70.000 ευρώ κ.ά., είναι υπερβολική.

«Στην Ευρώπη με 500.000 ευρώ συνολική περιουσία θεωρείσαι εύπορος, πόσο μάλλον με 700.000 ευρώ…», τόνισε στον υπουργό παριστάμενος τραπεζίτης κι ο Γ. Σταθάκης απάντησε: «Θα επανέλθω στο ζήτημα της περιμέτρου. Δεν το έχουμε ακόμη συζητήσει και με τους θεσμούς».

Λίγες ώρες αργότερα, την περασμένη Τετάρτη, οπότε έλαβε χώρα το ραντεβού, κατόπιν σχετικής διαρροής έγινε γνωστό ότι το όριο για τη συνολική αξία της περιουσίας κάτω από την οποία θα υπάρξει προστασίαμειώθηκε από τις 700.000 ευρώ στις 500.000 και η αντικειμενική αξία του ακινήτου από τις 450.000 στις 300.000 ευρώ.

Κοινή διαπίστωση μεταξύ τραπεζιτών και υπουργού πάντως ήταν η ανάγκη να υπάρξει προστασία, η οποία όμως δεν θα καλύπτει τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (μπαταχτσήδες). 

Τα κόκκινα δάνεια

Το δεύτερο καυτό ζήτημα, τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά, που συζητήθηκε ήταν η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τον υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και του επισήμαναν την ανάγκη οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν γρήγορα, καθώς η αναμονή των νέων ρυθμίσεων οδηγεί αρκετούς στο να μη πληρώνουν…

Ανέλυσαν τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου Δένδια και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός συμφώνησε σε αρκετά σημεία εκτός από το κομμάτι της ρύθμισης που αφορά τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός φέρεται να είπε ότι «στόχος είναι ο νόμος για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις να γίνει πιο αυστηρός». Κι αυτό διότι εκεί κρύβονται επιχειρηματίες με τεράστια περιουσία(κινητή και ακίνητη), οι οποίοι δεν αποπληρώνουν τα τραπεζικά χρέη τους, αλλά συνεχίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα να διοικούν τις επιχειρήσεις τους απολαμβάνοντας προνόμια και υψηλές αποδοχές! 

«Δεν έχουμε αποφασίσει»

Η συζήτηση κατέληξε στην κυβερνητική πρόθεση για τη δημιουργία του Ειδικού Ενδιάμεσου Φορέα (bad bank), στον οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια, μέρος των οποίων θα διαγραφεί. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση για το εν λόγω θέμα δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά και περιορίσθηκε στον εξής διάλογο: «Κύριε υπουργέ, στον φορέα θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων ή ιδιωτών;». Και η απάντηση του υπουργού ήταν: «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα». 

Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι στον φορέα θα μπορούσαν να μεταφερθούν κόκκινα δάνεια επαγγελματικά και στεγαστικά ύψους έως 12 δισ. ευρώ και το κράτος χρειάζεται 3-4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότησή τους.

Γι’ αυτά όμως θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς, δεδομένου ότι τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκονται πλέον στο Λουξεμβούργο…


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>