«Συγχωροχάρτι» για παλαιούς φόρους έως 26 Μαΐου

Γενικευμένη ρύθμιση «περαίωσης» εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων που αφορά περιόδους έως την 31-12-2014
 

Τη δυνατότητα να υποβάλουν μέχρι και τις 26 Μαΐου εκπρόθεσμες αρχικές ή διορθωτικές δηλώσειςφόρων εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ, ΦΑΠ, φόρων κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, λοιπών φόρων και τελών για έτη μέχρι και το 2014 έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι και να πληρώσουν τα ποσά που θα προκύψουν είτε εφάπαξ με ολική απαλλαγή από πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υποβολής είτε σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με «κούρεμα» από 30% έως και 90% σε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υποβολής.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με το οποίο η αυτή ρύθμιση κρύβεται πίσω από το κείμενο μιας διάταξης που έχει περιληφθεί στο άρθρο 4 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 4321/2015 για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ, τα τελωνεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια γενικευμένη ρύθμιση «περαίωσης» εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων που αφορά περιόδους έως την 31-12-2014.

Η διάταξη με την οποία προβλέπεται η «περαίωση» όλων αυτών των υποχρεώσεων είναι αυτή της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 4321/2015, η οποία ορίζει τα εξής: «Στη ρύθμιση του άρθρου 1 (σ.σ. στη ρύθμιση των 100 δόσεων) δύνανται, επίσης, να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη, και οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και θα αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι και 31.12.2014».

Από την παραπάνω διάταξη προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν παραλείψει να υποβάλουν δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ, φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών ή κληρονομιών ακινήτων, Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ΕΝΦΙΑ και λοιπών φόρων για παρελθόντα έτη, μέχρι και το 2014, μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη αυτά και να δηλώσουν τα ποσά που απέκρυψαν από την εφορία πληρώνοντας τους αναλογούντες φόρους, είτε εφάπαξ με πλήρη απαλλαγή από πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υποβολής είτε σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις 30%-90% στα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υπoβολής.

Μεταξύ άλλων, με τη ρύθμιση αυτή πολλοί επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και λοιποί φορολογούμενοι θα γλυτώσουν εν όλω ή εν μέρει από τα βαριά πρόστιμα που κινδυνεύουν να χρεωθούν σε περίπτωση που οι παραβάσεις τους εντοπιστούν από φορολογικό έλεγχο. Ως εκ τούτου, η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους και ως συνοπτική διαδικασία περαίωσης φορολογικών εκκρεμοτήτων, αφού θα επιτρέπει την αποφυγή του πλήρους (εξονυχιστικού) φορολογικού ελέγχου και θα συντομεύει κατά πολύ τη διαδικασία κλεισίματος εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή μια επιχείρηση δεν επιτρέπεται να υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να συμπεριλάβει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και να πληρώσει τους αναλογούντες πρόσθετους φόρους και τα προβλεπόμενα ποσά προστίμων και προσαυξήσεων, εφόσον έχει εκδοθεί γι’ αυτήν εντολή διενέργειας πλήρους φορολογικού ελέγχου, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ο έλεγχος. Τώρα πλέον κάτι τέτοιο θα επιτραπεί μέχρι 26 Μαΐου, οδηγώντας σε συντόμευση τους ελέγχους και το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη νέα αυτή ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όμως όχι μόνο επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και φορολογούμενοι άλλων κατηγοριών, όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αγρότες. Θα μπορούν δηλαδή κι αυτοί να υποβάλουν εκπρόθεσμες συμπληρωματικές δηλώσεις για παλαιά έτη και να δηλώσουν ποσά εισοδημάτων που παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Πηγή: voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *