Συνεχίζουν να «κουρεύουν» δάνεια τα δικαστήρια

Στη Θεσσαλονίκη, χρέος καταναλώτριας 202.000 ευρώ περιορίστηκε με δικαστική απόφαση στις 36.000 ευρώ.
Σε άλλη περίπτωση, ζευγάρι με δύο παιδιά που χρωστούσε στις τράπεζες 147.000 καλείται πλέον να αποπληρώσει 85.000 ευρώ

Σωρεία νέων αποφάσεων από τα ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης και.. Βόλου αποδεσμεύουν καταναλωτές από τον «βρόχο» των τόκων τραπεζικών δανείων. Από τον περασμένο Μάιο εκδόθηκαν πάνω από 30 αποφάσεις, θετικές για τους πολίτες, σε όλη τη χώρα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και απορριπτικές.

Η αρχή έγινε από έναν συνταξιούχο, ο οποίος προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τη διαγραφή χρέους 200.000 ευρώ, αίτημα που έγινε δεκτό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ήδη έχουν προσφύγει στα δικαστήρια περισσότεροι από 7.000 πολίτες.

Με πρόσφατες αποφάσεις του το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε καταναλώτρια, η οποία χρωστούσε συνολικά 202.107 ευρώ σε οκτώ τράπεζες και πλέον θα καταβάλει συνολικά μόνο 36.000 ευρώ, αλλά και ζευγάρι με δύο παιδιά που όφειλε 147.842 ευρώ σε πέντε τράπεζες και καλείται να καταβάλει πλέον 83.501 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση η 63χρονη προσέφυγε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή για να υπαχθεί στον νόμο για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η γυναίκα είχε μηνιαίο εισόδημα 1.850 ευρώ και όφειλε σε οκτώ τράπεζες 202.107 ευρώ, από χρέη σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Το μόνο της περιουσιακό στοιχείο ήταν ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών και επιπλέον αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το ΚΕΠΚΑ συνέταξε σχέδιο αποπληρωμής, το οποίο απέστειλε στις τράπεζες, αλλά δεν έγινε αποδεκτό και η καταναλώτρια προσέφυγε στο ειρηνοδικείο ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο (εκδικάστηκε στις 8 Ιουνίου).

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, από τις 202.107 ευρώ η καταναλώτρια θα πληρώσει 36.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρέη της θα διαγραφούν.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, από τα οποία το ένα έχει μαθησιακές δυσκολίες. Οι σύζυγοι είχαν μηνιαίο εισόδημα 2.700 ευρώ, και όφειλαν 147.842 ευρώ σε πέντε τράπεζες και το χρέος τους προερχόταν από στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Το ζευγάρι προσέφυγε στο ΚΕΠΚΑ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες δεν δέχτηκαν το σχέδιο αποπληρωμής. Ετσι έμενε ως λύση η δικαστική οδός και η η υπόθεση εκδικάστηκε επίσης στις 8 Ιουνίου.

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα καταβάλουν συνολικά 83.501 ευρώ, τα υπόλοιπα χρέη θα διαγραφούν και η πρώτη κατοικία της οικογένειας δεν θα κατασχεθεί.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ
Δικαίωση δύο δανειοληπτών και από τον Βόλο

Δύο αιτήσεις που κατατέθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου και στις 23 Μαρτίου στο Ειρηνοδικείο του Βόλου είχαν επίσης θετική κατάληξη για τους δανειολήπτες. Στην πρώτη περίπτωση η αίτηση αφορούσε μια εργαζόμενη με τετράμηνη σύμβαση σε γηροκομείο του Βόλου, η οποία είχε χρέος 227.732 ευρώ, ενώ ως περιουσιακό της στοιχείο ήταν η ψιλή κυριότητα σε διαμέρισμα στην πόλη. Με την απόφαση που εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες περικόπτεται το 80% του ποσού που όφειλε στις τράπεζες και η δανειολήπτρια υποχρεούται να πληρώσει συνολικά 43.754 ευρώ σε 240 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά μια άνεργη μητέρα, αρχηγό μονογονεϊκής οικογένειας, η οποία χρωστούσε σε τράπεζα 35.000 ευρώ. Η ίδια υποστήριξε στο δικαστήριο πως το 2000 πήρε ένα δάνειο για να ανοίξει μια επιχείρηση, αλλά οι δουλειές δεν πήγαν καλά και αναγκάστηκε να κλείσει το κατάστημα λίγα χρόνια αργότερα. Από τότε εργάζεται περιστασιακά και αδυνατεί να πληρώσει το δάνειο, ενώ από το δικαστήριο ζήτησε την απαλλαγή της από το 50% του δανείου, και επιπλέον να πληρώσει το υπόλοιπο ποσό σε 4 χρόνια με τη μηνιαία δόση να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Υποστήριξε επίσης ότι επιχείρησε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα για τη ρύθμιση του χρέους, αλλά το πιστωτικό ίδρυμα ήταν αρνητικό και το δικαστήριο δικαίωσε το αίτημά της.

Πρόχειροι υπολογισμοί από τις τράπεζες ανεβάζουν στις 60.000 τον αριθμό των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί για εξωδικαστικό συμβιβασμό, από αυτά ωστόσο ελάχιστα γίνονται δεκτά και εκτιμάται ότι τα περισσότερα θα πάρουν τον δρόμο για τη δικαιοσύνη.

Επιπλέον μέχρι στιγμής καμία τράπεζα δεν έχει προσφύγει κατά απόφασης Ειρηνοδικείου, ουδείς όμως γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον όταν οι αποφάσεις θα πολλαπλασιαστούν.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.