Συνταξιοδοτική βομβα 30 τρισ. στην Ευρώπη

Οι κρατικά χρηματοδοτούμενες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις σε 19 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχεδόν πενταπλάσιες από το συνολικό τους χρέος, σύμφωνα με έκθεση που έγινε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το Ερευνητικό Κέντρο Generational Contracts του πανεπιστημίου του Freiburg.

Βάσει της έκθεσης, οι συνολικές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις στις εν λόγω χώρες άγγιξαν το 2009 τα 30 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,6 τρισ. ευρώ είναι οι γερμανικές υποχρεώσεις και 6,7 τρισ. ευρώ οι συντάξεις της Γαλλίας.

«Πρόκειται για μία καταφανώς μη βιώσιμη κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί» δηλώνει ο Jacob Funk Kirkegaard, του Peterson Institute for International Economics.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η μείωση της γεννητικότητας και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής εντείνουν τις πιέσεις καθώς μέχρι το 2060, το ποσοστό του ΑΕΠ που θα απορροφάται από τις συντάξεις θα αυξηθεί κατά 25%, στο 14%.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι με την προβλεπόμενη ύφεση της ευρωζώνης κατά τους πρώτους μήνες το 2012 η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με τον Fergal McGuinness, του Marsh & McLennan Cos.’s, κυβερνήσεις και ασφαλιστικά ταμεία στηρίζονται στην ανάπτυξη για να ανταποκριθούν στις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσει. Εάν η ανάπτυξη δεν είναι τέτοια που να ωθεί τα δημόσια έσοδα, τότε τα όποια συνταξιοδοτικά σχέδια τίθενται εν αμφιβόλω. Σύμφωνα με στοιχεία της Mercer, oι συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις σε Γαλλία και Γερμανία, είναι τριπλάσιες των οικονομιών τους. Η κατάσταση φαίνεται πως είναι κάπως καλύτερη στην Γαλλία, λόγω της υψηλότερης γεννητικότητας.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *