Συνωστισμός επιχειρήσεων στο άρθρο 99!

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

"Άρθρο 99 και ξερό ψωμί" είναι η φράση που αποτυπώνει την τραγική κατάσταση στην εγχώρια αγορά, η οποία, σύμφωνα και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια δεν πρόκειται να ανατραπεί εντός των επόμενων δύο χρόνων τουλάχιστον.

Η λίστα για το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα ολοένα και μεγαλώνει, με ένα μεγάλο ποσοστό εταιρειών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μη, να ζητά προστασία από τους πιστωτές της, λαμβάνοντας τον απαιτούμενο χρόνο, προκειμένου να βρει διέξοδο στην επικείμενη πτώχευση.

Υψηλή φορολογία, τέλος ακινήτου, απλήρωτα δάνεια και προμηθευτές είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν τις επιχειρήσεις στο τέλμα, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συγκυριών. Βεβαίως, μέσα σε όλα, αξίζει να συμπεριληφθεί και η ανικανότητα χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχοντας κλείσει τις "κάνουλες", αφήνουν την πλειονότητα των υπό "κατάρρευση" εταιρειών στο έλεος των πιστωτών και της πρωτοφανούς κρίσης.

Ενδεικτικά παραδείγματα των επιχειρήσεων που πέρασαν σχετικά πρόσφατα το "κατώφλι" του άρθρου 99 είναι η Elite, η Κου Κου, η Ριντένκο, η Φάννυ, οι Γλου και Γαβαλάς και η Ατλάντικ. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου, για τον οποίο η ΕΣΕΕ έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές ότι πρόκειται για την πιο πληγείσα από τα χρέη αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παράγοντες του λιανικού εμπορίου τονίζουν την αναβλητικότητα που διέπει τις Αρχές Δικαιοσύνης, αφού αφενός η πληθώρα των αιτημάτων για το άρθρο 99 και αφετέρου οι διαρκείς απεργίες προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις, όπως εκείνη της Elite. Η εταιρεία υποδημάτων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας από το Δεκέμβριο του 2009, σχεδόν δηλαδή δύο χρόνια τώρα και εν τέλει η έγκρισή της για υπαγωγή στο άρθρο 99 πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Κου Κου, η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα παιχνιδιών είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχείρησης που αδυνατούσε να αποπληρώσει τους προμηθευτές της. Τα ισχυρά της οικονομικά προβλήματα την οδήγησαν στην κατάθεση αιτήματος στον πτωχευτικό νόμο, υπόθεση η οποία εκδικάστηκε στις 14 Οκτωβρίου.

"Ξεπούλημα" καταστημάτων (έχει κλείσει περίπου 10 μέχρι στιγμής) και haircut της τάξεως του 50% στις δαπάνες είναι οι κινήσεις αναδιάρθρωσης του δικτύου της, στις οποίες έχει προχωρήσει η γνωστή αλυσίδα, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το 80%(συντριπτική πλειοψηφία) των πιστωτών της. Η διοίκηση της εταιρείας ευελπιστεί στην αποφυγή "λουκέτου", προσδοκώντας συγκεκριμένα την περίοδο των Χριστουγέννων, ωστόσο τόσο οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εορταστική περίοδο από εμπορικής απόψεως όσο και τα εμπόδια ανάκαμψης που προκαλεί η αβεβαιότητα και τα "κουρέματα" στην ελληνική οικονομία, επισκιάζουν οποιαδήποτε ελπίδα.

Για τις 23 Νοεμβρίου έχει πάρει παράταση η εκδίκαση της υπόθεσης υπαγωγής της θυγατρικής της Ridenco, Ridenco Commericial στο άρθρο 99, αφού συνεχώς αναβάλλεται.

Γλου, Γαβαλάς και Ατλάντικ μας "άφησαν χρόνους" το περασμένο καλοκαίρι, αφού η συνδιαλλαγή με τους πιστωτές δεν απέδωσε καρπούς. Οι χειμαζόμενοι από την οικονομική κρίση όμιλοι δεν κατάφεραν να έχουν μία αποτελεσματική συνδιαλλαγή με τους πιστωτές τους και τελικά χρεοκόπησαν, αφού πρώτα προέβησαν σε "ξεπούλημα" των καταστημάτων τους.

Τώρα τα "βλέμματα" στρέφονται στην εταιρεία ένδυσης Φάννυ ΑΕ, ύστερα από το σάλο που προκάλεσε στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο, η σύλληψη της ιδιοκτήτριας για οφειλές ΦΠΑ ύψους 600.000 ευρώ.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά έχει καταστεί εντελώς αφόρητη, καθώς δεν διαβλέπεται άμεσα φως στο τούνελ, πόσο μάλλον μετά και την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Όπως άλλωστε έχει τονίσει κορυφαίος επιχειρηματίας, τα πωλητήρια που έχουν μπει είναι μηδαμινά μπροστά σε αυτά που πρόκειται να μπουν.

www.exipno.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Συνωστισμός επιχειρήσεων στο άρθρο 99!

  • 11/11/2011, 10:15
    Permalink

    Εκεί θα ήταν και η Γερμανός τηλεπικοινωνίες αλλά τον βοήθησε ο πρώην Πρωθυπουργός, και ο νυν ούτε που θυμάται το 1.2 δις Ευρώ. που πάτε ωρέ Κλεφτόπουλα?

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.