“Τέλος” οι επιστροφές φόρου από το νέο έτος

Ο αριθμός των φορολογούμενων που το επόμενο έτος θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό θα είναι ελάχιστος, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν σημαντικές επιβαρύνσεις στο νέο έτος.

Ενδεικτικά αναφέρεται το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών, η αναδρομική μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αλλαγή προς το επαχθέστερο της φορολογικής κλίμακας και η μεταφορά σημαντικών επιβαρύνσεων στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.

Με βάση την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011, οι φορολογούμενοι που έλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό (προκύπτει επιστροφή φόρου) προσέγγισαν τα 2 εκατομμύρια. Δηλαδή περίπου το 40% των φορολογούμενων εισέπραξε επιστροφή φόρου. Μάλιστα, ο αριθμός των φορολογούμενων που εισέπραξε το 2011 επιστροφή φόρου διπλασιάστηκε λόγω του μέτρου της συλλογής αποδείξεων και της σχετικής έκπτωσης φόρου. Το συνολικό ποσό που επιστράφηκε ανήλθε στα 1,58 δισ. ευρώ, προκαλώντας σημαντική αιμορραγία στον προϋπολογισμό σε μια χρονιά που θα έπρεπε η χώρα να συνεχίσει την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *