«Τέλος» στη σύλληψη οφειλετών;

Μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των οφειλετών του Δημοσίου εξετάζει το υπ. Οικονομικών, καθώς παρά τα αυστηρά μέτρα που προβλέπουν συλλήψεις παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Γεγονός που οδηγεί σε σκέψεις ακόμη και για κατάργηση του μέτρου σύλληψης όσων χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα χρηματικά ποσά. Εκατοντάδες οφειλέτες που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης για μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι οφειλέτες πέτυχαν την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους και προχώρησαν σε ρύθμιση της οφειλής χωρίς να είναι συνεπείς.

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου στελέχους του υπουργείου στον capital.gr, από τα περίπου 35 δισ. ευρώ το 2009 έχουν πλέον ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με μια καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών για την πραγματοποίηση κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων του οφειλέτη μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

Στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τους οφειλέτες του δημοσίου το οποίο θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 2011 προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές για όσους δεν πληρώνουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο είναι διαρκές αδίκημα με αποτέλεσμα να συνεπάγεται την παραπομπή του οφειλέτη στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Το αυτόφωρο ισχύει για τις περιπτώσεις χρεών άνω των 5.000 ευρώ τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημερομηνία που έπρεπε να εξοφληθούν. Με βάση την εγκύκλιο που είχαν εκδώσει οι εισαγγελικές αρχές, η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και η παραπομπή των οφειλετών με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενεργοποιήθηκε μόνο για όσους φορολογούμενος είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος ή άνω των 75.000 ευρώ από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Το αποτέλεσμα των συλλήψεων, είναι το μέτρο της σύλληψης και του αυτοφώρου να μην φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα όσον αφορά στις κρατικές εισπράξεις. Παράλληλα επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις μπαίνουν χειροπέδες σε φορολογούμενους οι οποίοι ήταν καθ’ όλα νόμιμοι μέχρι πρόσφατα και η οικονομική κρίση τους κατέστρεψε.

www.fpress.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Τέλος» στη σύλληψη οφειλετών;

 • 01/08/2012, 12:10
  Permalink

  Αν το κράτος δεν γίνει έντιμο ότι μέτρα και να πάρει δεν θα μπορεί να τα εφαρμόσει. έως και σήμερα το μόνο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει είναι να διαλύσει τον οικογενειακό ιστό, αύξηση της εγκληματικότητας της φοροδιαφυγής της απελπισίας των αυτοκτονιών. χωρίς να ζητά συγνώμη και χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
   

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.