Ταμείο που θα αγοράζει τα κόκκινα δάνεια που οδηγούν σε πλειστηριασμό ζητούν οι τράπεζες

Η θέση της ΟΤΟΕ για φυσικούς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Ένα ενιαίο, διατραπεζικό ταμείο, όπου θα αγοράζει τα κόκκινα δάνεια και γενικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες ζητά η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Σύμφωνα με την πρόταση, το ταμείο αυτό θα πρέπει να έχει αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνική ευαισθησία.

Η ΟΤΟΕ διατύπωσε τις θέσεις της για τους πλειστηριασμούς και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, με αφορμή την έναρξη σήμερα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Με αφορμή την έναρξη των πλειστηριασμών κατοικιών και επιχειρήσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά και με τις κλασικές διαδικασίες, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία της χώρας, η ΟΤΟΕ επαναφέρει τις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό στην κυβέρνηση και στα κόμματα, αλλά και δημόσια, με ημερίδες παρουσίασης των θέσεών της, τις οποίες θεωρεί επίκαιρες, ουσιαστικές και χρήσιμες» αναφέρει η ΟΤΟΕ.

Η πρόταση για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

«Ήταν και παραμένει πάγια θέση μας, την οποία δημοσιοποιήσαμε εγκαίρως και, παράλληλα, ενημερώσαμε κυβέρνηση και κόμματα ότι απαιτείται η ίδρυση Εθνικού Διατραπεζικού Φορέα Απόκτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνική ευαισθησία. Είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων: Των τραπεζών, του ΤΧΣ, της ΤτΕ και της συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων, υπό την στρατηγική επίβλεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους» τονίζει η ΟΤΟΕ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «κύριος στόχος είναι η εμπέδωση της απαραίτητης ασφάλειας και πίστης προς το τραπεζικό σύστημα, καθώς έτσι απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης καταστροφικής για τις τράπεζες και της εξαΰλωσης της οικονομίας της χώρας, ενώ, παράλληλα, δημιουργούνται όροι παροχής ρευστότητας από και προς το τραπεζικό σύστημα. Με τη συγκεκριμένη πρόταση, αποτρέπεται η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο διεθνή σκιώδη τραπεζικό τομέα (funds), προστατεύονται με αποτελεσματικό τρόπο οι δανειολήπτες, ενισχύονται οι εργασίες του επίσημου τραπεζικού τομέα, η αναπτυξιακή προοπτική και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

«Σε κάθε περίπτωση, το δικό μας χρέος παρέμβασης σε τέτοια κρίσιμα θέματα που αφορούν στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στην οικονομία της χώρας μας, θα συνεχίσει να ασκείται όχι μόνο με θέσεις και προτάσεις, αλλά και με πράξεις, στο πλαίσιο της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των τραπεζών» υπογραμμίζει η ΟΤΟΕ.

Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πάγια θέση της Ομοσπονδίας, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, είναι ότι «θα πρέπει να υπάρχει σαφής πρόβλεψη για την προστασία των συνεπών, αλλά σε αδυναμία αποπληρωμής δανειοληπτών, όχι μόνο με άτυπες προφορικές δηλώσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας είτε της κυβέρνησης είτε των τραπεζών, αλλά με νομική προστασία, που σήμερα δεν υπάρχει και πρέπει να θεσμοθετηθεί. Η ελληνική κοινωνία και κύρια τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα και οι άνεργοι θα πρέπει να προστατευθούν πλήρως, εξασφαλίζοντας το δικαίωμά τους στην πρώτη κατοικία, μέσα από κάθε μορφής ρυθμίσεων των οφειλών τους, που θα λαμβάνουν υπόψη και την πραγματική εισοδηματική τους κατάσταση σήμερα, ώστε να εξυπηρετηθούν και να προστατευθούν πραγματικά τα ελληνικά νοικοκυριά».

Όπως επισημαίνει η ΟΤΟΕ, «το θεσμικό πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, περιέχει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα και την παραγωγική προοπτική της χώρας. Οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν από την προωθούμενη δημιουργία μίας δευτερογενούς αγοράς ακινήτων και τιτλοποίησης εξυπηρετούμενων και μη δανείων, η οποία θεσμοθετήθηκε και μπορεί να οδηγήσει σε μία ανεξέλεγκτη και περαιτέρω μείωση των τιμών των ακινήτων στη χώρα μας και σε δεύτερο στάδιο στην εμπέδωση συνθηκών «φούσκας» τιτλοποιημένων δανείων και ομολόγων, υποσκάπτοντας συνολικά την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στον κλάδο και στην οικονομία».


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.