Τα κόκκινα δάνεια ”γονατίζουν” τον ευρωπαϊκό Νότο

Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Νότος να… πανηγυρίζει για την καλή του εμφάνιση στο Euro2012, όμως, οι δανειολήπτες του βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Τα στοιχεία διεθνών οίκων και τραπεζών είναι αποκαλυπτικά για τις επισφάλειες, καθώς το 2011 ξεπέρασαν τα 750 δισ. ευρώ, αποτελώντας μια «ωρολογιακή βόμβα» για το τραπεζικό σύστημα και τις οικονομίες της Ευρώπης. Οι χώρες που βρίσκονται στο “μάτι του κυκλώνα”, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ακόμη και η Ιταλία, αλλά και βορειότερα η Ιρλανδία, είναι φυσικό να αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα μη αποπληρωμής χρεών από τους δανειολήπτες.

Τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο 15,9% των συνολικών χορηγήσεων το 2011, αντιστοιχώντας σε 41,6 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο “έτρεξαν” με ρυθμό αύξησης 18,5%. Ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη πέρυσι ήταν οριακά πάνω από το 4%!

Στην Ελλάδα δεν εξυπηρετείται ένα στα πέντε δάνεια και σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών στο τέλος του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ίσως υπερβούν και τα 50 δισ. ευρώ ή το 20% των συνολικών χορηγήσεων. Σύμφωνα δε, τα stress σενάρια της Blackrock, οι αναμενόμενες απώλειες από επισφαλή δάνεια για τις τράπεζες τα επόμενα τρία χρόνια θα ανέλθουν στα 30 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 2014, αναλόγως την ύφεση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι επισφάλειες μπορεί να προσεγγίζουν το 27%-30% των συνολικών χορηγήσεων.

Η εικόνα είναι εξίσου δύσκολη στην Ισπανία, όπου τα επισφαλή δάνεια εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1994. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών χρεών ενισχύθηκε στο 8,72% τον Απρίλιο από 8,37% τον προηγούμενο μήνα. Και μπορεί αυτό το ποσοστό να μοιάζει μικρό σε σχέση με το αντίστοιχο στην Ελλάδα, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς, μέσα σε έναν μήνα τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν κατά 4,7 δισ. ευρώ και ανέρχονται συνολικά σε 157,7 δισ. ευρώ.

Αλλά και η πανίσχυρη Γερμανία είδε τις επισφάλειες του τραπεζικού της συστήματος να υπερβαίνουν τα 200 δισ. ευρώ, ωστόσο αντιστοιχούν μόλις στο 2,8% των συνολικών χορηγήσεων.

Σε όλη την Ευρώπη είναι εκατομμύρια τα νοικοκυριά που δανείστηκαν την περίοδο 2002-2008, επωφελούμενα από τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ, κυρίως για αγορά κατοικίας, πρώτης ή εξοχικής. Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, έχει καταστήσει αυτούς του δανειολήπτες «κακούς πελάτες» των τραπεζών.

Είναι ενδεικτικό ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα σε 78 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το 20% αυτών θα βγει σε καθυστέρηση, δηλαδή δάνεια ύψους 15,6 δισ. ευρώ.

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/news/diethni/35926-2012-07-03-06-37-18″ ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.