Τα σχέδια των τραπεζών για απολύσεις – κλείσιμο καταστημάτων

Την τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις για να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό τους για την αναδιάρθρωση των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης από το 2013 ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου στα τέλη της περυσινής χρονιάς, το βάρος πλέον θα πέσει στη συρρίκνωση των ελληνικών τραπεζών, με κύριους άξονες την πώληση θυγατρικών, το κλείσιμο καταστημάτων και την αποχώρηση προσωπικού.

Οι στόχοι έχουν προσδιοριστεί στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν με γνώμονα τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος.

Σύμφωνα με αυτά, ως και το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την εγχώρια αγορά περίπου 6.000 εργαζόμενοι. Αυτό μπορεί να γίνει με ρευστοποίηση συμμετοχών, μέσω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και με απολύσεις.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται ως πιθανό το σενάριο να υλοποιηθούν προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του υψηλού τους κόστους.

Μείωση προσωπικού στο μισό

Εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, ο αριθμός των εργαζομένων θα πέσει κάτω από τις 35.000, στο μισό περίπου από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Τις περισσότερες αποχωρήσεις θα πρέπει να επιτύχουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, καθώς και οι δύο τράπεζες χρειάστηκαν πέρυσι κρατική στήριξη για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς άλλωστε κατέχει το ρεκόρ συγχωνεύσεων τα τελευταία χρόνια, απορροφώντας επτά πιστωτικά ιδρύματα από το 2012 ως σήμερα, και θα πρέπει να προσαρμοστεί περισσότερο στα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Στον αντίποδα, η παρέμβαση σε Eurobank και Alpha Bank θα είναι μικρότερη.

Σε σχέση με τα καταστήματα οι στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη διετία προβλέπουν τη μείωσή τους κατά 10% περίπου, στα 2.250 από 2.500 σήμερα, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank να έχουν δεσμευτεί για το κλείσιμο περίπου 200 μονάδων.

Ο σχεδιασμός στα Βαλκάνια

Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στα δίκτυα στο εξωτερικό, όπου οι τράπεζες διατηρήσουν την παρουσία τους, καθώς τα πλάνα αναδιάρθρωσης προβλέπουν δραστική συρρίκνωση των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων.

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τις περισσότερες αγορές λόγω της κρατικής στήριξης που έλαβαν το 2015, διαδικασία που ξεκίνησε ήδη με την υπογραφή συμφωνίας πώλησης από τη δεύτερη του 100% της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank.

Στόχος είναι να υπάρξει επικέντρωση κάθε ομίλου εκεί όπου έχει νόημα η παρουσία του, δηλαδή όπου το μερίδιό του διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 10%.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που δεν θα γίνει γνωστός διότι η προαναγγελία πώλησης μιας δραστηριότητας αυτόματα θα πίεζε το τίμημά της προς τα κάτω.

Στα Βαλκάνια εύλογα μερίδια αγοράς διαθέτουν η Εθνική Τράπεζα σε Βουλγαρία και Σερβία, η Eurobank σε Βουλγαρία, Ρουναμία και Σερβία, η Alpha Bank στη Ρουμανία και η Τράπεζα Πειραιώς σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η αναδιάταξη μπορεί να γίνει είτε με ανταλλαγές θυγατρικών ώστε κάθε τράπεζα να παραμείνει εκεί όπου είναι δυνατή, με πώλησή τους, όπως συνέβη με την Alpha Βουλγαρίας που κατέληξε στην Postbank της Eurobank, ή με συγχωνεύσεις για τη δημιουργία ενιαίων σχημάτων.

Τέλος, αναμένεται τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αποεπένδυσης από μη τραπεζικές δραστηριότητες.

Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν το ξενοδοχείο «Hilton» για την Alpha Bank, η ΑΤΕ Ασφαλιστική και οι δραστηριότητες στο real estate για την Τράπεζα Πειραιώς, η ασφαλιστική της Eurobank και οι συμμετοχές της στην αγορά ακινήτων (π.χ., Grivalia Properties), καθώς και οι Πανγαία, Private Equity London, Αστήρ Παλλάς και Εθνική Ασφαλιστική της ΕΤΕ.

www.tovima.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.