Τα φέσια προς το δημόσιο μεγαλώνουν, παρά τις συνεχείς ρυθμίσεις

Του Σπύρου Δημητρέλη

Κάθε χρόνο και μια ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών προς το δημόσιο θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών. Μόνο που αντί οι οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο να μειώνονται, ακολουθούν εκρηκτική πορεία αύξησης τα τελευταία χρόνια. Μόλις την περασμένη Τρίτη κατατέθηκε στη βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη δεύτερη ρύθμιση οφειλών από το 2009 –χρονιά στην οποία άλλαξε η κυβέρνηση– και πέμπτη από το 2004. Μάλιστα, στο μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων οκτώ ετών βρισκόταν σε ισχύ μέσω συνεχών παρατάσεων και μια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών.

Όσο περισσότερες, όμως είναι οι ρυθμίσεις, τόσο μεγαλώνουν και τα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Αρκεί μια παράθεση των αριθμών για να αποδειχτεί του λόγου το αληθές. Το 2004 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο δεν ξεπερνούσαν τα 5 δισ.  ευρώ. Σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τα 40 δισ. και μάλιστα υπάρχουν φόβοι στο υπουργείο Οικονομικών ότι η αυξητική τους πορεία, λόγω και της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο δεν θα ανακοπεί αλλά θα επιταχυνθεί. Όλο και περισσότεροι, αντιμέτωποι με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, θα επιλέξουν να αφήσουν απλήρωτη την εφορία, περιμένοντας την επόμενη ρύθμιση  –που όπως δείχνει η προϊστορία– με βεβαιότητα θα έρθει.

Η πρόσφατη ιστορία των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο ξεκινά το 2004. Με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της «νέας διακυβέρνησης» θεσπίζεται ρύθμιση η οποία, μάλιστα, όπως τονιζόταν από τότε επίσημα χείλη θα ήταν και η τελευταία καθώς οι ρυθμίσεις «υπονομεύουν την προσπάθεια για την καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης». Με παρατάσεις, η συγκεκριμένη ρύθμιση έμεινε ενεργεί και για σημαντικό διάστημα του 2005. Η επόμενη ρύθμιση έρχεται με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2008 ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Η ρύθμιση παραμένει ενεργεί έως το τέλος του 2008. Τον Ιανουάριο του 2009 αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης  Παπαθανασίου αλλάζει προς το ευνοϊκότερο τη ρύθμιση Αλογοσκούφη μειώνοντας την ελάχιστη μηνιαία δόση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση επιβιώνει με απανωτές παρατάσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2009. Η νέα κυβέρνηση που προκύπτει τον Οκτώβριο του 2009 αντιστέκεται στη θέσπιση νέας ρύθμισης για μερικούς μήνες. Το Σεπτέμβριο του 2010 έρχεται ρύθμιση η οποία μάλιστα είναι διαρκής και επιβιώνει μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη θεσπίζεται μια νέα ακόμη πιο ευνοϊκή. Η πιο ευνοϊκή των τελευταίων ετών διότι προβλέπει ελάχιστη μηνιαία δόση μόλις 100 ευρώ. Και όμως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *