Τελειώνουν τα λεφτά από το “στρώμα”

Μειώνεται δραματικά το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του προς την Εφορία και τις Τράπεζες. Η έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), που παρουσιάσθηκε την Πέμπτη, επιβεβαιώνει αφενός ότι τελειώνουν τα λεφτά από το “στρώμα” (σ.σ. όσων έχουν) και αφετέρου ότι έχει εξαντληθεί η οικονομική δυνατότητακαι κυρίως η ψυχολογική αντοχή όσων παραμένουν συνεπείς. 

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την MARC, 2 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 19,6%), έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ το 55,6% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση. Βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι ποσοστό 80,2%, δήλωσε πως δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. 

Ποια είναι όμως η πρόβλεψη για το 2018 και γιατί πρέπει να προκαλεί ανησυχία; Γιατί το ποσοστό εκείνων που δήλωσε ότι εκτιμά πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις το 2018 έχει υποχωρήσει στο 62,9% του δείγματος, δηλαδή κοντά 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το τι ίσχυε μέχρι και τον Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή αυξήθηκε στο 25% το ποσοστό εκείνων που απάντησε ότι δεν θα τα καταφέρει, ενώ σημαντικό ποσοστό 12,1% δεν μπόρεσε καν να προβλέψει τι θα συμβεί τη φετινή χρονιά. Στοιχείο το οποίο από μόνο του πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι στο οικονομικό επιτελείο.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην ικανότητα των νοικοκυριών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, 3 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 31,1% από 27,3% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016), δήλωσαν πως είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες (αφορά περίπου 450.000 νοικοκυριά). Το 68,3% του δείγματος πάντως, με βάση την έρευνα, δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ό,τι καταφέρνει να εξυπηρετεί εγκαίρως τις δόσεις τους. 

Το ερώτημα είναι μέχρι πότε και τι θα γίνει τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες, έχει υποχωρήσει στο 56,8%, με το 11% να μην απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα. Την ίδια ώρα το 32,2%, του δείγματος, εκτίμησε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις το 2018

Με βάση την έρευνα, 1 στα 5 (21%) νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ το 35,8% αυτών των οφειλετών έχει καθυστερημένες οφειλές. Το συνολικό ύψος των δανείων των νοικοκυριών ανέρχεται, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) σε 89,7 δισ..

Τα 64,1 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια και τα 25,6% καταναλωτικά δάνεια, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των νοικοκυριών ανέρχονται στο 46,1%. Από τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει επίσης ό,τι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο 48,3% των στεγαστικών δανείων (αυξημένο ποσοστό από το 40% το 2016). Ωστόσο, 1 στα 5 (18,6%) νοικοκυριά εκφράζουν φόβο για απώλεια της κατοικίας τους εξ αιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που ήδη έχουν και επιπρόσθετων επιβαρύνσεων που προκύπτουν (δανειακές, φορολογικές και άλλες).

capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Τελειώνουν τα λεφτά από το “στρώμα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.