Τελειώνουν τα λεφτά από το “στρώμα”

Μειώνεται δραματικά το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του προς την Εφορία και τις Τράπεζες. Η έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), που παρουσιάσθηκε την Πέμπτη, επιβεβαιώνει αφενός ότι τελειώνουν τα λεφτά από το “στρώμα” (σ.σ. όσων έχουν) και αφετέρου ότι έχει εξαντληθεί η οικονομική δυνατότητακαι κυρίως η ψυχολογική αντοχή όσων παραμένουν συνεπείς. 

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την MARC, 2 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 19,6%), έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ το 55,6% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση. Βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι ποσοστό 80,2%, δήλωσε πως δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. 

Ποια είναι όμως η πρόβλεψη για το 2018 και γιατί πρέπει να προκαλεί ανησυχία; Γιατί το ποσοστό εκείνων που δήλωσε ότι εκτιμά πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις το 2018 έχει υποχωρήσει στο 62,9% του δείγματος, δηλαδή κοντά 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το τι ίσχυε μέχρι και τον Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή αυξήθηκε στο 25% το ποσοστό εκείνων που απάντησε ότι δεν θα τα καταφέρει, ενώ σημαντικό ποσοστό 12,1% δεν μπόρεσε καν να προβλέψει τι θα συμβεί τη φετινή χρονιά. Στοιχείο το οποίο από μόνο του πρέπει να κτυπήσει καμπανάκι στο οικονομικό επιτελείο.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην ικανότητα των νοικοκυριών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, 3 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 31,1% από 27,3% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016), δήλωσαν πως είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες (αφορά περίπου 450.000 νοικοκυριά). Το 68,3% του δείγματος πάντως, με βάση την έρευνα, δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ό,τι καταφέρνει να εξυπηρετεί εγκαίρως τις δόσεις τους. 

Το ερώτημα είναι μέχρι πότε και τι θα γίνει τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες, έχει υποχωρήσει στο 56,8%, με το 11% να μην απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα. Την ίδια ώρα το 32,2%, του δείγματος, εκτίμησε ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις το 2018

Με βάση την έρευνα, 1 στα 5 (21%) νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ το 35,8% αυτών των οφειλετών έχει καθυστερημένες οφειλές. Το συνολικό ύψος των δανείων των νοικοκυριών ανέρχεται, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) σε 89,7 δισ..

Τα 64,1 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια και τα 25,6% καταναλωτικά δάνεια, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των νοικοκυριών ανέρχονται στο 46,1%. Από τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει επίσης ό,τι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο 48,3% των στεγαστικών δανείων (αυξημένο ποσοστό από το 40% το 2016). Ωστόσο, 1 στα 5 (18,6%) νοικοκυριά εκφράζουν φόβο για απώλεια της κατοικίας τους εξ αιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που ήδη έχουν και επιπρόσθετων επιβαρύνσεων που προκύπτουν (δανειακές, φορολογικές και άλλες).

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *