Τι αλλάζει στο έντυπο Ε1 για την φορολογική δήλωση 2016

Έρχονται αλλαγές στο έντυπο Ε1 για την φορολογική δήλωση 2016. Τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις και τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2015. Πότε πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις 2016. Ποιοι υποχρεούνται να τις υποβάλουν και ποιοι εξαιρούνται.

Χωρίς τον κωδικό 049 του πίνακα 7 στον οποίο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια την συνολική αξία των αποδείξεων που είχαν μαζέψει, προκειμένου να κατοχυρώσουν έκπτωση φόρου έως και 2.100 ευρώ, αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών το νέο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Ο λόγος είναι ότι με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, έπαψε να ισχύει από την 1η-1-2015 η διάταξη που προέβλεπε ότι για να δικαιούνται έκπτωσης φόρου έως 2.100 ευρώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 10% του ετησίου εισοδήματός τους και να δηλώσουν την αξία αυτή το επόμενο έτος στις φορολογικές τους δηλώσεις. Δηλαδή φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα κληθούν να αναγράψουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος το ποσό των δαπανών που πραγματοποίησαν εντός του 2015 για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών βάσει των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών που έλαβαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς η υποχρέωση συλλογής και διακράτησης των αποδείξεων αυτών προκειμένου να δηλωθεί η συνολική αξία τους και να κατοχυρωθεί έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ καταργήθηκε από τις αρχές του 2015 οπότε δεν ισχύει στις φορολογικές δηλώσεις του 2016.

Στο έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης θα υπάρχει και μία ακόμη αλλαγή: στους πίνακες της σελίδας 2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα θα υπάρχει ένας νέος κωδικός στον οποίο οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων θα κληθούν να αναγράψουν τα συνολικά ποσά των ενοικίων που δεν κατάφεραν να εισπράξουν από τους ενοικιαστές τους κατά τη διάρκεια του 2015, προκειμένου να μην φορολογηθούν για τα ποσά αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση ανείσπρακτων ενοικίων στο νέο αυτό κωδικό θα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, θα έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή θα έχει ασκηθεί εναντίον του αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Τα ενοίκια τα οποία θα δηλωθούν ως «ανείσπρακτα» στο νέο αυτό κωδικό θα φορολογηθούν στο φορολογικό έτος που θα εισπραχθούν.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2015 λήγει στις 30 Απριλίου 2016.

Όσον αφορά στους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς επίσης και τον τρόπο συμπλήρωσης των δηλώσεων η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τα εξής:

* Κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει μέχρι και τις 31-12-2015 το 18° έτος της ηλικίας του και έχει αποκτήσει εντός του 2015 έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα υποχρεούται να υποβάλει φέτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στην οποία πρέπει να δηλώσει άπαντα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Αυτό σημαίνει, ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν εισόδημα από τόκους καταθέσεων έστω και 0,01 ευρώ!

* Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο οι φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2015 δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2015 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

* Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

* Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά στοιχεία για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα ακόμη και για τις υπεραξίες από πωλήσεις ακινήτων, επιχειρήσεων, μετοχών, εντόκων γραμματίων, ομολόγων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

* Η Εφορία θα λαμβάνει υπόψη ως τεκμήρια για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των φορολογούμενων και τις δαπάνες που κατέβαλαν αυτοί εντός του 2015 για την ανέγερση οικοδομών, για την αγορά ακινήτων, επιχειρήσεων, μετοχών, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και λοιπών τίτλων, για τη σύσταση επιχειρήσεων ή τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών.

* Όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2015 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το έντυπο Ε3, προκειμένου να προσδιοριστούν τα εισοδήματα αυτά λογιστικά (έσοδα μείον έξοδα) και μετά να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή του βασικού εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

dikaiologitika.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Τι αλλάζει στο έντυπο Ε1 για την φορολογική δήλωση 2016”

  1. καλησπερα ειμαι στον 4 χρονο αυστραλια και δεν εχω κανει δηλοση πειραζει ?οχι οτι με αυτα που βλεπω να συμβαινουν πισω κανω προγραμα επιστροφης ευχαριστω

    1. αν έχεις εισοδήματα στην Ελλάδα πχ ενοίκια ναι πρέπει να κάνεις δήλωση για να γλυτώσεις πιθανή λυπητερή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *