Τι αντιπροσωπεύει στ’ αλήθεια το «όχι» της Κυπριακής Βουλής;

του Δημήτρη Καζάκη (ΕΠΑΜ)

kazakis542_0Είναι πολύ όμορφο και ρομαντικό να ονειρεύεται κανείς ότι στην εσχατιά του ελληνισμού, κάποιοι πατριώτες πολιτικοί είπαν «όχι» στον πρόσωπο του νέου κατακτητή. Ωραίο θα ήταν, μόνο αν ήταν αληθινό. Και δεν είναι. Το «όχι» της Κυπριακής Βουλής αφορά μόνο στο «κούρεμα» των καταθέσεων και όχι την υποταγή της Κύπρου στην αποικιοκρατική κηδεμονία της τρόικας και των Ευρωπαίων (βλέπε κυρίως Γερμανών). Πρόκειται για ένα «όχι» εντελώς προσχηματικό μιας και δεν πρόκειται να σώσει ούτε καν τις καταθέσεις. Κυρίως τις λαϊκές αποταμιεύσεις των νοικοκυρών της Κύπρου.

Καταρχάς για να το ξεκαθαρίσουμε, το όλο παιχνίδι που παίζεται είναι στημένο και από τις δυο πλευρές. Τόσο από την σκοπιά της Ευρωζώνης, όσο και από τη σκοπιά των Κυπρίων κυβερνητών. Το πρόβλημα της Κύπρου προέκυψε όχι λόγω μεγάλης κρίσης στην οικονομία της Κύπρου. Η οικονομία της Κύπρου δεν είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις, ούτε ήταν στο χείλος της χρεωκοπίας. Το πρόβλημα της Κύπρου προέκυψε από τις τράπεζές της. Πρωτίστως από την Τράπεζα της Κύπρου και την Λαϊκή, πρώην Μαρφίν. Πώς γίνεται να καταρρεύσουν δυο τραπεζικοί κολοσσοί όταν οι καταθέσεις, η καταθετική βάση που δηλώνουν είναι σχεδόν 2 φορές του ΑΕΠ της Κύπρου; Μόνο στην περίπτωση που οι τραπεζίτες κατασπατάλησαν τα χρήματα των καταθέσεων σε μαύρα δάνεια και χορηγήσεις, σε επενδύσεις κερδοσκοπίας και ευκαιρίας και σε λεηλασία γενικά. Αυτό ακριβώς συνέβη με τις Κυπριακές τράπεζες. Οι τραπεζίτες, ή μεγαλοκαρχαρίες που το έπαιζαν εθνικοί επενδυτές και μεγαλοπαράγοντες της οικονομίας λεηλάτησαν κυριολεκτικά διαμέσου των τραπεζών τους το χρήμα που υπήρχε σ’ αυτές – κυρίως σε καταθέσεις – μαζί με τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Σήμερα οι καταθέσεις αυτών των τραπεζών υπάρχουν μόνο σε κομματικά ταμεία, λογαριασμούς παράκτιων εταιρειών ανά τον κόσμο, σε ομόλογα και παράγωγα του εξωτερικού και σε άλλες σκιώδεις τραπεζικές επενδύσεις κρυμμένες στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Ποιος θυμάται σήμερα τον κ. Βγενόπουλο και τον όμιλο Marfin Investment Group; Ποιος θυμάται τους εκάστοτε κυβερνητικούς να τον πλασάρουν ανοιχτά σαν εθνικό επενδυτή, ο οποίος εξαγόραζε τα πάντα με ξένα κεφάλαια διαμέσου ενός fund, όπως ήταν η MIG; Με την κρίση οι τράπεζες της Κύπρου άρχισαν να αντλούν αυξημένη ρευστότητα από το ευρωσύστημα. Αυτό ήταν το πρώτο καμπανάκι. Όμως και αυτή την αυξημένη ρευστότητα οι Κύπριοι και μη τραπεζίτες την σπατάλησαν σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις σε ελληνικά και άλλα ομόλογα ποντάροντας στην χρεοκοπία της Ελλάδας. Έτσι όταν ήρθε το PSI, δηλαδή η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα, οι Κύπριοι και μη τραπεζίτες εισέπραξαν τα πλούσια ανταλλάγματα που προσφέρθηκαν στις τράπεζες που θα έβαζαν τα ομόλογά τους στο «κούρεμα». Να θυμίσουμε εδώ ότι το τραπεζικό λόμπι του κ. Νταλάρα – στο οποίο ανήκαν και οι κυπριακές τράπεζες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων – πήρε αποζημίωση για την συμμετοχή του στο PSI, 30 δις ευρώ μετρητά για λογιστικές ζημιές που δεν ξεπερνούσαν τα 18 δις ευρώ. Ανάμεσα στους ωφελημένους ήταν και οι τράπεζες της Κύπρου, που εκτιμάται ότι για 5 δις ευρώ λογιστική ζημιά λόγω ελληνικών ομολόγων, εισέπραξαν γύρω στα 7 δις ευρώ αποζημίωση ως μετρητά φορτώνοντας πρόσθετο χρέος στον Έλληνα φορολογούμενο.

Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και την μετανάστευση καταθέσεων και κεφαλαίων από την Ελλάδα στην Κύπρο, που ανήλθαν τουλάχιστον σε άλλα 5 δις ευρώ, οι κυπριακές τράπεζες βγήκαν ωφελημένες από την χρεοκοπία της Ελλάδας. Γι’ αυτό και είναι εντελώς πρόστυχη η προσπάθεια να φορτώσουν την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Είναι καθαρό ψέμα και μπορεί να το ισχυριστεί μόνο όποιος δεν ξέρει, ή είναι τόσο απατεώνας που ενώ ξέρει τι έχει συμβεί, το παπαγαλίζει από σκοπιμότητα.

Όταν το 2012 οι κυπριακές τράπεζες δεν άντεξαν άλλο και προσέφυγαν στον ELA (στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας) προκειμένου να μην καταρρεύσουν, οι ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί έθεσαν θέμα ανταλλαγμάτων, δηλαδή αποικιακής κατοχής του νησιού διαμέσου της τρόικας. Η κυβέρνηση Χριστόφια, προκειμένου να καλύψει την ληστεία των κυπριακών τραπεζών από τους ολιγάρχες της οικονομίας και της πολιτικής, δέχτηκε με ιταμό τρόπο να πουληθεί το νησί σε τιμή ευκαιρίας. Κι έτσι υπέγραψε μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις τη σύμβαση εκχώρησης του νησιού στην τρόικα. Η προδοσία του Χριστόφια είναι τέτοια που θέλησε ο ίδιος να υπογράψει την θανατική καταδίκη του νησιού, χωρίς καν να πάρει την πρωτοβουλία ενός δημοψηφίσματος προκειμένου έστω να έχει το άλλοθι της ετυμηγορίας ενός «ναι». Η οργανική διαπλοκή στην Κύπρο των μεγάλων κομμάτων και των επικεφαλής τους με τις τράπεζες και τους ολιγάρχες του χρήματος είναι τέτοια, που και μόνο η σκέψη ότι ένα πιθανό δημοψήφισμα θα έφερνε στην επιφάνεια το αληθινό πρόβλημα, δηλαδή εκείνο της διαπλοκής πολιτικής και χρήματος, απέτρεψε τον Χριστόφια ακόμη κι από το να το σκεφτεί. Επιδόθηκε απλά σε κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στην τηλεόραση καθώς ανακοίνωνε την θανατική καταδίκη του νησιού. Οι δικαιολογίες είναι πολύ γνωστές και από την δική μας περίπτωση.

Οι ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί γνώριζαν πολύ καλά ότι ένα τραπεζικό σύστημα που εμφανίζει περί τα 68 δις ευρώ καταθετική βάση, εκ των οποίων πάνω από τα 26 δις ευρώ είναι των νοικοκυριών που κατοικούν στο νησί, είναι αδύνατον να καταρρεύσει, είναι αδύνατον να έχει ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση. Εκτός κι αν οι καταθέσεις είναι απλές εγγραφές, δηλαδή φούμαρα. Κι έτσι άρπαξαν την ευκαιρία. Ζήτησαν τα 5,8 δις ευρώ, δηλαδή περί το μεσοσταθμικό 8% της εικονικής καταθετικής βάσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από το «κούρεμα» των καταθέσεων. Αυτό είχε τεθεί πολύ πριν τις εκλογές της Κύπρου. Για να προχωρήσει έπρεπε να ξεγελαστεί ο λαός και να έρθει ο οικονομικός δολοφόνος που θα το προωθούσε. Κι αυτός ήταν ο Αναστασιάδης.

Το ζήτημα ήταν όμως ευθύς εξαρχής ότι οι καταθέσεις αυτές δεν υπάρχουν και επομένως τα 5,8 δις ευρώ δεν θα μπορούσαν να αντληθούν από τις κυπριακές τράπεζες. Το γεγονός αυτό το γνώριζαν όλοι. Ευρωπαίοι, Γερμανοί και Κύπριοι. Κι έτσι στήθηκε το παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος της Κύπρου το προηγούμενο σαββατοκύριακο.

Ας δούμε τα γεγονότα. Έχουμε μια απόφαση του Eurogroup της 15/3 που ανάμεσα στα άλλα θέλει «κούρεμα» των καταθέσεων της Κύπρου. Αν ήθελαν όντως οι Γερμανοί και οι άλλοι να το εφαρμόσουν, τι θα έκαναν; Δεν θα το ανακοίνωναν αμέσως. Ούτε θα επέτρεπαν στον Αναστασιάδη να το κάνει, αν πρώτα δεν εξασφαλίσει με εκβιασμούς, πιέσεις, εξαγορές – κατά τα γνωστά συνήθη – την πολιτική στήριξη στο νησί. Αν το πετύχαινε αυτό, τότε θα έβγαινε και θα έθετε όπως το έθεσε, ή «κούρεμα» καταθέσεων, ή άτακτη χρεοκοπία. Διαφορετικά θα υπήρχε περιθώριο να τροποποιηθεί το μέτρο και να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι.

Αντί γι’ αυτό έχουμε τα εξής κωμικοτραγικά, που ούτε ο πιο ανόητος δεν θα τολμούσε να κάνει. Το Eurogroup ανακοινώνει την επομένη το «κούρεμα». Βγαίνει και ο Αναστασιάδης το Σάββατο και θέτει ευθέως το δίλλημα: ή «κούρεμα», όπως διατάζουν οι Ευρωπαίοι, ή άτακτη χρεοκοπία. Βεβαίως, ο Ααναστασιάδης – όπως και τα επιτελεία της ευρωζώνης – ήξεραν πολύ καλά δυο πράγματα: Αφενός, ο Αναστασιάδης δεν είχε την πολιτική συγκατάθεση των άλλων κομμάτων και τα δικά του «κουκιά» δεν φτάνουν για να περάσει το μέτρο. Αφετέρου, η προκαταβολική ανακοίνωση του «κουρέματος» θα έπληγε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και θα συνέτριβε την οικονομία του νησιού, η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις τράπεζές του. Κι αυτό θα συνέβαινε ανεξάρτητα πολιτικών εξελίξεων, ανεξάρτητα από το αν θα αποδεχόταν η Κυπριακή Βουλή το «κούρεμα», ή θα ψήφιζε «όχι».

Τελικά ο Αναστασιάδης δεν πήρε ούτε τις ψήφους του κόμματός του υπέρ του «κουρέματος». Δεν μπορεί να μην το γνώριζε αυτό. Δεν μπορεί να μην το γνώριζαν οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί. Σας θυμίζω ότι η πρόταση του «κουρέματος» έχει τεθεί στο τραπέζι εδώ και μήνες και όλοι την γνώριζαν. Τότε γιατί έγινε όλο αυτό;

Από την μεριά των Γερμανών και των Ευρωπαίων η ενέργεια αυτή ήταν ανοιχτή «πολεμική ενέργεια της ΕΕ εναντίον ανεξάρτητου κράτους-μέλους της», όπως σωστά αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ. Ήξεραν πολύ καλά ότι ακόμη κι αν πέρναγε το «κούρεμα», τα 5,8 δις ευρώ που ζητούσαν από την Κύπρο δεν υπάρχουν στα ταμεία των τραπεζών. Οπότε επέλεξαν μια προβούν μια ενέργεια – την προκαταβολική ανακοίνωση του «κουρέματος» – που γνώριζαν πολύ καλά ότι θα σακάτευε ανεπανόρθωτα την οικονομία του νησιού. Το τσάκισμα το επέτειναν και με τις δηλώσεις τους οι Μέρκελ και Σόιμπλε στιγματίζοντας την βιομηχανία κεφαλαίων του νησιού και λέγοντας ανοιχτά ότι κανείς που αναζητά καταφύγιο στην Κύπρο δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Με λίγα λόγια επέτειναν την κατάσταση πανικού υπό συνθήκες κλειστών τραπεζών. Ότι χειρότερο.

Σ’ αυτό συνέργησε και ο «δικός μας» υπουργός οικονομικών κ. Σουρνάρας, ο οποίος στις 18/3 δήλωσε: «Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατα.» Προσέξτε αυτό το «αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα». Τι σημαίνει αυτό; Ότι το τραπεζικό κυπριακό σύστημα είναι τόσο χρεοκοπημένο και υπό κατάρρευση που δεν μπορεί ούτε καν να συντηρήσει τα υποκαταστήματά του και έτσι θα απορροφηθούν από την Ελλάδα. Το πώς και το τι θα επιφέρει θα το δούμε εν καιρώ. Κι εγώ ρωτώ; Υπάρχει καλύτερη ομολογία χρεοκοπίας και κατάρρευσης τραπεζικού συστήματος; Όχι βέβαια. Και πότε γίνεται αυτή η δήλωση; Πριν καν αποφανθεί η Κυπριακή Βουλή για το «κούρεμα».

Με άλλα λόγια το Eurogroup ήξερε πολύ καλά ότι η ενέργεια αυτή, την ανακοίνωση του «κουρέματος», ισοδυναμεί με de facto χρεοκοπία για τις τράπεζες της Κύπρου και γι’ αυτό κανόνισε να απορροφηθούν οι θυγατρικές από την Ελλάδα. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυπριακής Βουλής. Μάλιστα με κινήσεις και δηλώσεις τους φρόντισαν να επιτείνουν όσο μπορούν την σύγχυση και τον πανικό ώστε να εξασφαλίσουν την κατάρρευση της τραπεζικής οικονομίας του νησιού.

Ο λόγος που έγινε έτσι ήταν για να χτυπηθεί μοιραία η κυπριακή οικονομία, αφ’ ενός για να εξυπηρετηθούν τα γερμανικά συμφέροντα και να πατήσουν στο νησί ώστε να διεκδικήσουν γεωστρατηγική επιρροή. Οι Γερμανοί κατόρθωσαν με τον τρόπο αυτό να πατήσουν στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Κάτι που δεν το κατόρθωσαν ούτε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όπως επίσης και να διεκδικήσουν μερίδιο από το σύνολο των ενεργειακών πηγών της Κύπρο, κάτι που έχει υπογράψει ήδη ο Χριστόφιας με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Βλέπετε γνωρίζουν πολύ καλά ότι εντός του ευρώ και με διαλυμένη την οικονομία του το νησί δεν μπορεί παρά να εξαρτηθεί από τις χρηματοδοτήσεις του ευρωσυστήματος με όλα τα αποικιοκρατικά ανταλλάγματα που επιβάλει πρώτα και κύρια η Γερμανία.

Αφετέρου, εξυπηρετούνται και οι ολιγάρχες του νησιού για την λεηλασία των τραπεζών τους. Ποιος θα τους ζητήσει τον λόγο τώρα; Η κατάρρευση των τραπεζών – ήδη έχει ανακοινωθεί ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού, δεν πρόκειται να ξανανοίξει – δεν φαίνεται να την χρεώνονται, μιας και οφείλεται στην κατάσταση που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση του «κουρέματος». Ούτε πρόκειται να δώσουν λόγο για το που πήγαν τα λεφτά των καταθετών, μιας και δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν τα 5,8 δις ευρώ από τα ταμεία τους και έτσι δεν θα αποκαλυφθεί ότι τα ταμεία είναι άδεια και ότι οι καταθέσεις είναι απλές εγγραφές χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Αυτό αντιπροσωπεύει το «όχι» των πολιτικών κομμάτων της Κυπριακής Βουλής. Είπαν «όχι» σε κάτι που θα εξέθετε την λεηλασία των χρημάτων του κυπριακού λαού από μια συμπαιγνία ολιγαρχών της τραπεζικής οικονομίας και της πολιτικής. Και με την τήβεννο του δήθεν πατριώτη, με φανφάρες πατριδοκάπηλου στόμφου, αυτοί που έχουν υπογράψει προκαταβολικά το ξεπούλημα του νησιού, ετοιμάζονται να φορτώσουν τα 5,8 δις ευρώ στις πλάτες των νοικοκυριών και των εργαζομένων της Κύπρου. Άλλωστε, ακούσατε κανέναν από δαύτους να αξιώνει την μη πληρωμή των λύτρων που επέβαλε το Eurogroup; Όχι βέβαια. Όλοι τους εμφανίζονται τώρα να αγωνιούν για το που θα βρεθούν τα 5,8 δις ευρώ για να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη.

Ξεχνούν ότι η ανακοίνωση του Eurogourp απαιτεί κι άλλα εκτός από το «κούρεμα». Δείτε τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πολύ νωρίς το πρωί της 16ης Μαρτίου: «Το Eurogroup χαιρετίζει τις κυπριακές αρχές σχετικά με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για να υιοθετήσει φορολογικά μέτρα που συμφωνήθηκαν με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτό αφορά κυρίως την υιοθέτηση των μέτρων εξυγίανσης ύψους 4 ½% του ΑΕΠ. Το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup χαιρετίζει περαιτέρω τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την κινητοποίηση των εσωτερικών πόρων, προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την καθιέρωση μιας εκ των προτέρων εφάπαξ εισφοράς σταθερότητας που ισχύει για κατοίκους και μη κατοίκους καταθέτες. Περαιτέρω μέτρα αφορούν την αύξηση της παρακράτησης φόρου επί των εισοδημάτων του κεφαλαίου, την αναδιάρθρωση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και τη διάσωση των μικροομολογιούχων. Η Ευρωομάδα προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή.»

Με άλλα λόγια το Eurogroup απαιτεί πάνω από 800 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους στους Κύπριους, ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, ενέργεια, κοκ), αλλά και «την κινητοποίηση των εσωτερικών πόρων» που μέρους τους είναι το «κούρεμα» των καταθέσεων. Κινητοποίηση των εσωτερικών πόρων είναι και το να βάλουν χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά όπου υπάρχει δημόσιο αποθεματικό. Και πάμε βλέποντας και κάνοντας κατά τα ειωθότα των αξιωματούχων της αρπαχτής που λέγεται ευρώ. Όσο για τους Ρώσους μην ανησυχείτε. Αυτοί θα τα βρουν και με Ευρωπαίους και με Αμερικανούς. Θα τα σώσουν τα κεφάλαιά τους που κυρίως αποτελούνται από πιστωτικούς τίτλους και είναι άμεσα μεταβιβάσιμοι. Το ίδιο θα γίνει και με όλους τους άλλους μεγαλοκεφαλαιούχους, που στην χειρότερη θα αποζημιωθούν με μεταβιβάσιμους τίτλους εγγυημένους από το ευρωσύστημα.

Αυτοί που πρέπει να κλαίνε είναι τα νοικοκυριά. Οι δικές τους καταθέσεις έχουν μπει στον ντορβά. Έτσι οι πολιτικοί της Κύπρου, συνεπικουρούμενοι από τους «δικούς μας» που ξαφνικά βγήκαν να γιορτάσουν την «εθνική επιτυχία» των Κυπρίων, το «μεγάλο όχι» του Ελληνισμού και του Κυπρικού λαού, πουλάνε ψεύτικο πατριωτισμό για να συγκαλύψουν την μεγάλη ληστεία των καταθέσεων και κυρίως των λαϊκών αποταμιεύσεων. Ο εκβιασμός είναι απλός: προκειμένου να είμαστε σε θέση να σου αποδώσουμε τις αποταμιεύσεις σου, θα πρέπει το ευρωσύστημα να μας χρηματοδοτεί. Και για να μας χρηματοδοτεί, θα πρέπει να χαιρετήσουν οι εργαζόμενοι τα εργατικά τους δικαιώματα, να χαιρετίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, να πουν μπάι-μπάι στις αμοιβές τους και να αγκαλιστούν με την μιζέρια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Και μιας θα πρέπει οι Κύπριοι εργαζόμενοι, ο απλός λαός να τα δώσει όλα, ας πάει και το παλιάμπελο, δηλαδή το ίδιο το νησί τους το οποίο θα μεταβληθεί σε προτεκτοράτο χειρότερο από την εποχή της Αγγλικής κατοχής.

Βεβαίως, αυτό έχει παρενέργειες στην Ευρωζώνη. Ήδη έχουμε φαινόμενα πανικού στις τράπεζες σε Ιταλία και Ισπανία. Είναι σίγουρο ότι οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν πλέον τελειώσει. Με τον τρόπο αυτό οι τραπεζίτες αθωώνονται. Και αθωώνονται με τον ίδιο τρόπο και τα πολιτικά κόμματα που μαζί με τους τραπεζίτες λεηλάτησαν τα λεφτά. Την ίδια ώρα, η Κύπρος μετατρέπεται σε αποικία των Γερμανών και της ευρωζώνης, μάλιστα με δικαίωμα ζωής, ή θανάτου πάνω στο νησί. Το πλήγμα λοιπόν που δέχεται σήμερα η Κύπρος ουσιαστικά είναι πολύ χειρότερο από αυτό που δέχθηκε με την εισβολή του Αττίλα 1 και Αττίλα 2.

Τίθεται ξεκάθαρα σοβαρό θέμα για την ίδια την εθνική αυτοδιάθεση του νησιού. Η ίδια η ύπαρξη του νησιού τίθεται εν αμφιβόλο αυτή τη στιγμή. Ειδικά μετά την εξέλιξη της καταψήφισης. Ειδικά από την στιγμή που ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ανακάμψει η Κύπρος, να βγει δηλαδή από αυτό το αδιέξοδο, είναι η Κυπριακή λίρα. Δηλαδή το Εθνικό νόμισμα, η κρατικοποίηση των τραπεζών έτσι ώστε να γίνει η εκκαθάρισή τους και να δουν όλοι που πήγαν καταθέσεις, αποταμιεύσεις και δάνεια, ώστε να λογοδοτήσουν πολιτικοί και τραπεζίτες που κατακλέψανε τον κόσμο διαμέσου των τραπεζών και φυσικά η ανοικοδόμηση της οικονομίας από μηδενικής βάσης, όπως τουλάχιστον προσπάθησαν να το κάνουν οι Κύπριοι από το 1975 και μετά. Αυτή είναι η μόνη λύση. Η μόνη αληθινά πατριωτική και συνάμα δημοκρατική, φιλολαϊκή λύση του προβλήματος. Οτιδήποτε άλλο θα οδηγήσει την Κύπρο σε ακόμη χειρότερες και μεγαλύτερες περιπέτειες.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

18 σκέψεις σχετικά με το “Τι αντιπροσωπεύει στ’ αλήθεια το «όχι» της Κυπριακής Βουλής;

 • 21/03/2013, 21:04
  Permalink

  Και φυσικά, μην έχετε καμία αμφιβολία, ακριβώς τα ίδια έγιναν και στην Ελλάδα, γι’ αυτό και βλέπετε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν την ίδια στάση και δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για λογιστικό έλεγχο του χρέους.

  Πράμα που σημαίνει, πως αν υπήρχε η δυνατότητα να ελέγξουμε τα οικονομικά των πολιτικών μας, θα ανακαλύπταμε εκατομμύρια εκατομμυρίων σε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε φορολογικούς παραδείσους.

  Γι’ αυτό και μας ξεπουλάνε χωρίς καμία ντροπή.

  Σχολιάστε
  • 21/03/2013, 22:16
   Permalink

   – Nαι … αλλα οσον αφορα μονο παλιους βουλευτες που βαλανε χερι στα λεφτα το ’80, ’90 και ’00. Ποσοι τετοιοι εχουν μεινει στη Βουλη ?
   – Οι νεοι βουλευτες που ειναι πολλοι και δεν προλαβανε να φανε λεφτα … γιατι στηριζουν την ανομια ?
   Δυο εξηγησεις υπαρχουν ..
   – Η τους εχουν σε βιντεο να παιρνουν τσιμπουκι σε γαιδαρο
   – Η τους απειλουν για τη ζωη τους αλλα και την ζωη των δικων τους
    
   Οπως και να ‘χει, πρεπει να τελειωσει το νταβατζιλικι απ’ αυτη τη χωρα με καθε τιμημα. Εχουμε γινει το αποχωρητηριο των μυστικων υπηρεσιων και των μαφιοζων ολου του πλανητη με την σταση μας ως λαος.
    
    
    
    

   Σχολιάστε
 • 21/03/2013, 21:45
  Permalink

  τι σημαίνει εξυπηρετούμενα δάνεια?αυτά που δεν έχουν καταγγελθεί??ποια δάνεια πάνε στην κακή τράπεζα μπορείτε σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε??

  Σχολιάστε
  • 21/03/2013, 21:48
   Permalink

   Εξυπηρετούμενα, είναι τα δάνεια που αποπληρώνονται κανονικά. Είναι το αντίθετο από αυτά που λέμε «κόκκινα δάνεια».

   Στην κακή τράπεζα πάνε τα κόκκινα δάνεια.

   Σχολιάστε
 • 21/03/2013, 21:55
  Permalink

  εγω που εχω 3 δοσεις στεγαστικου δανειου απληρωτες αλλα πληρωνω κανονικα κάθε μήνα με στόχο να κατεβάσω στο 0 τις ληξιπροθεσμες δοσεις μου παντα σε συνεργασια με το υποκαταστημα που με εξυπηρετούσε  θα συμπεριληφθώ στα κοκκινα δάνεια??

  Σχολιάστε
  • 21/03/2013, 22:03
   Permalink

   Όχι, γιατί δεν σου έχει καταγγελθεί το δάνειο. Ακόμα θεωρείται εξυπηρετούμενο και όχι κόκκινο.

   Σχολιάστε
 • 21/03/2013, 22:14
  Permalink

  Αλήθεια??Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχω αγχωθεί με αυτή τη κακή και καλή τράπεζα της Λαϊκής.Επομένως συνεχίζω κανονικά τις πληρωμές μου στη καλή τράπεζα όποια κ αν είναι αυτή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!

  Σχολιάστε
  • 21/03/2013, 22:33
   Permalink

   Με τις ευχες μας για ενα ευτυχισμενο αυριο και καλες πληρωμες.

   Σχολιάστε
 • 21/03/2013, 22:41
  Permalink

  Μέχρι στιγμής φτύνουμε αίμα για να εξυπηρετήσουμε τα δάνεια μας, το ρεύμα μας και τις βασικές μας ανάγκες…Που να ξέραμε ότι μας περίμενε μια ξεδιάντροπη επιδρομή να μας τα πάρουν όλα, επειδή τολμήσαμε να κάνουμε μία επένδυση για τα παιδιά μας..Ξέραμε ότι είναι  πουλημένοι και αλήτες όλοι αυτοί που κυβερνούν αυτή τη χώρα..Αλλά τόσο πολύ….Όχι δεν το φανταζόμασταν νομίζω…

  Σχολιάστε
 • 22/03/2013, 09:38
  Permalink

  Πως μπορω να μαθω ενα εχει καταγγελθει ενα δανειο ? Εδω και 3 μηνες δεν εχω καμια ενημερωση απο την τραπεζα (κυπρου) για ενα καταναλωτικο που δεν εξυπηρετω πλεον ..

  Σχολιάστε
 • 22/03/2013, 19:45
  Permalink

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΜΠΛΕΞΕΙ.ΕΧΩ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΜΕ ΤΟΝ 3869 (ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ)ΠΛΗΡΩΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ (1000 ΕΥΡΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΕΡΓΗ ΣΥΖΥΓΟ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ).ΣΤΙΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2013 ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ.ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΕΣ.ΤΙΣ ΕΔΩΣΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ.ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΥΟΜΙΣΙ ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ.ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ.ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΠ ΑΠΟ ΤΤ.ΕΡΩΤΗΣΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΟΓΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  Σχολιάστε
  • 22/03/2013, 20:01
   Permalink

   Για την ΔΠ έχεις κάνει ανακοπή?
   Tι πάει να πει έχεις καιρό?
   Που έχεις πάει?

   Σχολιάστε
 • 22/03/2013, 20:10
  Permalink

  ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΚΟΠΗ,ΟΤΙ ΜΕΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ  ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ.ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΑ 38.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ.ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΥΟΜΙΣΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ Η ΙΔΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΕ ΩΘΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΧΘΩ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΕΞΩ ΛΟΓΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΛΗΣΕΙ ΧΡΟΝΟ Η ΡΥΘΜΙΣΗ.ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΦΗΣΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΕΤΟΣ.ΤΙ ΝΑ ΠΩ.Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΡΕΧΩ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ .ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.ΕΙΜΕ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ.
   

  Σχολιάστε
  • 22/03/2013, 20:13
   Permalink

   χμμμμ
   Να σου απαντήσω αύριο αφού πρώτα τσεκάρω κάτι?

    

   Σχολιάστε
 • 22/03/2013, 20:38
  Permalink

   ΟΚ ……ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ  ΓΙΑΥΤΟ ΠΗΓΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΩ ΜΕ ΑΥΤΟ.ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΛΟΓΩ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΓΡΑΦΕΙ.ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΩ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ.ΤΙ ΝΑ ΠΩ.ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΣΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ   ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ.ΠΕΡΥΣΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΕΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ 700 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ.ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΛΟΓΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΣΑ  ΛΟΓΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΔΑΝΕΙΑ…….ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΕΤΣΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  Σχολιάστε
  • 23/03/2013, 16:09
   Permalink

   Ο Νόμος Κατσέλη ΔΕΝ καταργείται απλώς υπάρχουν πολλά σχέδια με τα οποία η φάση εξωδικαστικής επίλυσης ενισχύεται. Σήμερα, εξαιτίας κυρίως των τραπεζών που εμφανίζουν αδιάλακτη στάση οδηγούμαστε εύκολα σε αποτυχία με αποτέλεσμα να τιγκάρουν τα δικαστήρια!

   Σχολιάστε
 • 23/03/2013, 15:32
  Permalink

  Κατά τη γνώμη μου πρέπει να προχωρήσεις άμεσα. Θα χρειαστούν επιπλέον 2 μήνες για την αποτυχία του εξωδικαστικού. Μετά να κατατεθεί το δικόγραφο της αίτησης κλπ. Μην κολάς στις βεβαιώσεις, δεν είναι μεγάλο το διάστημα. Άλλωστε τα ποσά δεν θα έχουν μεταβληθεί πολύ από τότε. Ο νόμος δεν διευκρινίζει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τις βεβαιώσεις έως την αίτηση εξωδικαστικού. Θεωρώ απίθανο να χάσεις δικαστήριο για αυτό το λόγο. Επίσης βεβαιώσεις μπορείς να πάρεις πάλι και να τις χρησιμοποιήσεις για το σχέδιο διευθέτησης οφειλών που θα συμπεριλάβει η δικηγόρος με την κατάθεση της αίτησης ρύθμισης. Αλλά μέχρι τότε έχεις χρόνο να πάρεις νέες βεβαιώσεις. Πρέπει όμως άμεσα να ξεκινήσεις τη διαδικασία του εξωδικαστικού. Οι τράπεζες πιέζουν να αλλάξει ο νόμος από ότι ακούω και από ότι φαίνεται τα δικαστήρια πλέον δίνουν προσωρινές διαταγές αναστολής κατασχέσεων λόγω υπαγωγής στο νόμο 3869 με την προϋπόθεση να βάζεις στις τράπεζες ένα ποσό κάθε μήνα. Δηλαδή τώρα κινδυνεύεις να αρχίσεις να πληρώνεις άμεσα δόσεις (συνήθως το ποσό που ζητάς με την αίτησή σου ότι μπορείς να δίνεις).
   
  Εκτός από αυτό ανά πάσα στιγμή ο νόμος μπορεί να καταργηθεί ή να αλλάξει. Χωρίς να θέλω να σε τρομάξω δες το παρακάτω δημοσίευμα από το zoogla.gr. Η Κατσέλη ήταν μοναδική περίπτωση. Χωρίς Κατσέλη δεν υπάρχει νόμος Κατσέλη. Αν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό ο νόμος ή καταργηθεί, νομίζω ότι είμαστε χαμένοι από χέρι και κυρίως όσοι δεν έχουν καν υποβάλλει αίτηση ρύθμισης. 
   
  Σχετικά με τη δικηγόρο, και αφού έχω προσωπική εμπειρία από φίλους και γνωστούς, με δικηγόρους που έχουν αναλάβει χιλιάδες υπερχρεωμένους και δε μπορούν ούτε να τους απαντήσουν στο τηλέφωνο πλέον, πίεσε την κατάσταση, δώσε μία μικρή όμως προθεσμία και αν δεν δεις φως φύγε άμεσα σε άλλο δικηγόρο που θα έχει χρόνο.
   
  Καλή επιτυχία εύχομαι.
   
   
  “Το Υπ. Ανάπτυξης πάντως έχει έτοιμο νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο, καταργείται ο νόμος Κατσέλη και αντικαθίσταται, απο τη λειτουργία του ειδικού διαμεσολαβητή ,δικηγόρου ή οικονομολόγου που θα διορίζεται απο το Υπ. Δικαιοσύνης, ο οποίος εξωδικαστικά θα προσπαθεί να βρεί κοινή λύση στο πρόβλημα των δανείων, ιδιαίτερα των στεγαστικών για πρώτη κατοικία. Οι προσφυγές στο Νόμο Κατσέλη πάντως εκδικάζονται με ρυθμούς χελώνας με αποτέλεσμα σημερινές υποθέσεις να παραπέμπονται σε δίκες το 2021.”
   
  ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/greece/article/epta-pragmata-pou-den-mporoun-na-kanoun-i-ispraktikes-eteries

  Σχολιάστε
  • 23/03/2013, 19:19
   Permalink

   Γελοίοι και προβοκάτορες δημοσιοκάφροι που προκαλούν πανικό στον κόσμο! Ο θεσμός του μεσολαβητή υπάρχει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο για να ενισχύει τις εξωδικαστικές λύσεις και τωρα ενισχύεται ο ρόλος του ΟΧΙ για να καταργήσει το νόμο Κατσέλη αλλα για να ξεμπλοκάρει τα δικαστήρια απο υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν και με άλλο τρόπο! Μην πιστέυετε και αναμασάτε τις ηλιθιότητες που κατα καιρούς γράφονται! Ο Ν3869/10 θα υποστεί κάποιες αλλαγές ως προς την κατευθυνση  της αντιμετώπισης της πολυχρονης εκκρεμοδικίας ετσι ωστε να πληρωνει ο δανειοληπτης καποια χρηματα απο την αρχη με την αίτηση και στο τελος ο δικαστης να συμψηφίζει τα ποσα και να του οριζει να πληρωσει τη διαφορα απο τη δόση που θα του έβαζε, η ακόμα και να τον απαλλασσει πλήρως αν τα ποσα που εδωσε στα χρόνια της εκκρεμοδικίας είναι σημαντικα! Μια πολύ λογική και σωστη κινηση! 

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.