Τι ζητούν οι τραπεζίτες για να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια

Μπορεί η συμφωνία με τους θεσμούς να βρίσκεται στο τελικό στάδιο και να μένουν οι τελευταίες πινελιές για να οριστικοποιηθεί το ποια δάνεια τελικά θα πωληθούν σε distress funds, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρα για τους τραπεζίτες.

Και αυτό γιατί αντιμετωπίζουν δύο πολύ σημαντικές δυσκολίες, που αν δεν ξεπεραστούν, μικρή σημασία θα έχει η συμφωνία με τους θεσμούς. Η πρώτη είναι γνωστή και έχει να κάνει με το θέμα της «αμνηστίας» που ζητούν οι τραπεζίτες να θεσπιστεί με νόμο, προκειμένου να αποφύγουν μελλοντικές ποινικές ευθύνες. Οι τραπεζίτες ζητούν τη θέσπιση της προστασίας τους για την πώληση δανείων, καθώς δεν προτίθενται να πουλήσουν δάνεια, σε οποιαδήποτε τιμή, κάτω από την αξία τους, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για απιστία.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι θα χρειαστεί να πουλήσουν οι τράπεζες και ενήμερα δάνεια για να απομοχλεύσουν αποτελεσματικά τον ισολογισμό τους, πρέπει να προβλεφθεί ανάλογη νομική κάλυψη για τις διοικήσεις των τραπεζών και για αυτά. Η δεύτερη δυσκολία είναι το τίμημα. Όπως είχε γράψει το moneypro, σε επαφές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής μεταξύ τραπεζιτών και funds, οι τιμές που προσφέρουν οι τελευταίοι είναι σοκαριστικές. Μάλιστα για τα καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις ζητούν εκπτώσεις έως και 98% της ονομαστικής τους αξίας. Για τα στεγαστικά οι προσφορές δεν ξεπερνούν το 30% της αξίας τους. Όμως με βάση το δείκτη κάλυψη δανείων/ προβλέψεις, ο οποίος διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 50%, σημαίνει ότι αν πουληθούν τα «κόκκινα» στις παραπάνω τιμές, οι κεφαλαιακές ζημιές θα είναι τεράστιες.

Επειδή όμως οι τραπεζίτες διακρίνουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να επανέλθουν στην κερδοφορία, πέραν της πώλησης των κακών δανείων, φαίνεται να επαναφέρουν το σενάριο της «συνδιαχείρισης» με τα funds. Θεωρούν ότι μέσω της δημιουργίας κοινοπρακτικών σχημάτων ή σχημάτων ειδικού σκοπού, που θα διαχειριστούν το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο μπορούν να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και να ξεκινήσουν άμεσα να αντλούν σημαντική ρευστότητα, η οποία σε συνδυασμό με την πώληση των ομολόγων του EFSF, μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Το πλάνο προβλέπει οι τράπεζες να αναλάβουν την τραπεζική εξυπηρέτηση (servicing) του χαρτοφυλακίου, το οποίο θα αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενδεχομένως και από ενήμερα, ενώ τα funds , λόγω της εμπειρίας τους θα αναλάβουν τη διαχείριση.

Για να κατανοήσουμε τις διαστάσεις του προβλήματος των ελληνικών κόκκινων δανείων που ξεπερνούν πλέον τα 115 δισεκατομμύρια ευρώ, αρκεί και μόνο να σημειώσουμε ότι αντιπροσωπεύουν το 12,5% του προβληματικού χαρτοφυλακίου του συνόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών το οποίο ανέρχεται σε 900 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε πρόσφατα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων, Χοσέ Βινάλς.
Από αυτά, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανά τράπεζα έχουν ως εξής:

Πειραιώς: 37 δισεκατομμύρια ευρώ
Alpha bank 32 δισεκατομμύρια ευρώ
Eurobank: 23 δι δισεκατομμύρια ευρώ
Εθνική: 22 δισεκατομμύρια ευρώ
Attica bank: 2 δισεκατομμύρια ευρώ

Τιτλοποίηση

Ωστόσο, από το τραπέζι δεν έχει αποσυρθεί και το σενάριο της «τιτλοποίησης», που προβλέπει την «παράκαμψη» της απευθείας πώλησης των κόκκινων δανείων σε funds. Για να κάνουν όμως δελεαστικότερο το «πακέτο» για τους υποψήφιους αγοραστές, θα ενσωματώνουν και πράσινα δάνεια με ισχυρές εξασφαλίσεις. Αυτός είναι ο τρόπος που θεωρούν ότι μπορεί να τους δώσει την δυνατότητα να περάσουν τις συμπληγάδες των τυχόν ποινικών ευθυνών. Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα τιτλοποιήσεις δανείων έκαναν μόνο με στεγαστικά δάνεια που είχαν εξασφαλίσεις. Από εδώ και πέρα όμως, με σημαντική έκπτωση προφανώς, θα πουλάνε και τα κόκκινα.

Η «τιτλοποίηση» σημαίνει ότι η τράπεζα εκδίδει ένα ομόλογο (τίτλο) ο οποίος αντιστοιχεί στις απαιτήσεις που έχει από τα δάνεια που έχει χορηγήσει και έτσι της παρέχεται η δυνατότητα να μετατρέψει την μελλοντική και προβλέψιμη ροή πληρωμών από αυτά τα δάνεια, σε άμεση ρευστότητα. Εκτός όμως από την ρευστότητα που αποκτά, η τράπεζα μεταβιβάζει και τον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων αυτών στους αγοραστές των τίτλων, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον αναγκασμένη να κάνει υψηλές προβλέψεις για επισφάλειες και να εγκλωβίζει κεφάλαια.

Η συμφωνία με τους δανειστές

Χωρίς να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για την πώληση των κόκκινων δανείων από την έως τώρα διαπραγμάτευση με το Κουαρτέτο, αυτό που προκύπτει από τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, είναι ότι έχει βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα αποκλειστικά και μόνο για τα κόκκινα δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την παράταση στην πώληση τους για δύο χρόνια, ωστόσο έχουν θέσει ιδιαίτερα αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να εντάξουν σε καθεστώς προστασίας όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια που έχουν τη συγκεκριμένη εξασφάλιση. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα όσα «ανέβασε» στο twitter ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς (φωτο), αφού ανακοινώνει επισήμως ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει την προστασία όλων των δανείων έως 140.000 ευρώ που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Αυτό σημαίνει ότι πάει περίπατο η προσπάθεια που κατέβαλλε νη κυβέρνηση επί μήνες για να εξαιρεθούν από την πώληση και τα εξής δάνεια:

-Καταναλωτικά δάνεια ύψους κάτω των 20.000 ευρώ.
-Δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 500.000 ευρώ.
-Δάνεια επαγγελματιών έως 100.000 ευρώ.
-Δάνεια που έχουν υπαχθεί στον ν. 3869/2010 και στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
-Δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.