Τι θα γίνει με καταθέσεις και δάνεια σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή;

Εντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι από την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και ξένοι επενδυτικοί οίκοι δίνουν μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης στο σενάριο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, αν δεν υπάρξει άμεση λύση.

Πάντως ένα είναι σίγουρο. Η χώρα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλότατες δανειακές και ταμειακές της υποχρεώσεις πρέπει να έχει κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, που θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του προγράμματός της, όποιο και αν είναι αυτό, που θα έχει όμως ως στόχο την αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή.

Όμως τι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή για τις καταθέσεις και τα δάνειά μας;

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, στην περίπτωση που προκύψει το κακό σενάριο, αν και οι ίδιοι δεν διαβλέπουν κάτι τέτοιο, “προκρίνουν” με τις εκτιμήσεις τους την ίδια διαδικασία «επιστροφής» με αυτήν που ακολουθήσαμε όταν η χώρα «κλείδωσε» την ισοτιμία της με το ευρώ στις 340,75 δραχμές.

– Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή ή όποιο άλλο νόμισμα, πού θα κλειδώσει η ισοτιμία;

Τα περισσότερα στελέχη υποστηρίζουν ότι η ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ θα καθοριστεί σε νέα επίπεδα που αντιπροσωπεύουν τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας μας, έχοντας ενσωματώσει μια σχετική υποτίμηση, πριν να ανοίξουν οι αγορές και πριν αρχίσει να διαπραγματεύεται στην συναλλαγματική αγορά. Από εκεί και πέρα ένας θεός ξέρει που θα “προσγειωθεί” όταν οι καρχαρίες των αγορών ανοίξουν τα σαγόνια τους.

Μειοψηφία στελεχών υποστηρίζουν ότι στο 1ο δευτερόλεπτο μετά την έξοδο της χώρας από το ευρώ η ισοτιμία θα επιστρέψει στις 340,75 δραχμές. Το τι θα γίνει τα επόμενα λεπτά, ώρες ή μέρες είναι κάτι που θα καθορίσει η κυβέρνηση της χώρας, στην περίπτωση υποτίμησης, και βεβαίως οι αγορές, αφού είναι σίγουρο ότι θα αρχίσει ένα τρελό παιχνίδι στην αγορά συναλλάγματος που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει το νόμισμά μας έναντι των υπολοίπων και ασφαλώς τα επιτόκια του.

– Τι θα γίνει με τις καταθέσεις μας;

Οι καταθέσεις σε ευρώ που βρίσκονται σήμερα σε όλα τα υποκαταστήματα της χώρας, όλων των τραπεζών, αυτόματα θα μετατραπούν σε δραχμές. Όπως έγινε και όταν έγινα από δραχμές, ευρώ.

– Τι θα γίνει με τα σημερινά δάνεια σε ευρώ; Θα παραμείνουν σε ευρώ ή θα μετατραπούν σε δραχμές;

Αυτόματα όλα τα δάνεια, όπως και οι καταθέσεις θα μετατραπούν σε δραχμές. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι είναι καταστροφικό για έναν δανειολήπτη να αμείβεται σε υποτιμημένες δραχμές και να έχει το κόστος αποπληρωμής του δανείου του σε ευρώ. Την ίδια ώρα αναφέρουν ότι το νόμισμα μιας πτωχευμένης οικονομίας θα υποστεί τόσο μεγάλη πίεση που θα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί ο δανειολήπτης να πληρώνει σε ευρώ. Και για να ενισχύσουν το επιχείρημά τους ότι τα δάνεια είναι προτιμότερο να δραχμοποιηθούν, χαρακτηριστικά μας ανάφεραν τη ζημιά που υπέστησαν όσοι δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο και πλήρωναν με ευρώ, που υποτίθεται ότι δεν είχε πρόβλημα ως νόμισμα.

– Αν τα δάνεια μετατραπούν σε δραχμές, με ποιο επιτόκιο θα επιβαρυνθεί ο δανειολήπτης σε ένα δάνειο συνδεδεμένο με το ΕΚΤ ή το euribor;

Δεν μπορεί ένα δάνειο σε δραχμές να είναι συνδεδεμένο με επιτόκιο άλλου νομίσματος. Ετσι σύμφωνα με τα στελέχη των τραπεζών το επιτόκιο με το οποίο θα συνδεθούν τα δάνεια, θα είναι το libor της δραχμής και σε αυτό θα παραμείνει το περιθώριο «spread» που χρεώνουν σήμερα οι τράπεζες για τα ίδια δάνεια σε ευρώ.

– Τι είναι το επιτόκιο libor;

Είναι διατραπεζικό επιτόκιο, το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε νόμισμα και διαμορφώνει τα επιτόκια δανεισμού. Για παράδειγμα το euribor είναι σήμερα το διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ και αποτελεί το βασικό επιτόκιο που έχουν συνδεθεί πάρα πολλά δάνεια.

www.exipno.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Τι θα γίνει με καταθέσεις και δάνεια σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή;”

  1. Άρχισαν οι μαλακίες!.

    Γιατί παρακαλώ τα ευρώ να μετατραπούν σε δραχμές;

    Το 2000 όποιος είχε λογαριασμό σε δολάρια μετατράπηκαν σε ευρώ;

    Εγώ ξέρω ότι σε στιγμές αναμπουμπούλας, άλλος χάνει και άλλος κερδίζει. Και παρά τις όποιες παπαριές μας λένε, εκτιμώ ότι όσοι χρωστάνε θα ωφεληθούν με τον ένα ή άλλο τρόπο, ενώ όσοι έχουν καταθέσεις θα ζημιωθούν. Εδώ είμαστε και θυμηθείτε τα λόγια μου!

     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *