Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια – Όλες οι πληροφορίες

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και η αντιμετώπιση του θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα που θα επιτρέψει στις τράπεζες να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επισήμαναν πριν μερικές ημέρες επιτελικά στελέχη τραπεζών, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα «κόκκινα δάνεια», σημείωσαν εκ νέου αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2015 μετά από μια περίοδο ενός έτους αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κυμαίνονται στα 78 δισ. ευρώ και αποτελούν το 35% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου 7%, επισήμαναν τα τραπεζικά στελέχη.

Στην καταναλωτική πίστη, ένα στα δύο περίπου δάνεια βρίσκεται σε καθυστέρηση και ακολουθούν η επιχειρηματική πίστη με το 35% των δανείων να είναι «κόκκινα» και στην στεγαστική το ποσοστό των μην εξυπηρετούμενων είναι σε χαμηλότερα επίπεδα και προσεγγίζει το 30%.

Κρίση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους μέσα στο 2015 και μετά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση τους, έξι μήνες αργότερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ευλόγως, ο λόγος για τον οποίο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέβηκε από το επίπεδο του 4,3%, που ήταν στο τέλος του 2008, στο 35% περίπου που είναι σήμερα, αφορά την οικονομική κρίση που έπληξε τα εισοδήματα ιδιωτών αλλά και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Για την αντιμετώπιση των αποκαλούμενων «κόκκινων» δανείων, οι συστημικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει προβλέψεις συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτές να αφορά χορηγήσεις που έχουν δοθεί εγχωρίως και καλύπτουν περίπου το 60% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Οι τράπεζές έχουν ήδη προχωρήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων, τόσο στην λιανική τραπεζική (στεγαστική και καταναλωτική πίστη) όσο και στις επιχειρήσεις, ενώ όπως έχει επισημανθεί θα εξακολουθήσουν να προβαίνουν σε νέες ρυθμίσεις και σε νέα προγράμματα, ενώ βρίσκονται σε αναμονή των ρυθμίσεων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς το θέμα των κόκκινων δανείων και της επίλυσης του, βρίσκεται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έμφαση στην ανάγκη να απεγκλωβιστεί το τραπεζικό σύστημα από τα κόκκινα δάνεια δίνει και το υπουργείο Οικονομικών:

«Εάν δε βρούμε τρόπο να τα διαχειριστούμε αυτά, δεν υπάρχει πιθανότητα το τραπεζικό σύστημα να κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει. Γι’ αυτό πρέπει να ιδρυθεί μια εταιρεία διαχείρισης των μη εξυπηρετουμένων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, σε συνδυασμό και με το ΤΧΣ, κάνοντας χρήση αυτού του μαξιλαριού που έχει το ΤΧΣ», ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.