Το διαρκές «έγκλημα» με τα κόκκινα δάνεια

Φορτώνει με κακά δάνεια τις τράπεζες η προσδοκία για νομοθετικές παρεμβάσεις. Πως κατέρρευσαν οι ρυθμίσεις δανείων από το καλοκαίρι του 2014 ως σήμερα. Γιατί η προσδοκία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. 

Στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου οι τράπεζες είχαν προειδοποιήσει: Η παρατεταμένη προσδοκία νομοθετικής παρέμβασης για ρυθμίσεις/διαγραφές δανείων θα επιδράσει δυσμενώς στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Σήμερα επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο. Στο α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς οι νέες επισφάλειες αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Η αποσταθεροποίηση ξεκίνησε από το δ’ τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στο μέτωπο των ρυθμίσεων δανείων. Από τα τέλη του 2013 ως και τον Ιούνιο του 2014 ο ρυθμός των αιτήσεων για ρυθμίσεις έβαινε αυξανόμενος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδύνει ο ρυθμός δημιουργίας νέων καθυστερήσεων ή και να μειώνονται οριακά τα NPLs.

Η κατάσταση άλλαξε από το καλοκαίρι του 2014 και από τότε επιδεινώνεται συνεχώς. Τη μεταστροφή πυροδότησε η πρόθεση του τότε υπουργού Ανάπτυξης να καταθέσει ένα νομοσχέδιο με γενναίες ρυθμίσεις/διαγραφές κόκκινων δανείων.

Μόνο που η κατάθεσή του καθυστέρησε τρεις τουλάχιστον μήνες, αποσταθεροποιώντας τη δυναμική που είχαν αποκτήσει οι ρυθμίσεις δανείων.

Τα στοιχεία της Εθνικής είναι χαρακτηριστικά: Το β’ τρίμηνο του 2014 ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 831 εκατ. ευρώ. Οι ρυθμίσεις έπεσαν στα 627 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο και προσγειώθηκαν στα 484 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Πέραν της αναμονής του νόμου Δένδια στη στάση ρυθμίσεων συνέβαλε και η εξαγγελία της σεισάχθειας το Σεπτέμβριο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Η προκήρυξη των εκλογών και οι μετεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για διαγραφές δανείων απογείωσαν τις προσδοκίες των δανειοληπτών. Χαρακτηριστικό δείγμα της ανησυχητικής διάχυσης είναι η συμπεριφορά των στεγαστικών δανείων της Alpha.

Από τα τέλη του 2013 ως και τον Σεπτέμβριο του 2014 η Alpha χάρη στην ενεργητική πολιτική ρυθμίσεων μείωνε συνεχόμενα το ύψος των νέων καθυστερήσεων στα στεγαστικά. Στο δ’ τρίμηνο του 2014 εμφανίστηκαν όμως νέες επισφάλειες ύψους 247 εκατ. ευρώ.

Που σημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς που είχαν ρυθμίσει το δάνειό τους σταμάτησαν να το εξυπηρετούν, προσδοκώντας στην έλευση ΣΥΡΙΖΑ και στην υλοποίηση της Σεισάχθειας.

www.euro2day.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το διαρκές «έγκλημα» με τα κόκκινα δάνεια

 • 27/03/2015, 09:50
  Permalink

  Για όλα φταίνε οι συριζαίοι;

  Το γεγονός ότι χειροτερεύει διαρκώς η οικονομική κατάσταση των πολιτών, και γι’ αυτό αδυνατούν να πληρώσουν,δεν περνάει από το μυαλό σας, έτσι;

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.