Το δικαστήριο δικαίωσε όσους πήραν στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο

Δύο δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν δανειολήπτες που πήραν τα προηγούμενα χρόνια στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο. Πώς γίνονται οι ρυθμίσεις.

Οι δύο δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους δανειολήπτες, ανοίγουν το δρόμο για τη ρύθμιση των περισσοτέρων δανείων της κατηγορίας με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο δέχθηκε ότι εάν οι τραπεζικοί υπάλληλοι που εξυπηρέτησαν κατά την αίτηση του δανείου το δανειολήπτη, δεν είχαν ειδική πιστοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση προς τον πελάτη.

Στις σχετικές αποφάσεις αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Το σύνολο των τραπεζών τότε, καλλιεργούσε σε αυτούς (στους καταναλωτές) την προσδοκία για εξακολούθηση της σταθερότητας της διακύμανσης ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου που είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια και υπερτόνιζε, παράλληλα, το πλεονέκτημα της επιτοκιακής διαφοράς EURIBOR και LIBOR CHF».

Επιπλέον, «δεν διατυπώνεται ξεκάθαρα και με σαφήνεια από την τράπεζα ο κίνδυνος που θα μπορούσε να επέλθει για τον καταναλωτή από τη σύναψη ενός τέτοιου δανείου».

Οι ρυθμίσεις

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες δεν μπορούν να εφαρμόζουν συναλλαγματική ισοτιμία διαφορετική από εκείνη που ίσχυε κατά την παροχή των δανείων.

Αντιθέτως, είναι υποχρεωμένες να υπολογίζουν τις δόσεις με βάση την ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ, όπως αυτή ίσχυε κατά την ημέρα που υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση.

Εξάλλου, με βάση την εισήγηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, η καταβολή της δόσης του δανείου θα χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος που θα πληρώνει ο δανειολήπτης, θα υπολογίζεται με βάση σταθερή ισοτιμία έναντι ελβετικού φράγκου και το δεύτερο θα είναι η διαφορά που θα καλύπτει η τράπεζα.

Ποιους αφορά

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρόταση καλύπτει τις περιπτώσεις των δανειοληπτών που δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για τους κινδύνους του δανείου σε ξένο νόμισμα και η αλλαγή της ισοτιμίας έχει επηρεάσει καθοριστικά τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής τους.

Με βάση τη σχετική πρόταση, η καταβολή της δόσης του δανείου θα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, το οποίο θα είναι και αυτό που θα πληρώνει ο δανειολήπτης, θα υπολογίζεται με βάση σταθερή ισοτιμία ευρώ έναντι ελβετικού φράγκου και θα ισούται με 1,40 ελβετικά φράγκα.

Τη διαφορά που θα προκύπτει με βάση τη σημερινή πραγματική ισοτιμία, θα αναλαμβάνει η τράπεζα μέχρι και τη λήξη του δανείου, επωμιζόμενη με αυτό τον τρόπο τη ζημία από την κακή πώληση του προϊόντος.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, η πρόταση μπορεί να αποτελέσει βάση για τη συμβιβαστική επίλυση των διαφορών σε αυτές τις υποθέσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει τελεσίδικη απόφαση.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.