Το ΔΝΤ βάζει φρένο στη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην επαναγορά του ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ αντιδρά έντονα στην εμπλοκή των ελληνικών τραπεζών στην επαναγορά υποστηρίζοντας ότι στερείται νοήματος η διαγραφή ελληνικού χρέους το οποίο θα πρέπει να αναπληρωθεί αύριο με νέο χρέος. Τι ακριβώς συμβαίνει με τις τράπεζες;

Ουσιαστικά διαγράφεται η οφειλή του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες αλλά εξαιτίας αυτού οι τράπεζες χάνουν τα κεφάλαιά τους με αποτέλεσμα το δημόσιο να έρχεται και να ξαναβάζει τα λεφτά στις τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης (δανειζόμενο), για να μην κλείσουν! Πρόκειται για μια λογιστική αλχημεία καθώς αυτό που θεωρητικά γλιτώνει το κράτος μέσω της επαναγοράς θα πρέπει αύριο να το δανειστεί από την τρόικα και να το επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα.

Το ΔΝΤ αντιδρά έντονα και υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και όχι μέσω λογιστικών εγγραφών που απλά μεταθέτουν το πρόβλημα. Μάλιστα ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ θα απορρίψει την επαναγορά των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλέσει νέες συζητήσεις με την Ευρώπη με στόχο την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μια τέτοια εξέλιξη, αν και σε πρώτη ανάγνωση θετική για τις τράπεζες (καθώς θα διασώσουν τα ομόλογά τους και θα ελπίζουν σε ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών με κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα) μπορεί να απελευθερώσει μεγάλη αβεβαιότητα και αστάθεια για τη χώρα. Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών αν το ΔΝΤ δεν δεχθεί τα αποτελέσματα της επαναγοράς και απαιτήσει ριζική λύση τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νέος κύκλος συζητήσεων, με τις χώρες της ευρωζώνης να μην διαθέτουν κοινή θέση στο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απαιτηθεί χρόνος και να μετατεθεί και πάλι η απελευθέρωση της δόσης ενδεχομένως για το 2013.

ksipnistere.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *