Το Πρωτοδικείο Ξάνθης δικαίωσε δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκο!

Δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκο δικαίωσε με πρόσφατη απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης. Πρόκειται για μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο για δικαίωση σε όσους έχουν λάβει δάνεια με συναλλαγματική ισοτιμία.

Με την οριστική απόφαση (υπ.αρ. 32/2015) το δικαστήριο αναγνώρισε την ακυρότητα όρου της σύμβασης στεγαστικού δανείου και υποχρέωσε την εναγόμενη τράπεζα να υπολογίζει τις χρηματικές καταβολές του οφειλέτη – δανειολήπτη με την ισχύουσα ισοτιμία κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου. 

Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Πόπη Συμεωνίδου που αναφέρει ότι η σύμβαση καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2009 και συμφωνήθηκε σε συνάλλαγμα και δη σε ελβετικά φράγκα κατά ρητή συμφωνία. Την ημέρα της εκταμίευσης αντιστοιχούσαν σε 80.000 €.

Όπως σημειώνει, πράγματι εκταμιεύθηκαν 80.000 € για αγορά κατοικίας, που αντιστοιχούσαν σε 121.864 CHF και με τρέχουσα ισοτιμία τότε 1,5233.  H αρχική δόση ανερχόταν περίπου στα 400 € με την αρχική ισοτιμία και κατά το χρόνο άσκησης της αγωγής στο ποσό των 615 € περίπου, με την ισοτιμία στο 1,0146. Το υπόλοιπο της οφειλής ενώ τον Ιούνιο του 2009 ανερχόταν στα 82.000 €,  τον Απρίλιο του 2015 ανερχόταν στο ποσό των 102.000 € περίπου.

Η αγωγή κατατέθηκε Απρίλιο του 2015, συζητήθηκε αρχές Οκτωβρίου 2015  και απόφαση εκδόθηκε τέλη Οκτωβρίου  του 2015. Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι άκυρος ως καταχρηστικός ο όρος της σύμβασης ο οποίος επέβαλε στον οφειλέτη να πληρώνει τις δόσεις είτε στο νόμισμα χορήγησης είτε σε ευρώ με βάση την τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα της εκάστοτε καταβολή.

Σε δήλωσή της στο Xanthi2.gr η δικηγόρος Πόπη Συμεωνίδου, αναφέρει: 

«Θεωρώ πως είναι μια απόφαση ανοίγει το δρόμο για δικαίωση όσων έχουν λάβει δάνεια με συναλλαγματική ισοτιμία. Οι τράπεζες όφειλαν να ενημερώσουν αναλυτικά τους δανειολήπτες στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο για όλες τις πτυχές της σχετικής δανειακής σύμβασης συμπεριλαμβανομένης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ενώ οι ρήτρες των δανειακών συμβάσεων που δημιουργούν σημαντική ανισορροπία υπέρ των τραπεζών και εις βάρος των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο θεωρούνται καταχρηστικές και ως εκ τούτου δεν είναι δεσμευτικές». 


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.