Το σκάνδαλο του αιώνα! Στην Πειραιώς ή τη Eurobank η «καλή» Αγροτική Τράπεζα

Η εγχώρια τρόικα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται να προχωρήσει , ίσως και τις επόμενες μέρες, σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα της χώρας : να διαχωρίσει την Αγροτική Τράπεζα σε «κακή» και «καλή» και να παραδόσει την τελευταία ως «προίκα» είτε στην Τρ. Πειραιώς είτε στη Eurobank.

Παραθέτουμε στη συνέχεια σχετικό ρεπορτάζ της Ελένης Κομίνη από την «Ημερησία» (της Δευτέρας 16 Ιουλίου 2012), το οποίο έχει ως εξής:

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ EUROBANK KAI ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕBANK

Η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου ξεκινά, καθώς εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα εκτιμηθεί η καλύτερη προσφορά για την απορρόφηση της ATEbank από ιδιωτική τράπεζα. Για τη συγκέντρωση του κλάδου, στο «χορό» των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, θα λάβουν μέρος στη συνέχεια το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (το οποίο έχει το ίδιο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με την ATEbank) και η θυγατρική της γαλλικής Credit Agricole, η Emporiki Bank. Σε μεταγενέστερη χρονική φάση, θα καθοριστεί το μέλλον των τραπεζών FBB, Αττικής, Probank, Geniki Bank, καθώς και των θυγατρικών τραπεζών ξένων ομίλων όπως της HSBC, Geniki, Citi και Millennium.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ

Προσφορές για την κρατική ATEbank έχουν καταθέσει οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Αφορούν, το καλό κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας. Αυτό σημαίνει, ότι θα προηγηθεί διαχωρισμός της κρατικής τράπεζας, σε «καλή» και «κακή», αλλά όχι κατά τα πρότυπα της Proton. Η «καλή» ATEbank δεν θα ανακεφαλαιοποιηθεί με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά η ιδιωτική τράπεζα που θα την εξαγοράσει θα αναλάβει το βάρος αυτό. Eτσι, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης αφενός δε θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, κάτι που (διακαώς) ζητά η τρόικα εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώ παράλληλα κρίνεται, ότι θα δοθεί ένα θετικό σήμα στην αγορά. Μάλιστα, η επίλυση του θέματος «Αγροτική Τράπεζα» αποτελεί μία από τις προαπαιτούμενες ενέργειες που η τρόικα έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση της χώρας μας.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Άλλωστε, έως τις 30 Αυγούστου που λήγει η (δεύτερη) παράταση που έχει λάβει η Αγροτική τράπεζα για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, της οικονομικής χρήσης του 2011, θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις αφού θα πρέπει μέχρι εκείνη την ημέρα να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης της εν λόγω κρατικής τράπεζας.

www.iskra.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Το σκάνδαλο του αιώνα! Στην Πειραιώς ή τη Eurobank η «καλή» Αγροτική Τράπεζα”

  1. Και όσοι χρωστάμε στην Αγροτική, σε ποιόν θα πληρώσουμε? (λέμε τώρα….)
    Στον αγοραστή? (καλό κομμάτι) Το “κακό κομμάτι” με τα κόκκινα δάνεια κλπ πού θα πάει? 

  2. Ψάχνουν να βρουν το τρόπο για να βάλουν χέρι στην υποθηκευμένη γη των αγροτών.
    Πόσο εύκολο θα είναι μετά, αφού μια ΙΔΙΩΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχει αγοράσει τα κόκκινα υποθηκευμένα δάνεια να τα πουλήσει πχ στην Deutsche Bank ???????????????????????
    ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ.
    Για να δούμε την θέση των κομμάτων…………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *