Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

  • Dimitris75 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλημέρα, Έχεις δίκιο, δεν είδα πως έκανες αίτημα. θα ήθελα αν λάβεις απάντηση από την τράπεζα να την κοινοποιήσεις. Αν κατάλαβα καλά μπορεί ο Χαρακτινιώτης να προτείνε…
  • arjangerben@gmail.com on Forum: Γενική συζήτηση 12Προσφέρω δάνειο
  • Άρης. on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών2106200159 e-value
  • νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα @Matina, άσχετα με το τί διαβάζουμε δεξιά και αριστερά οτι τα δάνεια κρίθηκαν παράνομα, οτι έχουν αποπληρωθεί από το κράτος μέσω ανακεφαλαιώσεων κλπ κλπ, η αλ…
  • Matina on Forum: Γενική συζήτηση 12Επίσης, μπορώ να ζητήσω από τη Eurobank αναλυτική κατάσταση των οφειλών μου με κάποια αίτηση που θα καταθέσω εγώ στην τράπεζα χωρίς να μπει στην μέση δικηγόρος?
  • Matina on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, εάν κάποιος γνωρίζει να με κατατοπίσει.. Με παίρνουν τηλ από το γραφείο της Χαρακτινιώτη για διακανονισμό εκ μέρους της Eurobank…
Minilink

Το σπάσιμο των κόκκινων στεγαστικών δανείων εξετάζουν οι τράπεζες

Τη λύση του σπασίματος των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου ένα τμήμα τους να αποπληρώνεται και το υπόλοιπο κομμάτι να διαγράφεται από την τράπεζα, εφόσον τηρείται η αποπληρωμή του δανείου έχουν βάλει στο τραπέζι τράπεζες και εποπτικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων που γνωρίζουν τη διαδικασία το μοντέλο αυτό προκρίνεται προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις και να χάνουν οικογένειες τα σπίτια τους ενώ ο SSM φέρεται να είναι θετικός στο σενάριο προώθησης της συγκεκριμένης πρότασης. 

Το μοντέλο αυτό, που έχει τον όρο «split and mortgage», χρησιμοποιήθηκε στην Ιρλανδία με επιτυχία. Σύμφωνα με αυτό, κατά περίπτωση εξετάζεται το κόκκινο δάνειο και καθορίζεται το κομμάτι που ο κάθε δανειολήπτης μπορεί να εξυπηρετεί με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα. Εφόσον το τμήμα αυτό του δανείου εξοφληθεί τότε αυτόματα θα διαγράφεται το δεύτερο κομμάτι του δανείου.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι τα αποτελέσματα των stress tests περιελάμβαναν και «ευχάριστες εκπλήξεις» και αποτελούν μία καλή αφετηρία για να συνεχιστεί η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν θετικό ότι προχωρούν κανονικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κυρίως ότι ένα κομμάτι δανειοληπτών προστρέχει στις τράπεζες για ρύθμιση ώστε να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός. Τόνισαν πάντως ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα μοντέλο που είναι στα πρώτα στάδια εφαρμογής του και είναι πρόωρο ακόμα να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα. Ωστόσο υπάρχει παρακολούθηση από την πλευρά της εποπτείας για το πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες τα δάνεια που περνούν στον έλεγχο τους καθώς η συγκέντρωση ακινήτων στις τράπεζες είναι ένα στοιχείο που αυξάνει τον κίνδυνο.

Επιχειρηματικά δάνεια

Ταυτόχρονα υπάρχει πίεση από τις εποπτικές Αρχές, ιδιαίτερα για το κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων όπου η εποπτεία ζητάει να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες όλα τα μέσα στις περιπτώσεις που τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Πώληση δανείων

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν αποτελεσματικά τα βήματα που έχουν γίνει στο πλαίσιο της πώλησης των δανείων καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί έχει εξορθολογιστεί και μπορεί πλέον να διευκολύνει τις τράπεζες να μειώσουν τα NPLs.

Αξιολογήσεις

Ο SSM είναι αναμφισβήτητα το μοναδικό αρμόδιο όργανο για να αξιολογεί τις διοικήσεις των τραπεζών λαμβάνοντας πάντα υπόψη του την εθνική νομοθεσία και σταθμίζοντας το με τα ισχύοντα και στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Σε ο,τι αφορά το «fit and proper» ο SSM πραγματοποιούν ετησίως 2.000 ως 3.000 αξιολογήσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Αυξήσεις Κεφαλαίου

Σε σχέση με τα σενάρια για επικείμενες αυξήσεις Κεφαλαίου οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν την ευθύνη των διοικητικών αποφάσεων και σε αυτές εναπόκειται οι αποφάσεις. Εάν μία τράπεζα θέλει να αντιμετωπίσει δυναμικά τις εξελίξεις, μετά τα αποτελέσματα των stress tests, η διοίκηση πρέπει να πάρει την απόφαση για αύξηση.

Το waiver

Σε σχέση με την ολοκλήρωση του προγράμματος και το waiver ανέφεραν ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης και των καταθέσεων και κυρίως η επιστροφή της οικονομίας σε έναν ενάρετο κύκλο δημιουργούν προϋποθέσεις για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.

Καταθέσεις και capital control

Οι Αρχές δίνουν σημασία στην προσπάθεια άρσης των capital control που θα βοηθήσει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης καθώς είναι κρίσιμης σημασίας να απαλλαγούν οι ελληνικές τράπεζες απ’ τον ELA και να επιστρέψουν σε αυτές οι καταθέσεις που έφυγαν. Από τα 40 δισ ευρώ που έχασε το τραπεζικό σύστημα έχουν επιστρέψει 10 δισ ευρώ και υπολείπονται ακόμα 30 δισ ευρώ. Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει και τη χρηματοδότηση της χώρας καθώς ο ρυθμός χρηματοδοτήσεων είναι σήμερα χαμηλός.

Οι διοικήσεις

Προσέθεσαν επίσης πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν έργο οι νέες διοικητικές ομάδες. Ο χρόνος που πρέπει να δοθεί προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 18 μήνες.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>