Το «σπιράλ» των περικοπών που έρχονται στις συντάξεις

«Τσεκούρι» σε επικουρικές συντάξεις-εφάπαξ-μερίσματα εντός 2016, «τσεκούρι» στις κύριες συντάξεις το 2017 -18  και ασφαλιστικά χαράτσια στους εργοδότες και στους αυταπασχολούμενους από το 2017 αποτελούν τους μέχρι τώρα διαμορφωμένους βασικούς συντελεστές της εξίσωσης του πακέτου παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό την περίοδο 2016-18. 

Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω πακέτο, στο οποίο  έχει καταλήξει η ελληνική πλευρά- περιλαμβάνει:

· Περικοπές 20-25% (μεσοσταθμικά) στις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ, στα εφάπαξ 20% και 32% στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Οι περικοπές αυτές αναμένεται  θα εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας κυβέρνησης –θεσμών για το Ασφαλιστικό και δεν αποκλείεται –στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων – να έχουν ακόμα και αναδρομική ισχύ από 1.1.2016 (εξοικονόμηση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ). Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα αφορούν εκείνους που έκαναν αίτηση μετά την 1 Σεπτεμβρίου 2013 και θα ρίξουν τη συγκεκριμένη παροχή από το μέσο επίπεδο των 30.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ (εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ). Το μέσο μέρισμα ενός συνταξιούχου του δημοσίου  (σ.σ. τύπος συμπληρωματικής επικουρικής σύνταξης) θα πέσει από τα 135-140 ευρώ κοντά στα 90 ευρώ (εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ).

· Παροχή Εθνικής σύνταξης 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης, 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και μεταξύ 345 ευρώ -384 ευρώ για τους συνταξιούχους με 16-19 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει για εθνική σύνταξη 320-340 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και 260-300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης. Η εθνική σύνταξη εξετάζεται να θα δοθεί άμεσα σε όσους αιτηθούν σύνταξη μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου και το αργότερο έως τις αρχές του 2017 και στους νυν συνταξιούχους. Έτσι και η κύρια σύνταξη του νυν συνταξιούχου (δηλαδή εκείνου του ασφαλισμένου που έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά του για τη σύνταξη ή την έχει ήδη λάβει πριν την δημοσίευση του επικείμενου νόμου) θα σπάσει σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι θα αποτελεί την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το άλλο την αναλογική που θα χρηματοδοτείται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα έσοδα τους από εισφορές, αξιοποίηση περιουσίας κλπ.

Παράλληλα, από φέτος προβλέπεται να χάσει το ΕΚΑΣ το 20% των δικαιούχων του, δηλαδή περίπου 80.000-100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (εξοικονόμηση 223 εκατ. ευρώ).

· Έως  το 2018 θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα ξεκινούν από το 0,7% για 15 χρόνια ασφάλισης και θα καταλήγουν στο 2% για όσους έχουν πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης. Χαμένοι θα είναι όσοι έχουν συμπληρώσει 15 έως 21 χρόνια ασφάλισης, μιας και θα έχουν ποσοστά αναπλήρωσης από 0,77% έως 0,95%, φέρνοντας μειώσεις στις συντάξεις άνω του 10-15%.  Αν μετά τον επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, η διαφορά μεταξύ του μέχρι πρότινος επιπέδου τους και εκείνου που προκύπτει μετά από αυτόν ξεπερνά τα 300 ευρώ, θα κόβεται από το 301ο ευρώ και έπειτα.

· Ασφαλιστική εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών για χάρη του κλάδου της κύριας ασφάλισης τους από 1.1.2017 (εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ). Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στις εκπτώσεις τις οποίες έχει προτείνει;

1. Σταδιακή μετάβαση στο συντελεστή 20% την περίοδο 2017-21% για τους αγρότες και δυνατότητα επιλογής 16% για τους κατ’επάγγελμα αγρότες. Η μετάβαση αυτή προτείνεται να γίνει ως εξής : Συντελεστής  14% για το 2017-18, συντελεστής 17% για το 2019-20 και 20% το 2021

2. Έκπτωση έως 50% για όσους επιστήμονες έχουν εισόδημα έως 55.000 ευρώ (πχ έκπτωση 50% σε εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, 40% σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ κοκ).

3. Συντελεστής 14% για την α’  διετία άσκησης επαγγέλματος για τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες και 17% για τα 3 επόμενα χρόνια με το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη ως βάση υπολογισμού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1% από φέτος (εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ).

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.