Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για κούρεμα των «κόκκινων» δανείων

Η επίλυση του θέµατος των κόκκινων δανείων θεωρείται από τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα «εκ των ων ουκ άνευ» για την ανασύνταξη του τραπεζικού κλάδου και της χρηµατοδότησης της οικονοµίας.

Από όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται ότι σε ορισµένες περιπτώσεις η διαγραφή µέρους της οφειλής, το λεγόµενο «κούρεµα», είναι ο µόνος τρόπος για να ξεµπλοκάρει το σύστηµα, αφού έτσι το δάνειο θα καθίσταται βιώσιµο και θα µπορεί να εξυπηρετείται απελευθερώνοντας και την τράπεζα και τον δανειολήπτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» εξετάζονται διάφορα εργαλεία για την αναδιάρθρωση των δανείων, τα οποία περιλαµβάνουν ανάµεσα σε άλλα τη µείωση των επιτοκίων, την επιµήκυνση των δανείων, το πάγωµα ενός µέρους της οφειλής ή ακόµα και τη διαγραφή (κούρεµα) µέρους της, αλλά και την παραχώρηση του ακινήτου προκειµένου να διαγραφεί το δάνειο.

Μια πρακτική που εξετάζεται είναι εκείνη που εφαρµόστηκε στην Ιρλανδία, όπου σε κάποιες περιπτώσεις υπολογιζόταν εκ νέου η αξία του δανείου µε βάση τη λογική ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει το 30% του εισοδήµατός του επί 20 χρόνια και το υπόλοιπο διαγραφόταν ή πάγωνε για ορισµένα χρόνια προκειµένου να επανεξεταστεί ανάλογα µε την οικονοµική του κατάσταση.

Τραπεζικοί παράγοντες εκτιµούν ότι ένα µέρος της λύσης βρίσκεται στην πώληση των δανείων, δεδοµένου ότι οι εταιρείες θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια σε χαµηλότερη τιµή από την ονοµαστική τους αξία κι έτσι θα έχουν το περιθώριο να προχωρήσουν σε µείωση της οφειλής και ρύθµιση αποκοµίζοντας κέρδος σε σχέση µε την τιµή αγοράς, χωρίς τον νοµικό κίνδυνο που έχει η τράπεζα.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι τράπεζες στις περισσότερες περιπτώσεις θα προχωρήσουν σε ανάθεση µόνο της διαχείρισης των δανείων (servicing) σε ειδικευµένες εταιρείες.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.