Το ESM ετοιμάζεται να γίνει έμμεσος “εγγυητής” τραπεζών και καταθέσεων

Του Γιάννη Αγγέλη

Στην προχθεσινή συνάντηση του G-8 η συζήτηση για τον κίνδυνο μαζικής απόσυρσης καταθέσεων στην Ευρωζώνη μπήκε και πάλι στο τραπέζι και επαναβεβαιώθηκε η κατεύθυνση που είχε δοθεί στην τελευταία (εαρινή) σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας: η Ευρωζώνη πρέπει να επανεξετάσει και να προωθήσει την ανάθεση του ρόλου τελευταίου δανειστή των ευρωτραπεζών στο ESM, πέραν της ΕΚΤ.

Η συζήτηση αλλά και η τεχνική προετοιμασία έχει προχωρήσει αρκετά αλλά οι σθεναρές επιφυλάξεις της Γερμανίας στο θέμα αυτό παραμένουν. Με τη διαφορά ότι αυτή την φορά στο πλευρό της κας Μέρκελ δεν βρίσκεται ο κ. Σαρκοζί, αλλά ο κ. Ολάντ ο οποίος είναι κατά των επιφυλάξεων της Γερμανίας.

Η «ιδέα» είναι η ακόλουθη. Το ESM πέραν του ρόλου του Ταμείου διάσωσης να αναλάβει την δυνατότητα να μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο και όχι μόνο δια μέσου του δανεισμού της κυβέρνησης και του κράτους της χώρας αυτής.

Η επιφύλαξη των Γερμανών είναι ότι αν κάτι τέτοιο δεν περάσει μέσα από το κράτος δεν μπορεί να υποχρεωθεί η χώρα αυτή να δεσμευθεί σε δημοσιονομική εξυγίανση σαν εγγύηση της βοήθειας που θα πάρει. Οι επιφυλάξεις αυτές στηρίζονταν στο παράδειγμα της Ελλάδας.

Τώρα όμως το πρόβλημα του κινδύνου κατάρρευσης τραπεζών δεν αφορά την Ελλάδα αλλά μία οικονομία όπως η ισπανική και η ιταλική με συνέπεια «τα μέτρα και τα σταθμά» μιας τέτοιας απόφασης να αλλάζουν άρδην καθώς ένα ατύχημα στην Ισπανία θα χτυπούσε πέραν της Ευρωζώνης ολόκληρη την Λατινική Αμερική και κατά συνέπεια τις ΗΠΑ.

Αυτά ξαναμπήκαν στο τραπέζι στο G-8 και η συγκλίνουσα άποψη είναι πλέον ότι το ESM πρέπει να πάρει άδεια «τράπεζας» και παράλληλα με την ΕΚΤ θα πρέπει να παίξει τον ρόλο διασφάλισης των ευρωπαϊκών τραπεζών, που όμως θα περιλαμβάνει και μηχανισμό «εκκαθάρισης» σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο θα χρειασθεί να γίνει για κάποια τράπεζα. Ο σκοπός αυτής της πολύ σοβαρής αλλαγής είναι να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της κρίσης κρατικού χρέους και τραπεζών. Μια τέτοια αλλαγή δεν λύνει το πρόβλημα της κρίσης χρέους αλλά βάζει ένα εμπόδιο στη διάδοση μεταξύ κρατών και τραπεζών. Για την Ελλάδα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας όσο και για την Ισπανία αν και για διαφορετικούς λόγους.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα αργήσει αν και θεσμικά απαιτούνται σοβαρές αλλαγές στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για το ESM.

Δεν είναι ακόμα γνωστό πως και πόσο γρήγορα αυτές οι αλλαγές θα γίνουν και με ποια «τεχνική».

Είναι όμως πολύ πιθανό να δούμε κάποια σημάδια αυτών των αλλαγών την επόμενη εβδομάδα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής.

[sc:Πηγή id=”http://www.capital.gr/news.asp?id=1505165″ ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.