Τράπεζες: Τι θα γίνει τελικά με τα κόκκινα δάνεια

Ως γνωστόν το ζήτημα των κόκκινων δανείων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης τις τελευταίες ημέρες καθώς παρατηρήθηκε σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιμένει όλες αυτές τις ημέρες στη δημιουργία bad bank και αποκλείει τις πωλήσεις δανείων σε ξένα funds, ενώ οι δανειστές θεωρούν ότι η δημιουργία bad bank είναι αδύνατον να λειτουργήσει πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως συνέβη σε περιπτώσεις άλλων χωρών, και προκρίνει την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ανά τράπεζα με ελεύθερες τις πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων σε εξειδικευμένα funds του εξωτερικού.

Η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί το επιχείρημα της Ιρλανδίας που αρχικά δημιούργησε bad bank όπου οι τράπεζες μετέφεραν 72,4 δισεκ. ευρώ προβληματικά στεγαστικά δάνεια. Παράλληλα με γενναίες προβλέψεις, πλάνα αναδιάρθρωσης και μόλις μία ανακεφαλαιοποίηση από το 2011 έως και σήμερα κατέφερε να λύσει το πρόβλημα όταν στην Ελλάδα έχουν λάβει χώρα τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τα τελευταία χρόνια αλλά οι τράπεζες συνεχίζουν να χρειάζονται κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκαθαρίσει ότι λόγω ζητήματος κρατικής ενίσχυσης απορρίπτει τα σχέδια για σύσταση bad bank, ενώ στους κόλπους των δανειστών υπάρχουν φόβοι πως μια τέτοια προσπάθεια θα γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για κακοπληρωτές. Για να δημιουργηθεί μια bad bank θέλει τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ για να αποδώσει θα πρέπει να συσταθεί και να μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια πριν την ανακεφαλαιοποίηση. Χρονικά λοιπόν είναι αδύνατο να οργανωθεί και να λειτουργήσει μια bad bank.

 

Οι πιθανές λύσεις

Τραπεζικά στελέχη επεσήμαναν χθες βράδυ στο Reporter ότι προκειμένου να γεφυρωθεί η διάσταση απόψεων θα μπορούσαν οι δύο πλευρές να συζητήσουν τη δημιουργία ενός σχήματος που δεν θα είναι bad bank, αλλά θα αναλάβει να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών από «κακά» δάνεια, με την «βοήθεια» ξένων funds.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές ένα σχήμα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, στο οποίο θα έχουν μετοχική συμμετοχή ξένα funds σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 30%.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν με την σειρά τους ότι η τελική λύση θα πρέπει να προβλέπει την ενεργητικότερη διαχείριση μέρους ή του συνόλου του χαρτοφυλακίου καθυστερούμενων δανείων, χωρίς προς το παρόν να προχωρήσουν σε πωλήσεις, παρά το επίμονο φλερτ από αρκετά private equity funds.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισπανικός όμιλος Aktua έχει ήδη συστήσει μικτή εταιρεία με την Alpha Bank για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της εγχώριας τράπεζας. Η εγχώρια τράπεζα κατέχει το 45% της Aktua Hellas και ο ισπανικός όμιλος το 55%.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι Ισπανοί επιδιώκουν να διευρύνουν το αντικείμενο εργασιών της Aktua Hellas και στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει τη διοίκηση της Eurobank για το αν ενδιαφέρεται να μπει στο μικτό σχήμα.

 

Αν οι συζητήσεις μεταξύ Aktua Hellas και Eurobank ευοδωθούν, θα δημιουργηθεί η πρώτη ισχυρή πλατφόρμα διαχείρισης δανείων σε καθυστέρηση, δείχνοντας πιθανώς και τον δρόμο που θα υιοθετήσουν συνολικά οι τράπεζες με τις ευλογίες της εποπτικής αρχής και των υπόλοιπων θεσμών.

 

Η εικόνα των κόκκινων δανείων

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση είχε επιβραδυνθεί σημαντικά εντός του 2014, ενώ από τα τέλη του 2013 έως και τον Σεπτέμβριο της περσινής χρονιάς υπήρξαν και σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η τάση ανακόπηκε στο τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας για να αναστραφεί δραματικά από το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης.

Η επιβολή των capital controls επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειάζονται νέα κεφάλαια, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί από τη συνολική τους αξιολόγηση που ξεκίνησε χθες.

Κώστας Παπαγρηγόρης από Reporter


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.