Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

  • gp on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα σας !  Διαβάζω στον σημερινό διαδικτυακό τύπο πως :  """"Σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η…
  • Νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12Πριν λίγες μέρες πρωί πρωί χτύπησε το κουδούνι και με έψαχνε ο... ταχυδρόμος για να μου παραδώσει δύο συστημένα γράμματα. Ουδέποτε στην περιοχή μας τόσα χρόνια ο ταχυδρ…
  • Νίκος123 on Forum: Γενική συζήτηση 12@Dimitris75 ένας δικηγόρος δεν νομίζω οτι μπορεί να συνεισφέρει κάτι για κούρεμα. Τους τόκους που ενδεχομένως κοπούν με παρέμβασή του ως παράνομοι και καταχρηστικοί, θα…
  • Vicky on Forum: Γενική συζήτηση 12Το δάνειο μου εχει πωληθει στην Aps απο την Πειραιως. Δεν εχω κανενα περιουσιακο στοιχειο στο ονομα μου. Περιπου 8000€ ειναι η οφειλη. Ψαχνω να βρω τι και πως αλλα το μ…
  • Dimitris75 on Forum: Γενική συζήτηση 12Καλησπέρα και πάλι, Έκανα τρίτο γραπτό αίτημα προς την Alpha σε κάποιο κατάστημα στις 5/11/18 ζητώντας κούρεμα οφειλής για την πιστωτική μου κάρτα πρώην Citibank και απ…
  • Άρης. on Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών6985161502 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ. - ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ Θ. "Δικ.γραφείονε..." Άμα τους χαρακτηρίζεις "εισπρακτική" , δεν τους αρέσει . Ρίχνεις το "επίπεδό" τους .Ρε τι τραβάμε...Κα…
Minilink

Τράπεζες: Τι θα γίνει τελικά με τα κόκκινα δάνεια

Ως γνωστόν το ζήτημα των κόκκινων δανείων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης τις τελευταίες ημέρες καθώς παρατηρήθηκε σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιμένει όλες αυτές τις ημέρες στη δημιουργία bad bank και αποκλείει τις πωλήσεις δανείων σε ξένα funds, ενώ οι δανειστές θεωρούν ότι η δημιουργία bad bank είναι αδύνατον να λειτουργήσει πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως συνέβη σε περιπτώσεις άλλων χωρών, και προκρίνει την διαχείριση των “κόκκινων” δανείων ανά τράπεζα με ελεύθερες τις πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων σε εξειδικευμένα funds του εξωτερικού.

Η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί το επιχείρημα της Ιρλανδίας που αρχικά δημιούργησε bad bank όπου οι τράπεζες μετέφεραν 72,4 δισεκ. ευρώ προβληματικά στεγαστικά δάνεια. Παράλληλα με γενναίες προβλέψεις, πλάνα αναδιάρθρωσης και μόλις μία ανακεφαλαιοποίηση από το 2011 έως και σήμερα κατέφερε να λύσει το πρόβλημα όταν στην Ελλάδα έχουν λάβει χώρα τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τα τελευταία χρόνια αλλά οι τράπεζες συνεχίζουν να χρειάζονται κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκαθαρίσει ότι λόγω ζητήματος κρατικής ενίσχυσης απορρίπτει τα σχέδια για σύσταση bad bank, ενώ στους κόλπους των δανειστών υπάρχουν φόβοι πως μια τέτοια προσπάθεια θα γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για κακοπληρωτές. Για να δημιουργηθεί μια bad bank θέλει τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ για να αποδώσει θα πρέπει να συσταθεί και να μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια πριν την ανακεφαλαιοποίηση. Χρονικά λοιπόν είναι αδύνατο να οργανωθεί και να λειτουργήσει μια bad bank.

 

Οι πιθανές λύσεις

Τραπεζικά στελέχη επεσήμαναν χθες βράδυ στο Reporter ότι προκειμένου να γεφυρωθεί η διάσταση απόψεων θα μπορούσαν οι δύο πλευρές να συζητήσουν τη δημιουργία ενός σχήματος που δεν θα είναι bad bank, αλλά θα αναλάβει να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών από “κακά” δάνεια, με την “βοήθεια” ξένων funds.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές ένα σχήμα διαχείρισης “κόκκινων” δανείων, στο οποίο θα έχουν μετοχική συμμετοχή ξένα funds σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 30%.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν με την σειρά τους ότι η τελική λύση θα πρέπει να προβλέπει την ενεργητικότερη διαχείριση μέρους ή του συνόλου του χαρτοφυλακίου καθυστερούμενων δανείων, χωρίς προς το παρόν να προχωρήσουν σε πωλήσεις, παρά το επίμονο φλερτ από αρκετά private equity funds.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισπανικός όμιλος Aktua έχει ήδη συστήσει μικτή εταιρεία με την Alpha Bank για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της εγχώριας τράπεζας. Η εγχώρια τράπεζα κατέχει το 45% της Aktua Hellas και ο ισπανικός όμιλος το 55%.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι Ισπανοί επιδιώκουν να διευρύνουν το αντικείμενο εργασιών της Aktua Hellas και στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει τη διοίκηση της Eurobank για το αν ενδιαφέρεται να μπει στο μικτό σχήμα.

 

Αν οι συζητήσεις μεταξύ Aktua Hellas και Eurobank ευοδωθούν, θα δημιουργηθεί η πρώτη ισχυρή πλατφόρμα διαχείρισης δανείων σε καθυστέρηση, δείχνοντας πιθανώς και τον δρόμο που θα υιοθετήσουν συνολικά οι τράπεζες με τις ευλογίες της εποπτικής αρχής και των υπόλοιπων θεσμών.

 

Η εικόνα των κόκκινων δανείων

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση είχε επιβραδυνθεί σημαντικά εντός του 2014, ενώ από τα τέλη του 2013 έως και τον Σεπτέμβριο της περσινής χρονιάς υπήρξαν και σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η τάση ανακόπηκε στο τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας για να αναστραφεί δραματικά από το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης.

Η επιβολή των capital controls επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειάζονται νέα κεφάλαια, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί από τη συνολική τους αξιολόγηση που ξεκίνησε χθες.

Κώστας Παπαγρηγόρης από Reporter


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>